LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Els Pujol van ingressar 30 milions en metàl·lic en 10 comptes a Andorra

La Policia troba indicis de blanqueig de capitals en tots els membres de la família

L'expresident es va declarar titular d'un compte obert el 2000 amb 1,8 milions en efectiu

Jordi Pujol, envoltat de periodistes, ahir, a les portes de casa seva a la ronda del General Mitre.

Jordi Pujol, envoltat de periodistes, ahir, a les portes de casa seva a la ronda del General Mitre. / EF E/ ALEJANDRO GARCÍA

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Jordi Pujol Ferrusola ha figurat com a titular d'una desena de comptes a Andorra en què, des del 1990 i fins al 2012, es van registrar ingressos per més de 47 milions d'euros, dels quals almenys l'equivalent a 30,85 milions d'euros ho van ser en metàl·lic. Aquesta és la informació que es desprèn de les dades enviades al juny a la justícia espanyola per part de les autoritats d'Andorra com a resultat de la comissió rogatòria sol·licitada per l'Audiència Nacional el setembre de l'any passat.

Segons la informació a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, aquests comptes van registrar ingressos en metàl·lic per un valor de 2.764 milions de pessetes i posteriorment per 10,33 milions d'euros més. També es van produir ingressos en metàl·lic per un total de 3,26 milions de dòlars i de 2,14 milions dels antics marcs alemanys. La suma d'aquestes xifres equival a uns 30,85 milions d'euros, que es van ingressar en metàl·lic sobretot en el període comprès entre el 1990 i el 2002. A més, segons la informació bancària aportada a les autoritats espanyoles, aquesta desena de comptes van registrar ingressos procedents de transferències bancàries per 17 milions més.

Fonts de la investigació descarten que tots aquests ingressos provinguin de la gestió financera de Pujol Ferrusola, que hauria multiplicat per 55 vegades la hipotètica herència inicial de l'avi Florenci Pujol. Tot al contrari. La documentació aportada per Andorra informa de les escasses habilitats inversores del primogènit, alhora que la investigació policial troba vincles entre els comptes i el presumpte cobrament de comissions a empresaris per aconseguir contractes públics. «Sempre és el mateix grup d'empresaris», s'assegura, i se cita com a exemple FCC.

INDICIS DE DELICTES / L'abundant informació proporcionada per la banca andorrana ha permès a la Policia reconstruir l'operativa dels Pujol. Des de l'òptica policial aquest procés va des de l'ingrés de les quantitats en els comptes corrents, el posterior procés de blanqueig de capitals (utilitzant tota mena de testaferros, societats instrumentals i paradisos fiscals), la repatriació dels diners a favor dels diferents membres de la família i, en ocasions, la seva reutilització en noves operacions il·lícites, que fonts de la investigació situen, per exemple, a l'Argentina (Puerto del Rosario) i a Mèxic (el projecte immobiliari Azul de Cortes).

La informació d'Andorra revela operacions financeres amb les Bahames, Liechtenstein, Guernsey, Jordània, Madeira, les Illes Verges Britàniques, Panamà, Suïssa i l'Uruguai, que aporten a la investigació indicis de blanqueig de capitals.

De l'anàlisi de tota la informació disponible, la Unitat de Delictes Econòmics i Financers (UDEF) de la Policia Nacional arriba a la conclusió que existeixen indicis racionals de criminalitat que apuntarien a la comissió de fets relacionats amb el blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i d'altres, segons ha sabut EL PERIÓDICO de fonts de la investigació. A la cúspide de tota l'operativa se situa Jordi Pujol Ferrusola, al nom del qual figuren els comptes. Però segons el criteri policial, el primogènit només és una peça més d'un engranatge més complex integrat per tots els membres de la família Pujol Ferrusola. De fet, segons les dades amb què treballa la UDEF, els indicis de blanqueig de capitals «involucren tots els membres de la família», a qui fonts de la investigació defineixen com «una organització criminal, perfectament assentadai d'arrelada familiar».

La informació procedent d'Andorra ha permès als investigadors suggerir una participació més directa en la trama del mateix expresident. A través d'una carta manuscrita remesa a Andbank, Jordi Pujol Soley es va declarar titular d'un compte obert el 2000 amb una primera i única imposició en efectiu de 307 milions de pessetes (1,8 milions d'euros). Formalment, el compte figurava a nom del seu primogènit i, segons fonts pròximes a la família, amb la seva missiva, l'expresident hauria pretès deixar aquest compte al marge de la pugna entre el seu fill i la seva dona, en procés de divorci. Fonts policials, no obstant, donen escàs crèdit a aquest argument -en el matrimoni regia el règim de separació de béns- i interpreten que la carta conté un enorme poder incriminatori.

Notícies relacionades

A més a més, aquestes mateixes fonts qüestionen que l'origen de la fortuna dels Pujol resideixi en l'herència llegada per Florenci Pujol a la seva nora Marta Ferrusola i als seus set fills, tal com va declarar el fundador de Convergència al Parlament el mes de juliol del 2014, després que esclatés l'escàndol.

En uns formularis bancaris remesos a les autoritats espanyoles dins de la informació proporcionada per Andorra s'afirma que l'herència en qüestió tenia el seu origen en la família de Marta Ferrusola i no en la del seu marit, Jordi Pujol.