EL CAMÍ CAP A LES URNES
¿Pactes postelectorals? Sí, però...
El PP, el PSOE, Ciutadans i Podem debaten a s'Agaró si són millors les reformes o els impulsos a la demanda
El president de la Cambra de Comerç d’Espanya, Josep Lluís Bonet, amb candidats del PP, el PSOE, Ciutadans i Podem a les eleccions generals debaten en la Trobada d’Economia de s’Agaró. /
En vista dels resultats que estan donant les enquestes per al 20-D, els pactes es perfilen com a imprescindibles per governar. Per això una de les preguntes que van haver de respondre els representants del PP, PSOE, Ciutadans i Podem en un debat en la 20a Trobada d’Economia a s’Agaró que s’acaba avui anava en aquesta línia. ¿Hi haurà pactes? ¿Entre qui?
Álvaro Nadal, director de l’oficina del president del Govern, va assegurar que per afrontar la crisi que va viure Europa es va arribar a un pacte «entre partits moderats». Per això, en la seva opinió, el Partit Popular i la resta de forces «no s’han de tancar a res», però sempre basant-se en «el seny, la capacitat de decisió i amb una persona al capdavant amb experiència».
Per la seva part, Manuel de la Rocha, secretari d’economia del PSOE, va afirmar que estan disposats a dialogar i pactar «sobre la base dels programes». Fer-ho amb el PP serà difícil perquè els socialistes veuen qüestions, com la desigualtat, a les quals s’ha de fer front abans que res; mentre que per Nadal això és «començar pel final», perquè, segons el seu parer, la prioritat per fomentar el creixement són les reformes estructurals, no pas l’impuls de la demanda. A més, un dels objectius socialistes és «posar remei a les ferides socials» que, per ell, ha creat la política del PP.
Antonio Roldán, membre de l’equip econòmic de Ciutadans, veu la seva força com una de les que més facilitat tenen per emprendre els canvis necessaris per al país. «No tenim motxilles ni compromisos previs», assegura; i sentencia que «el PP no ha fet ni una sola reforma que permeti el creixement ¿Les seves condicions? Prioritzar l’educació, un model laboral «coherent i just» i una reforma de les institucions. La força taronja està disposada «a pactar reformes amb els que estiguin disposats a fer-ho».
Pactes d’Estat
Per la seva banda, Alberto Montero, responsable de l’àrea d’economia de Podem, dóna més pistes. «El més fàcil seria arribar a acords amb el PSOE, però el problema és que quan governen no fan el mateix que afirmaven durant la campanya electoral», va sentenciar. En tot cas, la formació lila està oberta a participar en pactes adreçats a l’interès general. Una de les seves prioritats és crear «ocupació que sigui socialment sostenible i econòmicament eficient».
Notícies relacionadesTambé pactes d’Estat és el que defensa el president de la Cambra de Comerç d’Espanya, Josep Lluís Bonet. Un d’ells és el destinat a fomentar la competitivitat i la internacionalització de les pimes. En la seva opinió, «aquest país pot fer un nou salt cap endavant en els pròxims 10 anys si les pimes surten a l’exterior».
Bonet, que també presideix el grup Freixenet, va assegurar que «Catalunya s’ha d’esforçar i gastar les seves energies en el lideratge econòmic d’una Espanya que ha de fer un salt endavant». També veu imprescindible preservar «l’estabilitat institucional» sorgida de la Constitució del 1978. Però sense immobilisme, perquè «si es produeix un debat ordenat d’acord amb el sentit comú i la llei», es poden produir canvis.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia