¿Què és Manos Limpias?

El sindicat d'ultradreta proclama el seu objectiu de "complir i fer complir la Constitució"

L'última querella presentada per l'organització afecta la força anticapitalista CUP

El secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernard, a les portes de la Fiscalia aquest dijous amb la querella contra Mas a les mans.

El secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernard, a les portes de la Fiscalia aquest dijous amb la querella contra Mas a les mans.

2
Es llegeix en minuts
ANA LERÍA / BARCELONA

Manos Limpias es torna a col·locar en el focus dels mitjans de comunicació per les dues querelles que han interposat aquesta setmana. Dimarts passat contra l'actor Willy Toledo per un comentari publicat el Dia de la Hispanitat en una xarxa social, i aquest mateix dijous, contra la CUP per ser una "organització política que es dedica a delinquir", segons el secretari general del sindicat, Miguel Bernard. L'objectiu del sindicat és que la llista encapçalada per Antonio Baños sigui il·legalitzada. A més, el sindicat ultra, que exerceix l'acusació popular en el procés contra el president Artur Mas, la consellera Irene Rigau i l'exvicepresidenta Joana Ortega, ha presentat una ampliació de la querella contra Mas per incloure un delicte de sedició.

Però, ¿qui són Manos Limpias? Són un sindicat fundat el 1995 pel mateix Bernard, advocat i exsecretari general del partit d'ultradreta Front Nacional. A la seva web es defineixen com un "sindicat d'àmbit nacional, independent, no hipotecat per res ni per ningú i que té com a objectiu, la defensa dels interessos legítims i legals dels seus afiliats". La meta de Manos Limpias, segons reflecteixen a la seva pàgina web, són cinc: fer complir la Constituciómillorar la transparència políticaeradicar la corrupció en l'àmbit polític i judicial, defensar els drets dels treballadors i preservar la unitat de Espanya

Malgrat no tenir representació en cap centre de treball, Manos Limpias ha presentat des del seu naixement una mitjana de 80 querelles a l'any, a més de centenars de denúncies contra suposades vulneracions de l'Estat de dret i la corrupció.

Ha interposat des del 2002 una desena de querelles per diversos casos, totes arxivades, des d'algun relacionat amb el 'Prestige' fins a l'expresident de GovernJosé Luis Rodríguez Zapatero per una reunió amb Patxi López i Arnaldo Otegi, passant per denunciar el 'lehendakari' Juan José Ibarretxe al considerar-lo imputable per diversos delictes en fase de temptativa pel seu anunci d'una consulta "il·legal" i "inconstitucional". No va ser admesa a tràmit pel TSJPV.

ELS CASOS QUE HAN CRIDAT MÉS L'ATENCIÓ

Manos Limpias s'ha querellat contra polítics, entitats financeres i jutges. Els casos amb els quals ha adquirit més rellevància són les demandes contra la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, pel 'cas Nóos'; contra el jutge Baltasar Garzón, els expresidents andalusos Manuel Chávez i José Antonio Griñán pel 'cas ERO', o Caja Madrid. Així mateix, ha actuat contra Pablo Iglesias per, segons ells, seguir els passos de HitlerLeninPol Pot i Castro

El sindicat ha interposat demandes per "fer gala d'homosexualitat" contra Els Lunnis, al mostrar un casament gai, i contra la Guàrdia Civil, quan va decidir que la condició sexual de les parelles no determinava l'ocupació de les cases quarter.

Notícies relacionades

Un altre tema que crispa els nervis de Manos Limpias són les banderes, o la seva falta. Ha presentat querelles contra els governs municipals del País BascCatalunya Navarra per incomplir la llei de banderes al no penjar-les a les façanes dels consistoris i els ha acusat de "trencar l'Estat" i de "menysprear la llei".

El moviment 15-M també va ser objecte de les seves denúncies, ja que el consideren un entramat "criminal". Van interposar una denúncia a l'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i als membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, a qui la regidora representava el 2013, per amenaces i coaccions en els 'escraches' a Bankia.