EL POLS SOBIRANISTA

Tambors electorals

Artur Mas replanteja tota l'estratègia i amenaça a la CUP amb comicis

CDC considera que ja ha cedit en excés davant la força anticapitalista

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Compte enrere per a unes noves les eleccions. Una setmana. Aquest és el termini aproximat que s'han donat Artur Mas i Convergència perquè la CUP rectifiqui en tota regla el seu ‘no’ a la investidura, abans d'anunciar noves eleccions, tret de sorpreses majúscules o improbables aliances amb altres forces després de les eleccions generals. Les tres cessions del president en funcions als anticapitalistes --la declaració de "desconnexió", el repartiment del Govern amb tres ‘superconsellers’ i el cap del cap de l'Executiu mateix en 10 mesos-- no han donat cap fruit. I a partir d'aquest cap de setmana s'ha activat el pla b, la fase de pressió indissimulada a la CUPtal com va avançar EL PERIÓDICO, acusant-la de ser la responsable que no hi hagi acord, que la desconnexió no comenci, que s'hagi d'anar un altre cop a les urnes i, fins i tot, d'anar contra els interessos dels treballadors.

Mas explorarà en les pròximes jornades les mínimes opcions que la CUP cedeixi en les seves posicions, atès que tant el president com el seu Govern i el partit, CDC, creuen que ja han complert amb la seva part. El mateix Mas així ho va assenyalar públicament divendres en declaracions a la premsa i ho va repetir, aquesta vegada sense càmeres, en la seva intervenció al consell nacional convergent que dissabte va aprovar la llista per a les generals.

S'ha cedit en excés, fins i tot, segons admeten en privat en l'entorn del president i al partit. I també al Govern, amb consellers que han assistit perplexos a la declaració de ruptura sobiranista, primer, i a la cessió de poder de Mas i la qüestió de confiança, després. El primer pas s'atribueix a negociadors convergents, els altres directament a Mas, en solitari i sense consultar a tot el seu entorn, tant al partit com al Govern.

La pressió total donarà com a probable resultat un 'no' encara més rotund de la CUP, que aquest dilluns ha recorregut a Twitter per reafirmar que “crear soroll no ajuda”, que es mantindran en la taula negociadora però que les eleccions anticipades no són la seva proposta.

Després d'aquesta fase exploratòria amb la CUP, és probable que Mas comparegui públicament per redissenyar les posicions, i donar fins i tot marxa enrere en els passos fets fins ara per mirar d'atraure el grup que encapçala Antonio Baños. “S'ha de ressituar tot això”, assumeix el candidat de CDC a les generals, Francesc Homs.

Però mentre s'explora, l'estratègia ja prevista per CDC de pressió a la CUP sense dissimulació, amb tota l'artilleria verbal i mediàtica, ha donat començament. Aquest dilluns ha sigut el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, qui en un article al diari 'Ara' ha rebutjat d'arrel les condicions de política social de la CUP. Aquest dilluns, Homs, ha buidat el pap a TV-3 contra els anticapitalistes, a qui ha culpat que el procés sobiranista quedi embarrancat, els ha retret les seves posicions ideològiques i la seva actitud negociadora. “La CUP no pot venir amb 10 diputats i carregar-s'ho tot”, ha etzibat. A +CDC afegeixen que estan negociant amb un partit l'entorn del qual  "ens pinta les seus", és a dir, “negociem amb delinqüents”. “Ja no podem traspassar més línies vermelles, que ja estan en el fluorescent”, afegeixen.

L'estratègia difícilment aconseguirà els seus objectius. És coneguda l'actitud de la CUP de blindar les seves posicions i endurir-les tan bon punt nota la pressió externa, ja batejada a les xarxes socials com el #pressingCUP. Una prova d'això és que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha reclamat que s'eviti aquesta tàctica. Però la decisió de Mas i CDC obeeix també a la necessitat de recuperar posicions en el tauler polític.

ESCENARI ELECTORAL

Notícies relacionades

Les eleccions del mes de març són la principal amenaça a la CUP i un escenari plausible, excepte que després de les generals es poguessin donar combinacions i suports amb forces com el PSC. Unes generals a les quals CDC concorrerà sense coalició amb ERC i amb el risc de no guanyar-les. Internament, el partit de Mas haurà de ressituar el seu espai electoral, sota el concepte de “fer les coses ben fetes”, sense abandonar la ruta sobiranista però presentant-se com l'abanderat de la moderació, situant la CUP a l'extrem i ERC a prop seu. No serà una operació fàcil, atès que a CDC conviuen avui dirigents amb posicions diferents respecte al grau de ruptura i a les posicions ideològiques a defensar.

Tot plegat deixa tocat el procés sobiranista, malgrat que a CDC creuen que no hi haurà més remei que tornar a presentar Mas com a candidat, fer una crida als independentistes a un nou esforç i confiar que la fuga de vots de Junts pel Sí a la CUP s'aturi tenint en compte el que ha passat aquestes setmanes. “Si la gent es refreda respecte a la independència, és que no la volem”, reflexiona un dirigent. És probable que la independència ja no arribi en 18 mesos i que avui es vegi com un error convocar eleccions catalanes abans de les generals. Diàleg i pacte tornaran a ser conceptes molt més usats a partir dels pròxims mesos a CDC que desconnexió i desobediència.