El Senat aprova definitivament la reforma que permet al TC suspendre Mas

Ciutadans s'absté amb l'argument que el Govern ha permès que el president incompleixi les lleis

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El Senat ha aprovat aquest dimecres, amb els vots del PP i UPN, l'abstenció de C's i la negativa de la resta, la reforma que permetrà al Tribunal Constitucional (TC) sancionar o suspendre en les seves funcions Artur Mas si promou una declaració unilateral d'independència o desobeeix alguna de les seves resolucions i que va ser presentada en plena precampanya pel candidat del PP, Xabier García Albiol, al Congrés.

Amb la seva aprovació al ple i tenint en compte que el PP no ha acceptat cap esmena, la polèmica reforma serà definitivament ratificada per a la seva publicació al 'Butlletí Oficial de l'Estat' i la seva entrada en vigor immediatament, sense necessitat que torni al Congrés.

La Cambra Alta ha aprovat la reforma després de cinc hores de debat, en una sessió carregada de simbolisme, per diversos motius. En primer lloc, perquè al mateix temps ha comparegut davant el Tribunal Superior de Justícia de CatalunyaTribunal Superior de Justícia de Catalunya el president, declaració a què s'han referit gairebé tots els oradors per rebutjar que la fiscalia hagi portat davant els jutges Mas pel procés participatiu del 9-N. Suposa un "error de gran magnitud" de la fiscalia perquè la "querella" interposada contra el líder de CDC és completament "inconsistent", ha sostingut José Montilla (Entesa del Progrés).

Així mateix, senadors com la republicana Ester Capella o el convergent Josep Lluís Cleries s'han referit al 75è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys Lluís Companys, --Cleries ha assegurat que Mas està imputat "per Catalunya", el mateix motiu pel qual van afusellar el seu antecessor--. Si bé no tots han compartit, com Carles Martí (Entesa), que es compari Mas amb el president republicà. "És immoral", ha sostingut Martí.

L'ÚLTIMA LLEI DE LA LEGISLATURA

A més, es tracta de l'última llei que aprovarà el Senat aquesta legislatura --a la tribuna hi ha hagut diversos discursos de comiat-- i la major part de l'oposició ha retret al PP que precisament s'acomiadi de la Cambra alta amb una norma que "desnaturalitza" el TC i que no té "consens".

L'oposició ha repetit així els arguments amb què es va oposar a la norma al Congrés, al considerar, per exemple, que la reforma que dota el TC de mecanismes per fer complir les seves sentències és "innecessària", com a prova la imputació de Mas per part del TSJC. També ha recordat que el PP la va posar en marxa en plena precampanya de les eleccions catalanes exclusivament per motius "electoralistes".

Així mateix, els diferents portaveus han retret a l'Executiu la seva "incapacitat" política per resoldre el conflicte català i el seu desig de "judicialitzar la democràcia", en paraules de Cleries. I és que el llarg debat ha derivat en un enfrontament entre el PP i tota l'oposició sobre la resposta que Mariano Rajoy ofereix a la situació política a Catalunya.

Des del PP, José Manuel Barreiro, ha assenyalat que el Govern defensa la "pluralitat" d'Espanya, l'autogovern que permet la Constitució i ha defensat la reforma amb l'argument que és necessari "enfortir" l'Estat de Dret.

L'ABSTENCIÓ DE CIUTADANS

Notícies relacionades

Els senadors de Ciutadans, Tomás Marcos Luis Crisol, s'han abstingut malgrat haver coincidit amb el  resta de l'oposició que una "reforma d'aquest calat s'hagi presentat amb una legislatura esgotada i per part d'un candidat autonòmic”.

Però la força taronja ha justificat la seva abstenció amb l'argument que el seu partit "fa deu anys que demana que es protegeixin els drets dels catalans mentre el PP i el PSOE han mirat cap a un altra banda i ara s'adonen que no es compleixen les sentències del TC". En la seva opinió, l'alt tribunal no pot seguir com està i "necessita una verdadera reforma que garanteixi la seva despolitització i trencar la connexió entre partits i jutges”.