La fiscalia dóna per finalitzada la instrucció del 'cas ITV'
Els últims testimonis ratifiquen que Oriol Pujol va fer d'intermediari en operacions irregulars
Oriol Pujol Ferrusola, a la comissió antifrau del Parlament de Catalunya, el 2 de març del 2015. /
Després de tres anys i mig d'investigació, la Fiscalia Anticorrupció ha donat per finalitzada la instrucció de la causa oberta contra l'exdiputat de CiU Oriol Pujoli altres persones, entre ells empresaris, per presumpte suborn i tràfic d'influències en la concessió d'estacions ITV a Catalunya i la intermediació en la reindustrialització d'importants companyies, com Yamaha, Sharp i Sony. Els últims testimonis han declarat aquest dimecres i han ratificat que l'exdirigent de CDC havia intermediat en una sèrie d'operacions vinculades al seu amic i també imputat Sergi Alsina.
Fonts judicials han afirmat a aquest diari que ni la fiscalia ni les acusacions sol·licitaran noves proves, per tant donen per acabades les indagacions. Ara, la jutge que instrueix el procés haurà de dictar una resolució de finalització de la instrucció. Després, el fiscal i les acusacions hauran de presentar la seva qualificació en què detallaran els delictes i les penes que es demanen als imputats. Tot seguit, li arribaria el torn a les defenses. I, per últim, s'assenyalarà el judici, que serà amb un tribunal popular.
La investigació es va iniciar arran d'una investigació a Galícia ('cas Campió') en què va sortir el nom del llavors diputat nacionalista. Un jutjat de Barcelona es va fer càrrec del cas i el va enviar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per l'aforament d'Oriol Pujol. En un principi, el que es va rastrejar va ser el suposat pacte d'estacions ITV i, després, el presumpte cobrament de comissions per part del polític a través de la seva dona per afavorir Alsina, el seu amic íntim.
AMPLIACIÓ DE LA INVESTIGACIÓ
Les converses gravades sota supervisió judicial als principals implicats en aquesta trama van permetre que la investigació s'anés ampliant, fins a arribar a la presumpta intermediació del diputat en la reindustrialització de diverses empreses i el projecte de construir un descampat per emmagatzemar cotxes fabricats per SEAT a Martorell.
Arran d'aquesta investigació judicial i la seva imputació, el fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va haver de delegar la seva responsabilitat com a president del grup parlamentari de CiU. Al final, va deixar la seva acta de diputat el 14 de juliol del 2014, dies abans que el seu pare confessés la fortuna oculta a AndorraAndorra.
Precisament aquest dimecres, la jutge d'instrucció ha pres declaració com a testimonis a Ramón Bonastre, exdirector de Relacions Laborals de la Generalitat, i als empresaris Manuel Lao i Miguel Sálate. El primer ha admès que va tenir una reunió “tensa” amb Oriol Pujol per la reindustrialització de l'empresa Yamaha, en què estava interessat el grup Sesé, assessorat per Alsina. Bonastre ha afirmat que la seva preocupació era el destí dels treballadors de la fàbrica de motos.
La jutge ha preguntat a Manuel Lao, directiu de Cirsa, sobre l'adquisició de la nau de Sharp. Aquest executiu ha reconegut que li va trucar Oriol Pujol per dir-li que li trucaria el seu amic Alsina per fer-li aquesta proposta. “És la primera vegada que em trucava un diputat”, ha assegurat. Els informes de l'Agència Tributària i les trucades telefòniques acrediten aquest aspecte. Així, el desembre del 2010, Alsina va informar al diputat que havia parlat amb Lao per fer-l una oferta de quedar-se amb Sharp. També es va registrar una conversa en què Pujol li diu a Alsina: “Sergi, ja he parlat amb Manuel Lao i també he parlat amb Mas i podria ser que truqui a un dels Lao”.
La declaració de Sálate ha versat sobre el projecte de construcció d'un magatzem de vehicles per a Seat que, al final, no es va portar a terme al no ser rendible. Oriol Pujol també va tenir converses amb aquest empresari.
INFORMES POLICIALS I DE L'AGÈNCIA TRIBUTÀRIA
Notícies relacionadesEls informes policials i de l'Agència Tributària apunten que Oriol Pujol podria haver guiat el seu íntim amic i empresari Sergi Alsina perquè es lucrés amb alguna de les grans reconversions industrials portades a terme a Catalunya. Alsina és soci de la companyia Alta Partners, dedicada a l'assessorament d'empreses. Segons un informe d'Hisenda, aquest empresari mantenia “informat” Pujol sobre el seu negoci i li sol·licitava “gestions a nivell polític”.
Gràcies, suposadament i en part, als consells de l'exdiputat de CiU, la companyia Alta Partners va intervenir com a assessora en la reconversió i va obtenir suculents beneficis: Sony-Ficosa (2,3 milions), Sharp-Cirsa (2,7) i Yamaha-Grup Sesé (1,8). En total, la firma va ingressar 6,9 milions.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Telefónica relleva el seu president en plena compra d’una part d’Indra
- Ben-Gvir dimiteix en protesta contra l’alto el foc
- La treva a Gaza començarà avui amb l’alliberament de tres ostatges israelians
- Thomas Drake : "Utilitzar els satèl·lits de Musk a l’espai és cedir sobirania a la Terra"
- Macroprotesta a Washington en vigílies de la tornada de Trump