González equipara la Catalunya de Mas amb la Veneçuela de Maduro
L'expresident defensa una reforma constitucional però sense autodeterminació
Iceta adverteix que si el 27-S guanya Mas, no podrà governar ni negociar
L’expresident Felipe González, durant un moment de la seva intervenció al míting del PSC celebrat ahir a l’Hospitalet de Llobregat. /
La campanya del PSC es basa a dir no a la independència, a dir no a Mariano Rajoy i a proposar una alternativa federal. Ahir Felipe González, Pedro Sánchez i Miquel Iceta, per ordre d'intervenció, van dir no de totes les formes possibles i amb comparacions d'alt octanatge. González va equiparar Artur Mas amb el president veneçolà Nicolás Maduro, i va dir que sentia «vergonya» per com Mariano Rajoy llança un «missatge cabdillista» mentre demana a líders europeus que donin la cara per ell, i Iceta va advertir que «la unitat d'Espanya corre perill amb Rajoy» i que una victòria de Mas portarà a un bloqueig en què el líder nacionalista no podrà ni governar ni negociar. A l'hora de plantejar l'alternativa, l'expresident, a part d'ajudar a omplir amb entre 3.000 i 4.000 persones part del recinte de La Farga de l'Hospitalet, va recolzar el plantejament del candidat del PSC al defensar la necessitat d'una reforma de l'estructura territorial a la Constitució, però sense acceptar l'autodeterminació.
González no se la va jugar amb les distincions entre nació i identitat nacional i es va limitar a reivindicar-se com «de nació sevillana», en una expressió cervantina, «perquè la nació és on un neix, en una de les seves accepcions». Sí que va arriscar amb diverses comparacions dures apuntant a Mas (i, amb ganes, a Podem). L'expresident va recordar que Maduro «estendrà l'estat d'excepció a la frontera amb Colòmbia» perquè «no vol que hi hagi eleccions netes». «Quan un Govern fracassa -va sostenir- es busca una excusa. Això està passant a Catalunya i està passant a Veneçuela. El fracàs d'un Govern el paga la frontera colombiana, el fracàs d'un altre Govern el paga un conflicte amb Espanya».
En una doble crítica als immobilistes com Rajoy i els «liquidacionistes» com Pablo Iglesias o Mas, l'exdirigent socialista va defensar el reformisme. També de la Constitució, necessària per millorar «l'encaix territorial». «Però no canviarem la Constitució amb un pretès dret d'autodeterminació que permeti liquidar Espanya», va afegir. Un dret que «només incloïa la Constitució de l'URSS» i l'aplicació del qual va identificar amb Stalin i l'enviament de milions de persones a Sibèria.
Aquest va ser un dels molts casos durant la seva intervenció en què es van confondre les crítiques a Mas i a Pablo Iglesias, destinatari principal d'una de les frases més contundents de la vetllada, encara que aplicable també al projecte independentista, quan González va alertar contra els "revolucionaris" que "després d'un dia de foc" el que aconsegueixen són "70 anys de fum, de misèria".
En un altre dels seus missatges d'interpretació més espinosa, l'expresident del Govern va insinuar que l'Estat resultant de la ruptura d'Espanya potser no seria precisament democràtic. Després d'haver recordat diverses vegades com als anys 70 els catalans es manifestaven contra la dictadura demanant "llibertat, amnistia i Estatut d'autonomia", González va sentenciar al final de la seva extensa intervenció: "Cap Estat-nació preveu voluntàriament la seva destrucció. Tenim unes regles del joc valuoses que cal canviar i millorar, però si proposen destruir-les, el que surti de la destrucció ens portarà novament a demanar llibertat, amnistia i Estatut d'autonomia, i això ja no ho vull ni per als meus fills ni per als meus néts".
González va fer una crida a fer compatibles les identitats catalana o andalusa, espanyola, europea i llatinoamericana. «¿A qui el destorba això? ¿Qui podent ser gran vol ser petitó? Aquest el destí que proposen, tancar horitzons».
SINGULARITATS
Després de la intensa intervenció de l'exlíder, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va fer una crida a aplicar «l'acomiadament procedent per causes objectives» a Mas i a Rajoy. I en resposta als que li han criticat que accepti les «singularitats» catalanes, va al·legar que «no tenen res a veure amb la desigualtat».
Notícies relacionadesI finalment, li va arribar el torn a un Iceta on fire, que va començar retraient a Mas que critiqués en indi la participació de líders espanyols en la campanya: «Jo no parlar indi. Jo ser seriós. Jo estimar els meus amics. Jo president. Tu mal educat. Prou. Prou. Prou». El candidat del PSC va plantejar que la victòria de Mas no permetrà ni un Govern estable («perquè ha elegit unes companyies molt diverses, que no estan d'acord en res, només que un dia l'armaran grossa») ni negociar el futur de Catalunya per la seva actitud de «saltar-se la legalitat». «No vol solucionar problemes, vol col·leccionar greuges per justificar la seva estratègia política. Això inhabilita Artur Mas com a president de la Generalitat», va exclamar.
"N'hi ha uns que diuen 'ens hem cansat d'intentar reformar Espanya. Estem cansats d'estar cansats'. Que se'n vagin a casa! La política no és per a gent cansada, és per als que volen treballar per als seus conciutadans. Nosaltres no ens cansarem", va proclamar el candidat, abans de cridar a "derrotar els independentistes a les urnes".
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat