LES ELECCIONS DEL 27-S

Margallo recolza Rajoy: "Els catalans en absolut podran mantenir la nacionalitat espanyola"

"Quan un surt d'un país abandona tots els atributs que li dóna la pertinença a aquest país", insisteix el ministre

Fonts de la Moncloa assenyalen que el Govern deixa aquests debats "als acadèmics"

El ministre Margallo parla amb els mitjans, aquest dimecres a Barcelona. / ACN

El ministre Margallo parla amb els mitjans, aquest dimecres a Barcelona.
El president del Govern, Mariano Rajoy, en un moment de l’entrevista.

/

2
Es llegeix en minuts

El ministre d'Afers Estrangers i Cooperació, José Manuel García Margallo, ha afirmat aquest dimecres que els catalans "en absolut" podran mantenir la nacionalitat espanyola si Catalunya s'independitza de la resta d'Espanya. Margallo recolzava així les polèmiques paraules que va pronunciar ahir Mariano Rajoy, que després va ser corregit pel periodista d'Onda Cero Carlos Alsina, que va recordar al president que l'article 11 de la Constitució afirma que la nacionalitat espanyola no es perd.

En declaracions als periodistes abans de fer una conferència a porta tancada a Barcelona, Margallo ha insistit: "Quan un surt d'un país abandona tots els atributs que li dóna la pertinença a aquest país. Dir això --que podrien mantenir la nacionalitat-- és una ocurrència que no sé qui ha dit".

"Si s'aspira a una república independent de set milions i mig de persones, és absurd que tots tinguin la nacionalitat espanyola. Si un se'n va, se'n va. No se'n va per quedar-se amb uns atributs i amb altres no", ha reflexionat el ministre.

El ministre d'Exteriors surt així al pas de la polèmica que va desencadenar aquest dimarts el president del Govern, Mariano Rajoy, que va apuntar que els catalans perdrien la nacionalitat espanyola i europea si Catalunya s'independitzava. Va ser llavors quan Alsina li va recordar que els catalans no perdrien aquesta nacionalitat si manifestaven la seva voluntat de conservar-la."

LA CONSTITUCIÓ DE CADIS

Margallo s'ha remès a la Constitució de Cadis del 1812 per argumentar que els ciutadans de l'Amèrica Llatina van perdre la nacionalitat espanyola quan els seus països es van independitzar d'Espanya. I ha continuat amb el cas d'Algèria: "El mateix va passar amb els algerians amb França, que van perdre la nacionalitat francesa i europea quan es van independitzar".

El cap de la diplomàcia espanyola ha reiterat que, si guanyen les forces independentistes el 27-S, una declaració unilateral d'independència "no té cabuda a la Constitució espanyola, igual que no té cabuda en cap de les constitucions del món. Per tant, (la DUI) no tindrà efectes jurídics ni serà reconeguda ni per la Unió Europea ni per l'ONU. Això deixaria Catalunya en una situació molt complicada", ha afegit.

EL CAS DE KOSOVO

Notícies relacionades

El Parlament de Kosovo va proclamar unilateralment la seva independència de Sèrbia el 2008 amb l'important suport dels EUA. En aquests anys només ha aconseguit que un terç dels 192 països que integren l'ONU li reconeguin la sobirania. A la Unió Europea aquest assumpte va tornar a mostrar les seves fissures polítiques, ja que 22 països van donar la benvinguda al nou Estat, entre ells Alemanya, França i el Regne Unit, mentre que altres, com Espanya, es van negar a fer-ho.

El Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va pressionar en aquell moment els seus socis europeus perquè es deixés clar que el cas kosovar no creava cap precedent i que cada membre de la Unió tenia llibertat "d'acord amb els seus procediments nacionals i el dret internacional sobre les seves relacions amb Kosovo".