Homs ataca Podem i afirma que la revolució és la independència

No descarta que el candidat a la Moncloa acceptés negociar la secessió

Confia en un acord amb la CUP sense rebaixar les atribucions de Mas ni fer marxa enrere a l'ATLL

Francesc Homs, candidat de Democràcia i Llibertat, és el protagonista dels esmorzars Primera Plana del dilluns 14 de desembre. / F. SENDRA / VÍDEO: MÒNICA TUDELA

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El cap de llista de Democràcia i Llibertat (DL)Francesc Homs, ha carregat, en la conferència col·loqui Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO contra Podemos i ha afirmat que el verdaderament "revolucionari" és l'independentisme. Davant això ha afirmat que els bancs no faran una nota contra Podem com sí que va passar amb Junts pel Sí a les eleccions catalanes. “Si una cosa ha vist el sistema financer més voraç, és que Podem és domesticable, com s'ha domesticat Syriza", ha afirmat. “Tsipras ha anat a casa d'un armador de vacances i porta als seus fills a una de l'escoles més cares de Grècia”, ha dit en relació amb el president grec.

En aquesta càrrega de profunditat contra Podem, Homs ha inclòs una crítica a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per haver afirmat que Madrid pot tornar a ser "la nostra capital". “Demano a la senyora Colau, que aquest tresor que és la ciutat de Barcelona en termes de solidaritat i projecció es mantingui perquè si l'exemple és Madrid ja podem deixar-ho tot, em desconcerta molt posar com a exemple Madrid, és un entusiasme partidista a favor de Podem que té categoria d'autogol absolut”, ha afirmat.

"NO ES POT FER"

El dirigent de CDC ha afirmat que hi ha tres opcions a Espanya. Una, en què ha associat tant el PP com el PSOE i Ciutadans, que és "quedar-nos com estem" en relació amb la qüestió catalana, amb "matisos". Homs s'ha dedicat amb més ganes a criticar Podem i Syriza, i Tsipras a Grècia, i ha carregat contra "la sortida heroica de canviar-ho tot, que aquest canvi sí que es podia fer… Doncs és que no es pot fer, n'hem de treure lliçons, quan alguns proposen programes similars o calcats, pensats no per resoldre la qüestió catalana sinó per atendre el sentiment de desànim en la població espanyola, aquest balanç val la pena tenir-lo present”. Homs ha afirmat que Podem no ofereix solucions respecte al finançament de Catalunya, o el reconeixement lingüístic. "Simplement es tracta de deixar-nos votar, moltes gràcies, però per quedar-nos on estem".

LA MONCLOA ACCEPTARIA LA INDEPENDÈNCIA

D'altra banda, en relació amb la investidura a Espanya, Homs ha afirmat que en funció de la necessitat d'acords per part de la força guanyadora a les eleccions generals, aquesta podria acabar acceptant la condició de DL de negociar la independència de Catalunya. “Hi ha candidats que davant la hipòtesi de ser o no hostes de la Moncloa poden ser capaços de moltes coses, se'ls hi hauria de preguntar a ells”, ha apuntat el candidat sobiranista. Les condicions de DL per a un eventual suport a la investidura seran "que es respecti el que va votar el poble de Catalunya el 27-S, tan senzill i tan difícil com això, i que s'obri una negociació amb les institucions catalanes per implementar aquest resultat, una negociació d'independència, és clar”.

Amb tot, ha recordat una part del programa de Junts pel Sí per apuntar que "estarem expectants davant una possible proposta de referèndum, diu el programa de Junts pel Sí, però aquesta no és la nostra proposta, i l'hem defensat durant tres anys amb el resultat que salta a la vista”.

"M'IMAGINO UN PACTE ESTABLE AMB LA CUP"

Respecte a les negociacions amb la CUP, Homs ha mostrat la seva confiança en un acord. "Sí, m'imagino un pacte d'estabilitat amb la CUP", i ha afegit que els límits de l'acord seran que la formació anticapitalista influirà en proporció als seus 10 escons davant els 62 de Junts pel Sí. I a més, que a les atribucions legals del president no s'hi pot "renunciar". A més, ha rebutjat una de les propostes clau de la formació anticapitalista, que és recuperar la gestió pública al 100% d'Aigües Ter-Llobregat. "No, perquè val uns 300 milions, i les coses s'han de saber ponderar i calibrar, tenim molt pocs recursos disponibles, els estem destinant a les necessitats socials més urgents”. I ha carregat contra "el bla, bla, bla i els discursos" que defensen la gestió pública de l'aigua. El missatge de confiança d'Homs en un acord amb la CUP, d'ideari anticapitalista i crítica amb les polítiques d'austeritat, la UE i la troica, ha contrastat amb els atacs previs contra Podem, coincidint amb la tendència a alça de la formació de Pablo Iglesias a les enquestes.

11.700 MILIONS PENDENTS

Notícies relacionades

Homs ha fet un repàs dels "greuges" de l'Estat respecte a Catalunya i ha negat que es tracti de "victimisme". "Hem deixat de disposar de prop de 12.000 milions d'euros simplement aplicant la llei, al marge del sistema de finançament", en qüestions com la disposició addicional tercera de l'Estatut i compensacions pendents per l'impost als dipòsits bancaris o els increments tributaris del Govern del PP. A això hi ha afegit qüestions com les infraestructures o la "recentralització". "No hi ha matèria que no hagi patit algun element de recentralització, on no hàgim perdut capacitat de decidir, des dels horaris comercials, la política agrària, el consum, les caixes, polítiques socials, vivenda, educació, ocupació”, ha descrit. "I el que han fet amb el decret de la pobresa energètica no té nom", ha afirmat Homs. La seva conclusió en matèria d'autogovern és que Catalunya "ha anat cap enrere com els crancs i els responsables en són el PSOE primer i el PP després, aquesta és la realitat crua", ha manifestat Homs respecte a aquesta situació. 

NO HI HA ALTERNATIVA A L'AUSTERITAT

Homs ha traçat una comparació entre la impossibilitat, segons ell, de combatre la línia de l'austeritat i les retallades a Europa i la realitat que s'han constituït nous Estats: “Fins i tot Hollande, que va fer el discurs contra les polítiques d'austeritat se les ha acabat empassant, no ho ha pogut aturar, amb aquest tipus de solucions ningú ha tirat endavant en 25 anys a Europa; en canvi alguns han aconseguit un Estat”.