CITA AMB LES URNES els socialistes
«La reforma constitucional és l'única via i s'obrirà pas»
Pedro Sánchez va concedir ahir una entrevista televisiva, després va atendre aquest diari, més tard va participar en un acte educatiu a Alagón (Saragossa) i per últim va mantenir una trobada amb militants a Logronyo. Avui, en una mostra més de la seva implicació en la campanya catalana, serà a l'Hospitalet de Llobregat. El líder del PSOE sembla incansable. Sempre ho ha semblat. Fins i tot quan alguns dels seus suports interns van jugar al distanciament. Aquests dies, malgrat els mals auguris de les enquestes per al PSC, continua traspuant optimisme.
-Dependrà de la mobilització. La majoria dels catalans no volen ni que se'ls retalli el seu autogovern ni abraçar la secessió. La via reformista d'un nou pacte constitucional és l'única i s'acabarà obrint camí. Igual que va passar amb Escòcia, on van triomfar les tesis que està defensant el PSOE.
-¿Què creu que passarà el 27-S?
-Mitjançant un referèndum.
-Mitjançant la legalitat, aquesta és la qüestió. A través de la Constitució es pot arribar a un acord que sigui votat pels catalans. Al Regne Unit hi va haver un referèndum perquè la legalitat ho reconeixia.
-¿Ha triomfat Mas en el seu intent de plebiscit? En els mítings gairebé només es parla d'independència.-No. La nostra campanya defensa l'aspecte social. A Catalunya hi ha 726.000 aturats i gairebé 400.000 no cobren prestació. Hi ha mig milió de catalans sense cap ingrés. Hi ha pobresa infantil. Les taxes universitàries no han pujat a Catalunya un 67% perquè pertanyi a Espanya. Han pujat perquè hi ha un govern de dretes, que també s'ha posat d'acord amb el PP en contrareformes com la laboral i l'amnistia fiscal. Les retallades no són espanyoles ni catalanes. Són de dretes.
-¿S'està caient en el discurs de la por? ¿Què li semblen les paraules del governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, advertint d'un corralito si hi ha secessió?-No és el discurs de la por, sinó de l'advertència. Nosaltres no amenacem; el PP no sé què farà.
-Però les paraules de Linde en campanya, ¿les considera oportunes?-En puc qüestionar l'oportunitat. Les podria haver dit abans, ho comparteixo. Però el Banc d'Espanya ha de garantir l'estabilitat financera i advertir dels seus riscos.
-¿Recolzarà els passos de l'Executiu central si governa l'independentisme?-El Govern compta amb el PSOE per fer complir la llei, però no per a la seva posició immobilista.
-Fer complir la llei també podria ser, per exemple, suspendre l'autonomia catalana, si arribés el cas.
-No hi arribarem a això. No ho contemplo. La tesi reformista s'obrirà pas. Totes les enquestes diuen que hi ha una majoria de catalans que se senten espanyols i catalans, que no volen la independència, sinó modificar el marc de convivència.
-Però també parlen d'una majoria de les llistes independentistes.-El 27-S ens dirà què expressa el poble català. I el 28 nosaltres direm Constitució, unitat d'Espanya i diàleg. La nostra proposta articularà millor la unitat d'Espanya, actualitzarem el marc de convivència.
-Fa un any va advocar per un finançament català específic. També va dir: «Estimo Catalunya com a nació, la respecto com a nació». Ara no. ¿Què ha canviat?-Miri, crec que s'han de resoldre els dèficits fiscals, els de Catalunya i també els de València. I reconec la singularitat catalana.
-«S'haurà de preguntar a Pedro Sánchez de què parla quan parla de singularitats», va dir l'altre dia Susana Díaz. ¿De què parla?-La llengua catalana, per exemple, ha de ser reforçada a la Constitució. Singularitat no és desigualtat, però les identitats han d'estar reconegudes a la Constitució. Perquè ara, al no concretar-se el repartiment competencial, tenim un Ministeri d'Educació que amenaça d'«espanyolitzar» els nens catalans. L'autogovern de Catalunya ha de ser reconegut d'una forma més clara a la Constitució. Aquesta és la nostra proposta. Quan em diuen que no és concreta, contesto que he proposat que el Senat vagi a Barcelona. Més concreció que aquesta no se m'acut. Però també li dic que si Adolfo Súarez hagués presentat una proposta article per article, potser la Constitució de 1978 no hauria sortit.
-¿I tot això no l'hi ha explicat mai a Susana Díaz?-Ella ho sap. Defensa la Declaració de Granada, del 2013, que és el que acabo d'exposar.
-¿Quina denominació proposa per a Catalunya? ¿Nació, identitat nacional, nacionalitat?
-El principal desafiament de la societat catalana no té a veure amb els nominalismes, sinó amb la convivència, amb la desigualtat, amb la falta d'oportunitats.
-No considera urgent aquest debat, per tant.
-No. Moltes vegades el debat sobre la nació s'utilitza per part d'immobilistes i independentistes per justificar que no es pugui fer una reforma constitucional. El no de Rajoy i el no de Mas no són solucions polítiques.
-¿Se sent equidistant, vostè?
Notícies relacionades-Home, jo… L'hi diré d'una altra manera. Reconec que hi ha un dèficit fiscal amb Catalunya, però això no justifica la independència. Reconec que el president del Govern ha de garantir la legalitat, però no comparteixo la seva falta de solucions polítiques. El rupturisme seria un fracàs. L'immobilisme també.
-Passi el que passi en les eleccions generals, la seva intenció és continuar com a líder del PSOE. ¿I Miquel Iceta? ¿El recolza al capdavant del PSC independentment del 27-S?-És bo que Iceta segueixi sent líder del PSC.
Eleccions Catalunya PSOE Miquel Iceta Pedro Sánchez PSC PSC Independència de Catalunya Reforma constitucional