CAMÍ CAP A LES URNES

Owen Jones: "Vetar un referèndum perjudica la reputació democràtica d'Espanya"

Entrevista amb l’analista polític i ideòleg de l’esquerra britànica, Owen Jones. / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Owen Jones, autor de referència de l'esquerra europea, s'ha implicat activament en la campanya de Podem a Espanya, ja que considera que el seu èxit seria l'inici del canvi a tot Europa.

-¿Com canta Billy Bragg, 'The great leap forward' (el gran salt endavant) està a sol un pas? Els oponents són forts i estan decidits, però quan tens tantes ganes de canvi significatiu com a Catalunya i Espanya és difícil resistir. Si les forces del canvi treuen un resultat exitós a Espanya seria un impuls per a les forces del canvi a Europa. Que un moviment fundat fa menys de dos anys pot passar a ser una gran força a nivell nacional no té precedents en cap democràcia europea occidental. Això demostra com són de poderoses les demandes de canvi. 

-¿S'assembla més físicament o políticament a Iñigo Errejón, a qui es considera el seu 'germà bessó'? (Rialles) Estem d'acord en els grans temes. Que està malament que la gent que no té res a veure amb la crisi l'hagi de pagar. Que és absurd que en països rics hi hagi gent que visqui en la pobresa. Que és indefensable que hi hagi gent que sigui desnonada per les males polítiques dels bancs. Coincidim en aquestes coses i per això és tan important que treballem plegats i aquesta és una de les raons per les quals sóc aquí. La injustícia no entén de fronteres i nosaltres tampoc n'hhauríem de posar cap. I Iñigo i jo ens també assemblem que semblem nens de 12 anys i de tant en tant ens demanen el DNI quan demanem alcohol.

-La comunicació és una de les raons de l'èxit de Podem. ¿Quines són les altres? La comunicació ha sigut clau, però també la unió a grans moviments socials com el dels indignats. Com deia Einstein, és una bogeria fer sempre el mateix i buscar resultats diferents. L'esquerra tradicional ha apostat per seguir brandant les seves banderes, però això no funciona. La clau és que la majoria de gent no pensa en dreta o esquerra sinó en temes a ser tractats de manera coherent. 

-Han aconseguit recuperar l'orgull de classe treballadora, tan menyspreat durant anys tant a Espanya com a Anglaterra. Durant anys s'ha culpabilitzat els treballadors pels seus problemes, dient-los que si no fossin uns ganduls els aniria més bé. I això és el que els moviments socials intenten canviar. Parlar de classe sembla passat de moda però si t'uneixes amb gent amb una situació semblant a la teva tens més opcions de tenir beneficis que si vas sol. Digues-n'hi classe o solidaritat o com vulguis.  

-¿Per què el malestar social es vehicula a Espanya en Podem i en altres països en partits antiimmigració, com l'UKIP a la Gran Bretanya o el Front Nacional a França? Perquè cada país és diferent i depèn de factors històrics i culturals. Aquest descontentament és igual a tot el món i està anant en dues direccions: en un sentit reaccionari o un sentit progressista. A l'Europa occidental, la socialdemocràcia ha col·lapsat perquè ha acceptat els principis del mercat lliure i ha acceptat l'austeritat, atacant els seus propis votants, essent reemplaçada per altres partits progressistes o antiimmigració. I és aquest és el perill. Si no triomfen Podem i els seus aliats arribaran els xenòfobs. Per això hem d'ensenyar-li a la Gran Bretanya i la resta d'Europa que hi ha una alternativa. 

Owen Jones

analista polític

"La socialdemocràcia l'estan reemplaçant partits progressistes o antiimmigració. Si no triomfa Podem, arribaran els xenòfobs'"

-Podem assenyala C’s com l'últim intent de la casta de mantenir els seus negocis. ¿Coincideix en aquestes anàlisis? A la premsa britànica, que odia Podem, li encanta C’s. Els pinten com els liberals, cosa que per a mi no és precisament una floreta. Les seves polítiques econòmiques són de dretes, estan recolzats pel gran empresariat, són reaccionaris en l'avortament i en la violència domèstica, pretenen prohibir el burca, cosa que només l'UKIP defensa a la Gran Bretanya, igual que reduir l'assistència mèdica als immigrants. Són una força reaccionària que busca anar d''antiestablishment'. Una coalició amb el PP seria una continuació de les polítiques que han sigut tan desastroses per a Espanya i Catalunya.

-Syriza va generar molta esperança però no va poder saltar el mur de Merkel. ¿Per què a Espanya seria diferent, a part de la mida? La mida és clau. Amb Syriza volien donar exemple per evitar que Espanya i Catalunya pensessin que era el camí. Donald Tusk, president del Consell d'Europa, va dir que no temien el contagi econòmic de Grècia però sí el contagi polític. Poden amenaçar un país petit i bonic com Grècia però no a un de gairebé 50 milions d'habitants com Espanya. Volien trinxar Podem i semblava que és el que havia de passar. Però ha arribat la remuntada. 

-Vostè és molt crític amb David Cameron. ¿Donar-li un referèndum a Escòcia és l'únic bo que ha fet?

Owen Jones

analista polític

"Catalunya necessita un referèndum i lo tindrà. Quan algú es vol divorciar no pots forçar-le a quedar-se. Si una parella pot divorciar-se, un país també"

Notícies relacionades

Des d'una perspectiva britànica és difícil d'entendre que una democràcia rebutgi el dret d'autodeterminació. Això perjudica la reputació democràtica d'Espanya. És clarament autodestructiu perquè si el rebutges creixerà el nombre d'independentistes, com ha passat. Els catalans necessiten un referèndum i en tindran un al final i no en els termes del Govern espanyol perquè l'ha espifiat. Rajoy copia la tàctica de Cameron i alimenta el ressentiment vers els nacionalistes, enfrontant els vells contra els joves. No us deixeu dividir per la seva propaganda. 

-¿És possible un referèndum quan només Podem el defensa? No veig ni per un segon com l'ànsia de referèndum pot baixar perquè no us el donen. Això no passarà. És una olla a pressió i el perill és que exploti. Europa està mirant i la manera més neta és un referèndum. Entenc que hi hagi gent que hi posi inconvenients. Però és com si estàs en una relació, l'altra persona et diu et deixo i tu dius 'no'. Quan algú es vol divorciar no pots forçar-lo a quedar-se. Si una parella es pot divorciar, un país també. No vol dir que tothom s'hagi de divorciar sinó que tinguin aquest dret.