L'Audiència de Palma manté per a l'11 de gener la data d'inici del judici del 'cas Nóos'

Segons preveu el tribunal, el procés s'allargarà fins al mes de juny

2
Es llegeix en minuts
MARISA GOÑI / PALMA

El tribunal del 'cas Nóos', que té entre els imputats la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, ha mantingut la data de l'11 de gener per a l'inici del judici que s'allargarà fins al 30 de juny. El debat del canvi de data el va sol·licitar un lletrat per coincidir-li amb un altre judici de corrupció de l'extinta Unió Mallorquina.

El primer que s'abordarà, segons el calendari aprovat aquest divendres, seran les qüestions prèvies imprescindibles, com l'aplicació o no de la doctrina Botín per a la germana del Rei, que podria significar la seva desimputació. Aquestes qüestions s'abordaran en dues o tres sessions i la infanta haurà d'estar present a la sala. Després, el tribunal deliberarà i oferirà el seu veredicte abans de l'inici dels interrogatoris dels imputats que se celebraran a partir del 9 de febrer. Si prossegueix la causa per a Cristina de Borbó, se la interrogaria a finals de febrer, com a Urdangarin.

Un lletrat aliè a la defensa de la infanta, Josep Zaforteza, ha plantejat si des del Col·legi d'Advocats de les Balears s'havia sol·licitat una sala específica per a la germana del Rei i per als advocats per raons de seguretat i el magistrat Juan Pedro Illanes, president del tribunal sentenciador, ha assegurat que no s'ha rebut cap petició i ha aclarit que no hi hauria mesures excepcionals. Els imputats i les seves defenses tenen a la seva disposició dues sales adjuntes a la sala de vistes, com es fa habitualment en les macrocauses.

LA 'DOCTRINA BOTÍN'

Notícies relacionades

Pablo Molins, un dels advocats de la infanta, s'ha mostrat "satisfet" que la qüestió de la doctrina Botín es resolgui abans de l'inici dels interrogatoris i ha expressat la seva confiança en un resultat favorable per a la seva clienta. "És un cas inèdit. No hi ha precedents" ha comentat sobre "una dona imputada per un delicte fiscal del seu marit". Virginia Negrete, de l'acusació popular Manos Limpias, també ha quedat satisfeta per la decisió del tribunal sobre les qüestions prèvies i confia que no sigui d'aplicació la doctrina Botín "perquè així ho ha reflectit el jutge Castro i l'Audiència durant la instrucció".

La 'doctrina Botín' va establir que no es pot anar a judici amb només l'acusació popular, com és el cas de la infanta, imputada per cooperadora necessària en dos delictes fiscals vehiculats a través d'Aizóon, l'empresa que comparteix amb el seu marit. L'Audiència va apuntar en una de les seves resolucions un matís diferencial: en el cas del banquer, la Fiscalia no veia delicte fiscal i en Noos sí que l'observa, encara que discrepa amb l'acusació popular en la relació de responsables. Tots dos veuen culpables Urdangarin, però la infanta Cristina només l'acusació popular.