ELECCIONS GENERALS
Mas assenyala CDC com a clau del sobiranisme
En el míting central de Democràcia i Llibertat vaticina un acord amb la CUP
El míting central de Democràcia i Llibertat, capitanejada per CDC, es va centrar ahir en un missatge d’ànim i autoafirmació davant una militància, la convergent, que segueix a l’espera de si el seu líder repetirà com a president i de si el 20-D l’independentisme obtindrà o no un bon resultat. «Ens en sortirem» podria ser el resum del missatge clau d’un míting central en terreny propici: Vic, capital d’Osona, comarca del candidat convergent Francesc Homs, que, no obstant, va cedir tot el protagonisme de l’acte al líder del partit, Artur Mas.
Mas va llançar un missatge doble, tan centrat en les eleccions com, en especial, en la necessitat d’insuflar optimisme en unes bases a l’expectativa de si hi haurà o no investidura. En un to de veu elevat, davant unes 1.500 persones, va proclamar per als «escèptics» que «aquesta vegada passarà exactament el mateix, aquesta vegada també tirarem endavant perquè estem fent una cosa tan gran que el que no farà ningú és parar-nos a la primera cantonada, davant la primera pedra que trobem pel camí, no ho aconseguirà ningú».
En una campanya amb la incertesa del resultat convergent, Mas va insistir que el 20-D ha de servir per redoblar l’aposta sobiranista i no parar-se perquè hi hagi «una pedra» pel camí. Un líder de CDC que, més que mai, es va esforçar a marcar territori, amb ironies referides a Unió («fins i tot Duran va acceptar la pregunta» sobiranista del referèndum), a la CUP per no haver-se sumat a Junts pel Sí, i fins i tot suaument a ERC, amb una afirmació com la següent: «Democràcia i Llibertat és el que més s’assembla a Junts pel Sí, cap altra candidatura s’assembla tant a això».
PACTE CONTRA CATALUNYA / L’altra clau del míting, la del 20-D, la va resoldre Mas cridant a la mobilització davant un possible pacte entre el PP i Ciutadans afavorit pels vots del partit d’Albert Rivera a Catalunya, al qual aquí les enquestes situen en una posició favorable. Un pacte que, segons l’opinió de Mas, en cas de materialitzar-se «serà una competició entre aquests dos per veure qui la diu més grossa respecte a Catalunya». «Per tant, és molt important que des de Catalunya no fem el joc a través del vot a aquestes coalicions que es giraran contra Catalunya, no contra els independentistes catalans, sinó contra Catalunya sencera», va alertar.
Però el missatge del líder convergent es va centrar en tot moment a reivindicar el seu paper personal i el del seu partit en tot el procés sobiranista. «No som el partit de les elits, sinó el de les classes mitjanes», va proclamar per treure’s de sobre les crítiques de forces com la CUP, que sempre descriuen CDC com una formació de dretes i pròxima a l’establishment. Mas va finalitzar amb les seves ja habituals metàfores marineres per reivindicar el seu partit com el tronc central i imprescindible del sobiranisme: «Democràcia i Llibertat representa més que ningú el que destorba els poders de Madrid, allò que Madrid si pogués es carregaria, és el vent que infla les veles del vaixell de Catalunya perquè arribi a bon port».
HOMS, EN DEFENSA DE MAS / La intervenció final va ser la del candidat, un Francesc Homs que també va fer servir en diverses ocasions els termes «confiança» i «esperança» i que va aprofitar l’acte central per proclamar el seu suport al protagonista d’aquesta campanya, el mateix Mas: «Estem amb tu, president, i al teu costat, afectuosament i políticament». I després d’això, es va dedicar a llançar missatges contundents, com el referit a l’opció independentista: «Pirem» d’Espanya, va afirmar, fent-se seu el lema de les joventuts convergents. En el seu discurs també va recordar, com Mas, que, malgrat els obstacles, es va aconseguir forjar la pregunta del referèndum i conformar Junts pel Sí. Tot al servei d’un missatge als militants: «Ens en sortirem». La solució, d’aquí una setmana.
Democràcia i Llibertat Convergència Francesc Homs Eleccions generals CUP Artur Mas Independència de Catalunya