Els blocs del 27-S segueixen vius en el 20-D

ERC intenta establir les bases d'una futura entesa amb En Comú Podem

RICARD FADRIQUE

Els blocs del 27-S segueixen vius en el 20-D
Els caps de llista per Barcelona de les pròximes eleccions generals debaten amb els lectors d’EL PERIÓDICO.
Els caps de llista per Barcelona, debaten sobre la corrupció amb els lectors d’EL PERIÓDICO

/

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Poques sorpreses en l'apartat del debat sobre el procés sobiranista. Els tres grans blocs que van emergir el 27-S, a favor i en contra de la independència i els que advoquen pel referèndum com a via per superar l'actual situació, van copar la discussió. Sens dubte, el temps transcorregut és escàs i les batalles electorals sempre ajuden a reafirmar posicions conegudes abans que atrevir-se a plantejar posicions noves. De fet, l'únic intent de recerca de permeabilitat entre blocs va ser el festeig constant que el representant d'ERC, Gabriel Rufián, ha fet al d'En Comú Podem, Xavi Domènech. La tesi del republicà és que després del 20-D, quan es constati que la via referendista queda en via morta després d'una nova victòria del PP, o del PSOE, s'obrirà una nova època que ha de portar a una entesa entre ERC i l'anomenat 'colauisme'.

"Tots els que som aquí presents sabem que això només se soluciona amb un referèndum", ha asseverat Domènech, que ha carregat contra el PSC, i la seva cap de llista, Carme Chacón: "El federalisme no consisteix a portar el Senat a Barcelona. El federalisme no s'ha construït mai contra el projecte nacional de Catalunya", ha sentenciat. Per Rufián, "no hi ha ningú amb qui negociar" i s'ha valgut d'un dels lemes de Podem per afirmar que sí, que "el cel s'ocupa a l'assalt", però és que els independentistes ja l'han "ocupat".

Gabriel Rufián

ERC

El cel s'ocupa a l'assalt, però és que nosaltres ja l'hem ocupat"

L'altre partit que es va moure entre els dos blocs majoritaris del 'sí' o el 'no' a la independència, Unió, ha mantingut la seva tradicional crida al diàleg. "Teníem un problema que era la relació amb Espanya, i ara en tenim un altre d'afegit" que és la fractura entre els catalans, ha dit Josep Antoni Duran Lleida. Duran s'ha vist implicat en una picabaralla amb Juan Carlos Girauta quan el candidat de Ciutadans li ha dit que era "una calúmnia" que digués que el seu partit va néixer, fa 10 anys, per "combatre la normalització del català". Una qüestió de visió, sens dubte, perquè el motiu pel qual va néixer Ciutadans, un d'ells, no va ser que es normalitzés el català a l'escola, sinó que això portés un suposat arraconament del castellà en l'esfera pública.

L'ERROR DEL 78

La socialista Carme Chacón ha repartit cap a CDC ("no hi ha pitjor fracàs que fracturar una societat") i el PP i el seu líder, Mariano Rajoy, a qui ha acusat d'immobilisme. "Ens estem jugant la convivència i necessitem algú a la Moncloa que retorni al diàleg", ha asseverat l'exministra en referència a Pedro Sánchez. Chacón ha afirmat que "l'estat federal és el que s'hauria d'haver fet el 78", però que va faltar atreviment, segurament, perquè la democràcia encara era molt feble. 

Carme Chacón

PSC

L'estat federal és el que s'hauria d'haver fet el 78, però potser va faltar atreviment"

Notícies relacionades

Jorge Fernández Díaz (PP), com Girauta i com Chacón, ha reiterat que l'independentisme no va obtenir majoria en els comicis del Parlament i ha qualificat els cants de sirena federalistes del PSOE de "fetitxisme nominalista" ja que, amb les "xifres a la mà" i veient l'actual nivell de descentralització de l'Estat, Espanya funciona en un règim de "federalisme cooperatiu". El ministre de l'Interior ha repetit que la unitat d'Espanya i la sobirania, que recau en tots els espanyols, són les línies vermelles que mai travessarà el seu partit.

El cap de llista de Democràcia i Llibertat, la marca que utilitza CDC en aquesta convocatòria, Francesc Homs, ha recordat que la seva força sempre ha apostat pel diàleg, però que després de 37 anys en què s'han incomplert un gran nombre de pactes, per part de l'Estat, s'ha de provar una via alternativa per aconseguir altres resultats. Ha repetit la seva disponibilitat per negociar els termes de la independència i ha qualificat de 'dia de la marmota' els enfocaments escoltats a la sala dirigits a reclamar nous intents de diàleg per aconseguir un nou encaix territorial de Catalunya a Espanya.