El PSOE avala el fitxatge de Lozano per no danyar les seves expectatives

Sánchez defensa la seva aposta perquè el partit «no és patrimoni en exclusiva dels seus militants»

Els socialistes, inclosos els andalusos, assumeixen el fitxatge de l'exdiputada d'UPD tot i el malestar

Pedro Sánchez: Als que us incorporeu, vinguts de fora i a dins del partit us exigirem treballar molt i amb exemplaritat. / DAVID CASTRO / VÍDEO: ATLAS

4
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

El PSOE va celebrar ahir dos comitès federals, màxim òrgan del partit entre congressos, per aprovar les seves llistes a les eleccions generals del 20 de desembre. El primer, l'oficial, va ser un acte «fred» i «estrany» segons diversos dels seus membres, però en aquest tots els socialistes, llevat excepcions anecdòtiques, van avalar l'aposta del candidat, Pedro Sánchez, per la renovació dels parlamentaris, un moviment que inclou el traumàtic fitxatge d'Irene Lozano, diputada d'UPD fins divendres passat, coneguda pels seus virulents atacs envers el partit que ara l'acull com a independent al quart lloc al Congrés dels Diputats de la llista més important: Madrid. A l'altre comitè federal, on els dirigents parlen amb la llibertat de saber que les seves paraules no seran publicades sota el seu nom, un dels pocs temes per tractar era el de Lozano. Persisteix el malestar per la seva incorporació, una aposta personal de Sánchez sense comptar amb els líders territorials, però dos mesos abans d'uns comicis que el PSOE creu que el poden tornar a portar a la Moncloa ningú va voler arribar a l'enfrontament obert.

Tampoc els socialistes andalusos. La federació que dirigeix la poderosa presidenta de la Junta, Susana Díaz, que ha agafat molta distància amb Sánchez i fins i tot segons la versió més estesa es planteja postular-se l'any que ve com a secretària general si aquest no aconsegueix arribar a la presidència del Govern, es va mantenir en silenci durant el conclave. El dia anterior, el seu secretari d'organització, Juan Cornejo, havia exterioritzat que no compartia la incorporació de Lozano, perquè, segons la seva opinió, havia «insultat» els ciutadans d'Andalusia amb la seva tesi que el PSOE hi havia creat la «dictadura perfecta», a l'estil del PRI mexicà. Però Díaz va atorgar el vistiplau a les llistes, com també el seu homòleg a Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que va insistir com el dia abans en el set que Lozano havia de demanar «perdó» pels seus retrets als socialistes; i també el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que es va mostrar convençut que l'exdiputada d'UPD es retractaria «els pròxims dies» de les seves crítiques declaracions i «podrà dir la gran quantitat de gent honrada que hi ha al PSOE».

Cap d'ells, ni tampoc la resta de mandataris autonòmics, va prendre la paraula durant la cimera, cosa estranya en una cita tan rellevant, amb les generals a tocar. Per als crítics amb el fitxatge de Lozano, que són majoria, és una mostra del tumult que Sánchez ha causat amb la seva arribada.

«GRAN PARLAMENTÀRIA» / L'entorn del secretari general, en canvi, es queda amb el suport obtingut ahir i exalça l'exdiputada d'UPD, que fa només tres mesos va perdre per poc el congrés pel lideratge del seu antic partit, una disputa en la qual abanderava la confluència amb Ciutadans. «¿Algú pot dubtar que és una gran parlamentària? Pocs han sigut tan contundents en regeneració democràtica. I Lozano ha votat al costat del PSOE en pràcticament tot durant aquesta legislatura: des de la reforma de l'avortament fins a la reforma laboral. Amb la seva incorporació, reforcem la idea que som un partit guanyador, amb moltes possibilitats, que som una opció que s'ha obert més enllà de les seves bases, una opció atractiva per a sectors aliens al partit», va resumir un important col·laborador de Sánchez.

Notícies relacionades

Però la qüestió, per als escèptics amb l'arribada de Lozano, no és aquesta. Ningú va alçar la veu quan Sánchez va fitxar una altra independent per al sisè lloc de les llistes de Madrid, l'excomandanta Zaida Cantera, que va denunciar assetjament sexual a l'Exèrcit. El cas de Lozano, argumenten, és diferent: algú que ja és dins la política, que s'ha dedicat els últims anys a denunciar que el PSOE i el PP eren més o menys el mateix però amb diferents sigles i que a més a més pot malmentre les expectatives socialistes a Catalunya a causa de les tesis recentralitzadores del partit al qual pertanyia fins fa només dos dies, quan va renunciar al seu escó al grup parlamentari que lidera Rosa Díez. Fins i tot l'expresident Felipe González va assenyalar que Lozano «hauria de rectificar» les seves declaracions sobre els socialistes.

A tots ells, Sánchez els va dir: «El PSOE no és patrimoni en exclusiva dels seus militants». Va ser en la intervenció a porta tancada. Abans, durant el seu discurs en obert, el candidat, que no ha viscut la seva millor setmana (dimecres passat es va desdir del seu compromís de derogar les indemnitzacions per acomiadament aprovades pel PP), es va limitar a proclamar la seva confiança en la victòria a les urnes, va acusar Mariano Rajoy d'estar «esgotat» i va argumentar: «Ha sigut un mal any per als que diuen que som iguals». Entre ells, se suposa que Lozano, que fins fa poc parlava de la corrupció del que anomenava el «PPSOE». Ara, a més a més de candidata al Congrés, serà l'encarregada de regeneració democràtica del programa socialista.