L'expresident Pujol oculta el destí d'1,8 milions d'euros des del 2010
L'Audiència Nacional investigarà la família després de la decisió de la jutge de Barcelona de remetre-li la causa per l'herència
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol oculta el destí dels 1,8 milions d'euros que va ingressar "en un compte a l'ombra" a Andorra el 2000 i que va retirar el 2009 i el 2010. La suma va sortir d'aquell compte "amb destí desconegut". Aquesta és una de les conclusions a les quals ha arribat la jutge de Barcelona Beatriz Balfagón i que ratifica el magistrat de l'Audiència Nacional José de la Mata, i així consta en l'acte firmat per Balfagón en el qual remet al seu col·lega De la Mata la investigació que va incoar el juliol del 2014 després que el fundador de CDC confessés que havia evadit diners d'una suposada herència del seu pare.
D'aquesta manera, l'Audiència Nacional serà l'encarregada d'investigar el patrimoni de la família Pujol davant la sospita que l'origen dels fons que el matrimoni i els seus set fills amagaven a Andorra té "un origen delictiu". Segons la jutge, el clan ha explicat en les seves declaracions judicials que el "llegat" va ser gestionat en un principi per terceres persones, fins que entre els anys 1990 i 1992 es va ocupar d'aquestes tasques el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, que va portar a terme "un repartiment equitatiu" entre la seva mare i els seus germans, als quals ingressaven "les oportunes quantitats en els seus respectius comptes", tesi que els germans van reproduir en la comissió d'investigació del Parlament.
Aquest llegat, segons Pujol Ferrusola, li va ser entregat "en forma de làmines financeres" per un import d'1,8 milions d'euros, que van passar a convertir-se en vuit milions "gràcies a l'alta rendibilitat de les làmines". Aquests diners estaven dipositats a la Banca Reig andorrana, però el 2010 es van transferir a BPA (Banca Privada d'Andorra). No obstant, la jutge postil·la que "cap dels imputats ha facilitat dades concretes, objectives i inequívoques sobre els imports rebuts, dates dels corresponents ingressos, conceptes i en general, qualsevol altra informació rellevant".
ELS DELICTES
Aquesta falta d'informació, segons la magistrada, fa sospitar de la comissió d'un delicte contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals per part de la família Pujol per "l'ocultació i gestió" d'un patrimoni a l'estranger "per més de 30 anys, gran part dels quals van transcórrer durant la vida política activa" de Pujol. Per aquest motiu, considera que aquesta ocultació "obeïa al propòsit d'encobrir l'origen delictiu dels diners".
La jutge també confirma que els fills de Pujol tenen oberts comptes a Andorra des del 1992 i emfatitza que un és propietat de l'expresident, ja que va ser reconegut per ell, segons una carta manuscrita que ha sigut remesa per les autoritats andorranes. La magistrada també sosté que aquests comptes s'han nodrit "dels beneficis de les dubtoses activitats econòmiques" de Jordi Pujol Ferrusola.
Per la seva part, el jutge De la Mata, en un escrit que va remetre a la seva col·lega de Barcelona perquè aquesta analitzés si investigaven els mateixos fets, insisteix en el fet que Pujol Soley "no ha aportat cap document que justifiqui" que els diners d'Andorra procedeixen del seu pare, Florenci. I insisteix a dir que la família Pujol ha utilitzat societats instrumentals "per repartir-se comissions".També revela que Oriol Pujol (imputat en el 'cas ITV' i en un altre per cobrament de comissions a Barcelona) està relacionat amb "una operació sospitosa de compra i posterior venda" d'una casa, "una vegada reformada" per l'empresa Teyco, associada a Carlos Sumarroca,"quan era el màxim responsable" de CiU a Catalunya.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín