Desarmament en 'stand by'
El procés per a l'entrega d'armes segueix bloquejat malgrat la tasca dels mediadors internacionals i la comissió de verificació
Els mediadors internacionals segueixen fent la seva tasca, encara que els últims quatre anys a penes hagin registrat avanços. N'hi ha prou de dir que els tres èxits que el Grup Internacional de Contacte recull en el seu últim informe són el cessament de la violència per part d'ETA, l'opció que França faci canvis en política penitenciària i la proposta de convivència que es va veure obligada a retirar l'expresidenta del PP basc, Arantza Quiroga. En quatre anys, res més.
La Comissió Internacional de Verificació, pel seu costat, segueix fent gestions de manera discreta, però després de la penosa escenificació del primer gest de desarmament d'ETA, el febrer del 2014, ha optat pel mutisme. Davant aquest panorama, i vista la incapacitat d'ETA per implicar França i Espanya en un procés de desarmament, és el Govern basc el que s'ofereix per desencallar la situació. La seva proposta consisteix a facilitar un desarmament unilateral i verificable, sense riscos per als activistes que participin en el procés. Per a això es crearia un «comitè de desarmament», compost per representants de la societat, institucions basques i organitzacions internacionals, que seria el que rebria la llista amb la ubicació dels emmagatzematges d'armes i explosius.
No obstant, els menyspreus d'ETA a aquesta via també han refredat la disposició de l'Executiu del PNB. La banda prefereix Madrid com a interlocutor i confia trobar un Govern més receptiu després de les eleccions generals. Amb un punt de despit, el Gabinet d'Iñigo Urkullu recorda a ETA, després de cada detenció d'activistes, que no és descartable un final estrictament policial.
Notícies relacionadesEl que sí que ha canviat durant aquests quatre anys és la percepció social respecte a la violència. Els sondejos certifiquen que el rebuig a ETA està en màxims històrics a Euskadi, mentre que l'esquerra abertzale està fent pronunciaments sense precedents. Setmanes enrere, el president de Sortu, Hasier Arraiz, va escriure que «la violència és el pitjor camí». I en diversos pronunciaments públics ha afirmat: «Si algú pretén reobrir el cicle violent, ens tindrà al davant».
Gestos inèdits
Tots els partits han admès que aquestes paraules són un avanç, però insuficient perquè no inclouen un reconeixement de la il·legitimitat del terrorisme i del mal injust que ETA va fer. El principal repte polític a Euskadi ha sigut afavorir la reconciliació a través del consens entre totes les forces. I ja són habituals gestos abans impensables, com la presència de Bildu en actes d'homenatge a víctimes d'ETA.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi