Monti adverteix que la "lluita desordenada de nacionalismes" pot portar a una guerra

L'ex primer ministre italià defensa l'europeisme i la integració com a eines per a la consolidació de la democràcia en països com Espanya, Portugal o Grècia

L’ex primer ministre italià Mario Monti, en una imatge d’arxiu.

L’ex primer ministre italià Mario Monti, en una imatge d’arxiu. / REUTERS / ERIC VIDAL

1
Es llegeix en minuts

L'ex primer ministre italià Mario Monti ha llançat aquest dilluns una andanada contra els nacionalismes, ja que, al seu parer, poden posar en perill la integració europea i, fins i tot, poden acabar provocant de nou una guerra. Monti ha realitzat aquestes afirmacions durant la conferència inaugural del curs d'Esade a Sant Cugat del Vallès, en què ha subratllat que l'estil polític que s'està instaurant en l'actualitat es basa a presentar arguments en 10 segons i que aquests són "inevitablement els arguments del populisme i el nacionalisme".

Sota el títol 'Unió Europea i estats membres: entre la integració i la desintegració', Monti ha anat desgranant quins són sota el seu punt de vista els perills que poden portar a la desestructuració de la UE. "Europa sense integració, amb la desordenada lluita dels nacionalismes, és una Europa que no va cap a la integració, sinó que va cap a la guerra de nou". No obstant, l'exdirigent italià ha desvinculat l'elecció del tema del seu discurs del 27-S. Els riscos de desintegració, ha dit, "no han nascut a Barcelona avui o en els últims dies", sinó que ell ve observant els símptomes en els últims anys.

Segons l'exmandatari italià, hi ha un "cercle virtuós" entre democràcia i integració i ha posat com a exemple el que ha passat en països com Portugal, Grècia o Espanya respecte a la relació de la consolidació de les seves democràcies i l'avanç de la integració europea, defensant que hi ha un clar vincle entre les dues coses.

ARGUMENTS EN 10 SEGONS

Notícies relacionades

El també excomissari europeu ha criticat l'actual estat polític, "cada vegada més encapsulat", i ha assegurat que per guanyar un debat a la televisió o en una campanya electoral "has de poder vendre arguments que es poden presentar en 10 segons" i ha considerat que aquests són els arguments del nacionalisme i del populisme. Un "populisme superficial" que fa que molts líders es vegin "forçats" a defensar missatges euroescèptics i que fan que "la gran víctima" sigui la integració. Per això, ha lamentat que les formes de democràcia de l'actualitat estan fent que molts països, al seu entendre, estiguin destruint l'Europa de la unificació.

Així mateix, Monti ha criticat que els polítics que actualment desenvolupen la seva activitat a la UE no estan preocupats per l'interès general, sinó pels interessos nacionals.