la segona força
C's remet al bloc del 'no' 10 propostes per forjar aliances
El decàleg advoca per «la regeneració, la unió i la igualtat d'oportunitats»
Arrimadas exhibeix la seva força per remarcar el seu rol com a «líder de l'oposició»
Inés Arrimadas ja exerceix de cap de l'oposició. Ciutadans vol mostrar múscul des del minut u per evitar qualsevol gest del PSC o del PPC (no s'espera de Catalunya Sí que es Pot) de voler sortir els primers a la foto i dilluns a la tarda ja va remetre un decàleg a la resta de forces contràries a la independència amb una sèrie de compromisos per fer front comú per la «unitat, la regeneració i la igualtat d'oportunitats».
La cap de llista de la força taronja, a més a més, va explicar ahir que ja ha mantingut converses telefòniques amb dirigents de la resta de partits, incloent-hi Junts pel Sí i la CUP, als quals també va enviar l'escrit, per obrir un «diàleg» per la «convivència». Va ser una altra manera d'apuntalar el seu paper de «líder de l'alternativa política a Catalunya», com ella mateixa es va autodefinir en una roda de premsa celebrada després de l'executiva del partit (no de forma innocent) al centre cívic Torre Llobeta, al districte barceloní de Nou Barris, un dels seus nous feus en detriment del PSC.
El 9 de setembre passat, quan faltaven dos dies perquè comencés la campanya electoral, el popular Xavier García Albiol va enviar una carta als socialistes i a Ciutadans amb cinc «propostes de mínims» per bloquejar el procés cap a la independència. Aquell document, no obstant, va passar sense pena ni glòria pels despatxos dels destinataris. El partit d'Arrimadas i Rivera no volia entregar-li l'anell d'abanderat del no al candidat conservador. I encara menys ho vol ara, després de les eleccions, quan els seus 25 diputats només en sumen dos menys que els diputats obtinguts pel PSC i el PPC junts (16+11).
Al contrari que aquella missiva d'Albiol, molt centrada en la qüestió identitària, el text elaborat per Ciutadans aborda altres qüestions per marcar distàncies amb els rivals i exhibir un projecte reformista «il·lusionant» més enllà de quedar-se en l'«Estat de dret», com li va criticar Rivera al Govern de Mariano Rajoy pensant ja en la seva candidatura a les eleccions generals.
LES MESURES / Com es podia esperar, el decàleg proposa «eliminar les partides pressupostàries dirigides a fomentar el separatisme» i destinar aquests fons «a blindar els serveis socials». Així mateix, incideix a «treballar per la unió i la convivència de tots els catalans sense utilitzar les institucions per dividir en dos bàndols», però també incorpora un altre tipus de plantejaments com enfortir la lluita contra la corrupció, fomentar la transparència amb una auditoria de la Generalitat i impulsar una llei electoral «proporcional i amb llistes obertes perquè tots els catalans valguin el mateix». A més a més, també advoca per recuperar les inversions en sanitat, educació i altres polítiques socials; garantir l'educació trilingüe (català, castellà i anglès), rebaixar la càrrega de l'IRPF autonòmic i reformar l'Administració per tal d'«eliminar duplicitats, burocràcia i organismes que siguin innecessaris».
«Som conscients que tenim més responsabilitat. Hem passat del 7,5% dels vots al 18% i de 275.000 a 700.000», va presumir Rivera per raonar que hagin agafat el timó de l'oposició a Catalunya. El seu èxit el 27-S els dóna impuls de cara a les eleccions generals i ahir van treure pit al defensar que ells són la força capaç de «canviar el rumb» també a Espanya per solucionar els problemes catalans. Per descomptat, sense acceptar cap referèndum d'autodeterminació.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors