REVISTA DE PREMSA
"Junqueras i Romeva pacten una presidència rotatòria sense Mas", titula 'La Razón'
El quiosc exhibeix les amenaces de 'corralito' i d'impagaments de deute públic i fins i tot de les pensions davant una hipotètica independència unilateral de Catalunya

portada-el-punt-avui-22-09-2015
L'amenaça de 'corralito', la d'impagament de deute, i la del risc de pagament de pensions... Econòmicament, el quiosc d'avui és el súmmum davant la hipotètica independència de Catalunya. D'això van bàsicament les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona. 'El País' ho resumeix titulant: "Els riscos econòmics de la secessió decideixen la recta final". Però no només es tracta d'això. A falta de treure a passejar la Brunete, 'Abc' diu que la Moncloa de Mariano Rajoy no descarta la intervenció de la Generalitat catalana mitjançant l'article 155 de la Constitució des de la mateixa nit del 27-S. I 'La Razón' titula: "Oriol Junqueras i Raül Romeva pacten una presidència rotatòria sense Artur Mas".
A Barcelona, 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO titulen que l'alerta de 'corralito' que va deixar anar el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, encén la campanya, mentre que els dos diaris sobiranistes, 'Ara' i 'El Punt Avui', intenten neutralitzar-la amb el rècord d'inversió estrangera a Catalunya en el primer semestre del 2015.
La mort de Carmen Balcells, l'agent literària barcelonina considerada la mare del 'boom' de les lletres llatinoamericanes, és el fil conductor del quiosc, però no tot, que 'Abc' li regateja els honors de portada, tant a la monogràfica pàgina 1 com a la falsa portada de la pàgina 2.
AMENACES, XANTATGES, OSTATGES...
L'únic rotatiu que evita dur a portada l'amenaça de 'corralito' és 'El Mundo', que en canvi dóna la màxima rellevància a unes declaracions del secretari d'Estat per a la Seguretat Social, Tomás Burgos, que anuncia que "la independència deixaria en l'aire el pagament de les pensions". No hi ha editorial.
Sí que hi ha pronunciament editorial a 'El País', en defensa de l'enfocament del titular interior de la informació: "Mas replica al riesgo de corralito con la amenaza de no pagar la deuda". L'editorial ("Más demagogia. El coste de la independencia irrumpe del peor modo en la campaña catalana") comença així: "En cada final de campaña nos quejamos, con razón, de que apenas ha habido verdadero debate de ideas y proyectos. Sin embargo, en la recta final del proceso hacia las elecciones catalanas se están batiendo récords con el recurso por parte de la candidatura independentista a la demagogia más soez contra los datos que se acumulan sobre el disparate económico que supondría la secesión. La última prueba es la intimidación de Mas a sus adversarios consistente en no asumir la parte que corresponde a Catalunya en la deuda del Estado español".
I acaba així: "La irrupción del riesgo financiero en la recta final de la campaña tiene aspectos positivos y negativos. Es positivo que salga a relucir el problema del coste económico que las tensiones independentistas van a imponer a los ciudadanos. Pero la cara negativa es que todo eso debería haberse explicado mucho antes y planteado con toda la seriedad que el asunto requiere, en vez de jugar con el 20% del PIB de España y, en el fondo, con practicar la toma de rehenes entre los ciudadanos que apoyen al adversario".
'Abc' titula que la secessió pot portar al corralito amb fotos dels de l'Argentina del 2002 i Grècia del 2015. L'editorial va de seu ("Mas, entre el corralito y el chantaje"), i la peça central de portada i a dins s'acompanya del subtítol que la Moncloa ja ho té tot a punt, per a la mateixa nit electoral, i no descarta la intervenció mitjançant l'article 155.
INTRIGUES A 'LA RAZÓN'
'La Razón', per la seva banda, anteposa al risc de 'corralito' que "Junqueras y Romeva pactan una presidencia rotatoria sin Mas. Los encuentros a espaldas del 'president' --diu el primer subtítol-- se han intensificado tras el escándalo de las comisiones del 3%. Acuerdan turnarse cada seis meses --diu el segon subtítol-- si Juntos por el Sí no logra mayoría absoluta y necesita a la CUP". La crònica la firma Pilar Ferrer i assegura que com que la CUP no vol anar amb Mas ni al pati --això diu que li va dir Anna Gabriel a Romeva--, "el republicano y el comunista trabajan en una fórmula que cimente un bloque de izquierdas que dejaría completamente fuera de juego a Mas y a Convergència".
L'editorial de 'La Razón', no obstant, s'ocupa dels riscos econòmics ("Mas --es titula-- pone en grave riesgo los ahorros de los catalanes") i eludeix tota referència a les suposades intrigues de Junqueras i Romeva.
JOC BRUT I POR
A Barcelona, 'El Punt Avui' i 'Ara' es bolquen a contrarestar el discurs de la por del 'corralito' contraposant-lo al rècord d'inversió estrangera a Catalunya. Ho plasmen en portada i als seus editorials. El del primer ("Joc brut en un escenari impossible") acaba així: "Una reflexió final: un Estat que no té cap argument sòlid i només recorre a l'amenaça, a la por i a la mentida descarada per mirar d'influir en el sentit del vot dels seus ciutadans –quan no de fer-los xantatge– demostra ser molt feble i tenir poca fe en la democràcia, quan li porta la contrària. Ens hem d'allunyar com més aviat millor".
El d''Ara' ("Dades econòmiques contra el discurs de la por") acaba així: "La sort (o la desgràcia per a segons qui) és que les xifres fredes de l'economia desmenteixen qualsevol auguri apocalíptic. Precisament ahir, a la web del Ministeri d'Economia es podien trobar –curiosament no es va fer publicitat– les dades d'inversió estrangera, que té com a millor indicador d'aquest concepte econòmic el que es coneix com a confiança-país. I resulta que Catalunya va batre tots els rècords el primer semestre del 2015, amb gairebé 2.000 milions d'euros, quan totes les capitals del món, gràcies en part a l'acció diplomàtica de Rajoy, saben que hi ha una cosa que es diu procés sobiranista. ¿Algú amb dos dits de front creu que les multinacionals apostarien per Catalunya si hi hagués el més mínim risc d'expulsió de la UE i l'euro? És evident que no".
LA INVERSIÓ A MADRID
Sobre aquestes xifres, per cert, 'Ara' es fixa en les del primer semestre de l'any per titular: "La inversió estrangera es dispara i bat un rècord històric a Catalunya". La resta del quiosc, no obstant, només recull les xifres del segon trimestre, aparegudes ahir. I tot i així això dóna per titular que "Madrid i Catalunya absorbeixen el 88% de la inversió estrangera el 2015" ('El País') i també que "Madrid atrau el triple d'inversió que Catalunya ('El Mundo'). Polièdrica que és la realitat, amb rècords i sense.
DE L'ESCOLA I LA LLENGUA
Més enllà de diners, també es posa el focus en l'escola de Catalunya: "És una fàbrica de separatistes", proclama López Dóriga, president de l'Associació per la Tolerància a 'La Razón'. I en l'idioma propi de Catalunya: "La ideologia de les llengües. El repetit lema 'una nació, una llengua' ha presentat el castellà com un idioma imposat i colonitzador", titula la seva crònica José Luis Barbería a 'El País', en què deixa de banda que la dictadura de Franco va perseguir el català, i en què lamenta que a aquestes altures de la pel·lícula sigui un assignatura pendent al regne "acceptar que el català, el gallec i l'eusquera són llengües plenament espanyoles com el castellà".
