Fundació pantalla
Els investigadors apunten que la CatDem serveix per finançar CDC i que Viloca va gestionar els cobraments complint ordres d'altres
Andreu Viloca, arribant al jutjat del Vendrell, dijous passat. /
Deia l'escriptor nord-americà Frank Herbert que «la corrupció porta infinites disfresses». I aquesta màxima es pot aplicar a la fundació CatDem, segons els investigadors del presumpte finançament il·legal de CDC. Fonts jurídiques han explicat que les seves indagacions els han permès constatar que la CatDem «no existeix» sinó que és una part més de l'entramat financer del partit i que el seu tresorer, Andreu Viloca (a la presó des de dijous), actuava com un gestor per recaptar les comissions d'empresaris a canvi d'adjudicacions públiques. Ho feia seguint «les directrius» d'altres.
De moment, no s'han identificat aquests caps, però sembla que amb el temps tot arribarà. Per falta de papers no serà. En els escorcolls practicats s'ha intervingut documentació «molt rellevant» fins al punt que la Guàrdia Civil vol «explotar l'èxit» i «noquejar» els implicats. Els investigadors es prendran un temps per analitzar i creuar dades. Dimarts que ve està previst que s'obri una caixa forta que ha sigut facilitada per un col·laborador. I és que aquesta investigació està despertant consciències i són molts els que comencen a facilitar dades anònimament.
Destrucció de papers
Els investigadors han actuat aquesta setmana davant la certesa que desenes de documents estan sent esborrats tant a la CatDem com a CDC, encara que insisteixen que hi ha «informació en molts llocs». Ara es necessita temps per esbrinar per on seguir tirant. I és que en aquesta trama s'ha creat un sistema en el qual «si un cau cauen tots, és a dir, es necessiten», afirmen els coneixedors del cas. Per això, alguns implicats guarden documentació per la seva pròpia seguretat. Aquest és el cas per exemple de l'empresari Sergi Lerma (Oproler) que tenia a la seva casa de Madrid diverses anotacions escrites de pròpia mà sobre Oriol Pujol al que llamaba «l'aconseguidor». També amagava 200.000 euros en efectiu. Anticorrupció va demanar al jutge que l'empresonés, però finalment va quedar en llibertat sota fiança de 50.000 euros.
Altres empresaris han començat a veure les orelles al llop i han canviat d'actitud. És el cas de Xavier Tauler, que a l'Audiència Nacional va reconèixer amb una certa altivesa que havia pagat comissions a Jordi Pujol fill, i ara ha optat per tirar per elevació i s'ha presentat com el conseller de la família Cornadó (Copisa) que, segons la seva versió, era la que prenia totes les decisions.
Per contra, Viloca no va voler explicar els motius pels quals recaptava donacions d'empresaris amb contractes d'obres públiques. Aquests diners arribaven per transferència i es declaraven al Tribunal de Comptes, però també entraven en metàl·lic i no únicament a través de CatDem sinó també per altres vies.
Una àmplia forquilla
Les fonts consultades donen per bona que a aquesta operació se la bategi com la del 3% però sospiten que les comissions han arribat, en alguns casos, fins al 20%. Els concursos d'obra pública estudiats oscil·laven entre els 600.000 euros i els quatre milions. En l'escorcoll de l'antiga GISA s'han incautat els expedients d'adjudicació de les empreses sota sospita i a CDC la comptabilitat compartida amb la CatDem.
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City