Colau exigeix la nul·litat del judici a Companys
L'alcaldessa de Barcelona critica que "la por al franquisme encara duri"
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha exigit aquest dimecres a la nit la nul·litat del judici que va condemnar el president de la Generalitat Lluís Companys a ser afusellat, i ha lamentat la "vergonya que la por al franquisme encara duri avui".
A l'acte central de l'ajuntament per recordar el 75è aniversari de l'afusellament de Companys, celebrat al Born Centre Cultural i al qual han anat unes 450 persones, Colau ha criticat que l'Estat "sigui incapaç de reconèixer el magnicidi i anul·lar l'infame judici pel qual va ser condemnat".
Ha considerat que l'expresident representa el que Catalunya i Espanya haurien pogut ser si no hi hagués hagut "la dictadura i la transició covarda incapaç d'enfrontar-se als crims del franquisme", i ha destacat que Companys va reivindicar la fraternitat entre els pobles peninsulars i va apostar per unes institucions que estaven no al servei d'una bandera, sinó de les persones.
Així mateix, Colau ha ressaltat que el seu "abominable" assassinat va ser motivat pel seu compromís amb la defensa de les llibertats republicanes, i ha descrit Companys com un catalanista, republicà, sindicalista, antifeixista i internacionalista que va defensar les llibertats nacionals i la justícia social.
"IRONIES DE LA HISTÒRIA"
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha destacat: "No puc deixar de pensar en les ironies de la història. Fa 75 anys que la justícia va intentar acabar amb un president i amb les aspiracions d'un poble, i 75 anys després estem en un moment molt especial".
Ho ha dit en referència velada a les imputacions del president de la Generalitat, Artur Mas --que declara aquest dijous coincidint amb el 75 aniversari--, i de l'exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau --ho van fer dimarts-- pel procés participatiu del 9 de novembre, i ha avisat: "Tot i els obstacles, estic convençuda que Catalunya serà el que els catalans decidim que sigui".
Ha criticat que, malgrat que demanen des de fa anys la nul·litat del judici a Companys --que ha recordat que és l'únic president elegit democràticament afusellat a Europa-- i malgrat que han passat 40 anys des del final del règim franquista, encara no s'ha fet efectiva, i ha criticat "el curiós sentit democràtic i de la justícia d'un Estat que no ha demanat perdó pel seu afusellament".
RECORDAR TAMBÉ LA SEVA VIDA
El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha defensat que s'ha de recordar la vida de Companys a més de la seva mort, que s'ha de tenir present perquè "sense la memòria de les injustícies del passat, no hi ha futur segur per a les esperances del present".
Ha recordat que Companys --a qui s'ha referit com el president etern de Catalunya-- va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona entre el 1917 i el 1920 a més de president de la Generalitat, des d'on "va conjugar catalanisme amb republicanisme i amb les classes populars, perquè entenia que la pàtria no és un reducte de privilegiats", sinó de tots els ciutadans.
L'acte ha inclòs diverses intervencions i també projeccions que han repassat la vida i diferents facetes de Companys --com la de republicanista, advocat laboralista i la seva dimensió internacional-- que s'han alternat amb interpretacions de cançons i poemes per part de diversos artistes --entre ells, Paco Ibáñez--, i s'ha acabat amb crits d''independència', cantant 'Els segadors' i mostrant alguna estelada entre el públic.
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Eva Tortajada: "En la seva primera etapa de vida, els fills necessiten sentir-se segurs"
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"
- El rècord d’11 triples d’Obst destrossa el Barcelona