DIA DEL PAÍS VALENCIÀ
València, 20 anys després
Els governs d'esquerra recuperen l'organització del 9 d'Octubre, després de dues dècades d'hegemonia del PP La celebració institucional prescindeix dels elements religiosos
Pal de selfie 8 Unes dones es fan una fotografia de grup davant de la seu de la Generalitat valenciana. /
Han passat 34 anys des que, el 9 d'octubre del 1979, el tot just escollit alcalde socialista Ricard Pérez Casado va haver de sortir escortat després de ser agredit per un grup d'ultradretans durant la celebració a València del Dia del País Valencià. No obstant, l'ombra d'aquell succés ha tornat a planar en vigílies de la primera diada presidida per un govern d'esquerres, després d'aquella Batalla de València que, avivant el fantasma de l'anticatalanisme, va servir perquè el PP es mantingués dues dècades a la Generalitat Valenciana i 24 anys a l'ajuntament de la capital.
Ara, com llavors Pérez Casado, el nou alcalde, Joan Ribó, compta amb un ampli suport social -l'últim CIS el situa com l'únic líder polític aprovat de la ciutat-, però una enorme pintada acusant-lo de «traïdor» al costat de simbologia d'extrema dreta i les paraules Stop catalanisme apareguda aquesta setmana va provar de ressuscitar la polèmica. «No entelaran la festa», va declarar Ribó que, malgrat denunciar l'incident, va treure importància a l'assumpte atribuint-ho a «grups minoritaris».
Actualment no hi ha «base social» per repetir aquella batalla, diu Vicent Flor, sociòleg i professor de la Universitat de València i autor de llibres com Noves glòries a Espanya. Anticatalanisme i identitat valenciana, que creu que «la dreta valenciana de sempre», amb «determinats mitjans de la dreta», sí que ho està «intentant» perquè «pensen que el poder els correspon». «Són capaços de mobilitzar gent per recrear un clima de violència simbòlica, però tenim una societat més alfabetitzada i és més difícil que cali un discurs absolutament fora de la realitat», assegura Flor.
Però, ¿la festa experimentarà un canvi radical? A grans trets es podria dir que no; els actes es limiten a obertures de les institucions a les visites dels ciutadans (com ja va fer Ribó amb l'ajuntament), i a algunes cites culturals. Encara que si s'hi entra al detall, les novetats van carregades d'intenció, perquè els artistes que actuen tenen un marcat caràcter valencianista, signe que els va valer el veto d'un PP que apostava per espanyolitzar l'efemèride. Un fet que contrasta, a més a més, amb l'altra novetat: la decisió del president Ximo Puig de fer de la festa una reivindicació de l'autogovern i d'un canvi en el model de finançament autonòmic; una cosa per a la qual ha aconseguit unir tots els grups de Les Corts, així com la patronal, sindicats i universitats públiques en un manifest.
Per la seva part, Ribó ha recuperat el caràcter laic de l'anomenada processó cívica. Per primera vegada després de 24 anys de mandat de Rita Barberá, la senyera no entrarà per ser beneïda a la catedral de València durant la missa que va instaurar el PP. Ni l'alcalde ni els regidors del seu equip de govern -Compromís, socialistes i València en Comú- participaran en l'eucaristia.
Notícies relacionadesQUEIXES DE L'ARQUEBISBE / L'arquebisbe Antonio Cañizares, els populars, Ciutadans i l'entitat blavera Lo Rat Penat han posat el crit al cel i Cañizares -que just abans de les últimes eleccions catalanes va convocar una vigília per la unitat d'Espanya- celebrarà igualment la missa, ficant a la Seu una bandera propietat de Lo Rat Penat. Un altre canvi que no ha agradat a la dreta és la substitució de l'himne d'Espanya per la Marxa de la ciutat quan la senyera és baixada de l'ajuntament per començar la desfilada.
Davant de tot plegat, Isabel Bonig, presidenta del nou PP de la comunitat, va insistir a avivar el foc anticatalanista -«estan amb el Madrid ens roba»; «prefereixen ser catalans de segona», va repetir-, però al davant s'ha trobat una Generalitat i un ajuntament que no han volgut caure en la provocació. Demà es veurà si efectivament el PP es queda sol.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034