L'ACOMIADAMENT DE BÁRCENAS
Més enllà del 27-S i del futur d'Espanya i Catalunya només hi ha un altre assumpte que surt a tots els diaris de la capital del regne: la sanció que la Seguretat Social imposarà al PP per frau en l'acomiadament simulat del seu extresorer Luis Bárcenas. Clar que això només passarà quan es tanqui en aquest sentit l'expedient obert per la Seguretat Social al partit governamental per haver cotitzat tres anys per Bárcenas quan ja no treballava al partit. Això és el que expliquen els titulars d''El País', 'El Mundo' i 'Abc'. El de 'La Razón' diu: "Bárcenas insisteix que el PP el readmeti".
TITULARS DE PORTADA
El País
"Los riesgos económicos de la secesión deciden la recta final"; "La ideología de las lenguas. El repetido lema 'Una nación, una lengua' ha presentado al español como un idioma impuesto y colonizador"; "Muere Carmen Balcells. 'Carmen queridísima, hasta pronto', por Mario Vargas Llosa"; "Laurent Fabius: 'La solución en Siria es un Gobierno de unidad nacional"; "La UE cambia el modo de reparto de refugiados para excluir a Hungría".
El Mundo
"La independencia dejaría en el aire el pago de las pensiones'. La Seguridad Social alerta de que en Cataluña habría 'un incremento brutal de cotizaciones o un recorte inmediato de prestaciones"; "El Papa, en la cuna de los Castro"; "La Fiscalía investiga a Xabi Alonso por defraudar a Hacienda"; "La banca se disputa 110.000 millones por la 'guerra de los cajeros"; "Muere Carmen Balcells, ángel de la guarda de los escritores".
Abc
"El Banco de España avisa de que la secesión puede llevar al 'corralito".
La Razón
"Junqueras y Romeva pactan una presidencia rotatoria sin Mas"; "El Banco de España avisa de un corralito si Cataluña se separa"; "Nos jugamos el pan': pequeños empresarios contra la independencia"; "Muere Carmen Balcells, la agente literaria que se convirtió en la 'Mamá Grande' de los escritores".
Ara
"¿Fa por el discurs de la por? La menció del ‘corralito’ per part del governador del Banc d’Espanya confirma l’estratègia unionista en la recta final de la campanya"; "La inversió estrangera es dispara i bat un rècord històric a Catalunya"; "Mor Carmen Balcells, la Mamá Grande de les lletres ".
El Punt Avui
"Realitat i ficció. Rècord d’inversió estrangera a Catalunya i també de vendes catalanes a l’exterior. El Banc d’Espanya atia la por alertant del risc de ‘corralito’ a l’Estat català"; "La UE no deixa Tsipras ni respirar"; "La literatura perd Carmen Balcells".
La Vanguardia
"Linde esgrimeix el 'corralito' contra la independència"; "Adéu a la superagent. Mor Carmen Balcells"; "El Papa demana als cubans que no es divideixin per les seves idees polítiques"; "Mas avisa que l'Estat no podrà pagar el deute sense acord"; "Xavier García Albiol: 'La reforma constitucional si és amb lleialtat'"; "Tsipras ressorgeix, però Europa li recorda les mesures".
Notícies relacionadesEL PERIÓDICO
"L'alerta de 'corralito' encén la campanya"; "Al bressol dels Castro. El papa Francesc s'acomiada de Cuba a la ciutat natal dels seus dirigents"; "Colau xoca amb els comerciants per la il·luminació nadalenca"; "Carmen Balcells: Mor la mare del 'boom' de les lletres llatinoamericanes"; "Brussel·les insta Tsipras a accelerar les retallades".
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Final de la Copa del Rei Les 8 hores que van portar el futbol espanyol al caire de l’abisme: «El Madrid no ens pot demanar que canviem els àrbitres»
- Entendre-hi més El costat més fosc de la intel·ligència artificial: pornografia personalitzada i sense límits
- Previsió meteorològica Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana
- Radiografia lingüística Menys del 30% dels joves catalans tenen el català com a llengua habitual i «d’identificació»