El Govern reivindica el Dia de la Hispanitat com "el dia de tots"

Felip VI presideix per tercera vegada la desfilada militar del 12 d'Octubre

Mas, Iglesias, Urkullu i Barkos, els grans absents de la jornada

Els reis Felip i Letizia, amb les seves filles Sofia i Elionor, presideixen la desfilada del Dia de la Hispanitat. / EFE / JAVIER LIZÓN

Els reis Felip i Letizia, amb les seves filles Sofia i Elionor, presideixen la desfilada del Dia de la Hispanitat.
Mariano Rajoy parla amb el Rei, durant la desfilada del Dia de la Hispanitat.

/

2
Es llegeix en minuts

Dues setmanes després de les eleccions catalanes, en què gairebé la meitat dels votants van recolzar la independència, i a poc més de dos mesos de les generals del 20 de desembre, plenes d'incerteses sobre el resultat i la posterior governabilitat del país, la desfilada del Dia de la Hispanitat s'ha celebrat aquest dilluns a Madrid amb normalitat. L'esforç de la Zarzuela i la Moncloa perquè hi assistissin la majoria dels presidents autonòmics al costat del rei Felip VI, que ha presidit aquest acte per tercera vegada (la seva segona com a monarca), s'ha traduït en la presència de 14 mandataris de les comunitats, una imatge amb què es volia reforçar el missatge que ha llançat l'Executiu per reivindicar aquest 12 d'octubre: 'El dia de tots'.

Tots els presidents autonòmics hi han assistit, excepte tres: el català Artur Mas, el basc Iñigo Urkullu i la navarresa Uxue Barkos. Tampoc hi eren el líder de Podem, Pablo Iglesias, que al final va declinar la invitació. Albert Rivera, de Ciutadans, tampoc hi ha anat, però es desplaçarà fins a la tradicional recepció al Palau Reial. El president del Govern, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, sí que han presenciat la desfilada. Un dels quatre serà el pròxim president del Govern.

LA REIVINDICACIÓ 

En un moment d'enorme tensió territorial, el Govern ha publicitat aquesta jornada com 'El dia de tots' per convertir-la en una espècie de reafirmació nacional, en què es pretén traslladar el missatge que a Espanya ningú hi sobra i tothom hi cap.

Durant la desfilada, que ha durat poc més d'una hora, Felip VI ha estat acompanyat de la Reina, la princesa Elionor i la infanta Sofia. Després de l'homenatge als caiguts, a qui se'ls ha cantat 'La muerte no es el final' i se'ls ha fet una ofrena floral, ha començat el pas de les unitats terrestres i aèries. Aquest any, igual que en els últims, no hi ha hagut vehicles blindats ni carros de combat. Potser el moment que més interès ha suscitat entre el públic que envoltava la plaça de Cánovas del Castillo, coneguda com a plaça de Neptuno, ha sigut el pas de la Patrulla Àguila: set avions que han dibuixat al cel la bandera espanyola. En total, hi han participat uns 3.400 militars i guàrdies civils (400 més que el 2014), 48 vehicles i 53 aeronaus. 

"ESPANYA VAL LA PENA"

Notícies relacionades

Abans de l'inici de la desfilada, el ministre de Defensa, Pedro Morenés, ha reivindicat la festa com un esdeveniment perquè els ciutadans espanyols celebrin el dia de la seva pàtria d'una manera "especial", ja que el dia d'Espanya no és només una parada militar, sinó de tota la societat, ha dit.

"Espanya val la pena i és una gran nació de la qual hem d'estar orgullosos", ha explicat Morenés en una entrevista concedida a TVE. A més, ha apuntat que els actes del 12 d'octubre no han de servir únicament perquè els espanyols agraeixin als militars el que estan fent, sinó que són una ocasió perquè s'hi involucri tota la societat.