Iniciativa i Podem reafirmen la confluència malgrat el fracàs
Els dos partits blinden la continuïtat de l'aliança en les eleccions generals
Rabell admet que la marca i el missatge de Pablo Iglesias han pesat contra la coalició
El candidat de Sí que es Pot, Lluís Rabell, a laseu nacional d’ICV, ahir. /
Durant la campanya electoral es podia percebre com ICV-EUiA i Podem s'avenien de manera cordial, però cadascun pel seu costat. Superat sense èxit el repte electoral, la treva comença a trontollar, encara que l'interès mutu sembla blindar la continuïtat de la confluència de cara a les imminents eleccions generals. El perquè del fracàs de Catalunya Sí que es Pot estava escrit abans dels comicis: el nom de la marca no s'ha consolidat en l'electorat, el candidat no tenia prou popularitat i el desembarcament continu de Pablo Iglesias a Catalunya ha acabat generant anticossos. Una cadena de punts febles que Lluís Rabell va reconèixer ahir sense dissimular.
Des de diumenge a la nit fins ahir al migdia, la comunicació entre Iglesias i Rabell es va limitar a diversos missatges de mòbil, i mentre des de Madrid el secretari general de Podem evitava parlar d'«errors» en una campanya monopolitzada pel seu partit, des de Barcelona el candidat assumia que la marca Sí que es Pot els havia «complicat la vida». «A vegades, intentar sumar sensibilitats diferents no és tan fàcil com sembla», va afirmar en un reconeixement que nedar en l'ambigüitat independentista en uns comicis tan polaritzats ha suposat un llast per a les altes expectatives electorals entre les quals va néixer Catalunya Sí que es Pot al juliol.
El final de l'escrutini va deparar que la coalició, amb 366.494 vots, superi en tan sols 6.789 les paperetes aconseguides per ICV-EUiA en solitari fa tres anys, però retrocedint de 13 a 11 diputats. Ni rastre de l'embranzida que se li suposava a Podem en un cinturó metropolità que Ciutadans va tenyir de taronja. Badia, Montmeló, el Prat, Cornellà i Montornès van ser les poblacions on la confluència es va anotar millors registres, per sobre del 16%, però en cap localitat metropolitana va aconseguir avantatjar ni el PSC ni Ciutadans. I a Barcelona ciutat, Sí que es Pot no va saber beneficiar-se de l'efecte Colau en cap dels sis districtes on al maig es va imposar Barcelona en Comú.
FALTA DE MUSCULATURA / «Per més bé que ho haguéssim fet, no podíem canviar el marc conceptual plebiscitari. No teníem prou musculatura per capgirar-lo», va prosseguir Rabell en la seva autocrítica, que ICV aprofundirà dissabte en la reunió del seu consell nacional. Hi ha recels amb Podem, però pesa més la necessitat mútua de seguir junts
-els ecosocialistes sols s'enfonsaven en les enquestes i el partit lila necessita arrelar a Catalunya- de cara a les generals. «Estic segur que ratificarem la confluència», va augurar el diputat electe Joan Coscubiela, futur portaveu del grup parlamentari. El pacte subscrit al juliol ja feia extensible la fórmula a les legislatives i incloïa el compromís que els diputats catalans que obtingui Podem comparteixin grup amb Iniciativa al Congrés.
Notícies relacionadesTampoc s'esperen canvis en l'aposta de Sí que es Pot per un referèndum perquè els ecosocialistes estan convençuts que el transcurs de la legislatura demostrarà que el full de ruta de Junts pel Sí és inviable. En aquest apartat va ser on Rabell va llançar el dard més dur contra Artur Mas a l'acusar-lo de situar Catalunya al caire de la «fractura social» per renunciar al referèndum, que tenia el 80% de suport social, en favor de la independència, que només va obtenir el 47,7% a les urnes.
Pel que fa a Rabell, escollit candidat a última hora després d'unes quantes ofertes infructuoses, va deixar clar que pensa recollir l'acta de diputat i «fer oposició», de manera que va reduir a la mínima el marge per facilitar investidures, per més festeig que va rebre ahir d'ERC, la CUP i Raül Romeva, després de passar-se la campanya desdenyant Sí que es Pot per no abraçar l'independentisme. Així que ahir els va tornar el desaire amb un «que cadascú carregui la seva creu». Només si descavalquen CDC, i no tan sols Artur Mas, del futur Govern estaria disposat a atendre'ls.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació