Chacón para al cop i subratlla el gir a l'esquerra

El PSC aconsegueix mantenir-se per sobre de la seva línia de flotació dels 500.000 vots, però perd sis escons respecte al 2011

 

  / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

Una apagada Carme Chacón va comparèixer a la seu del PSC per felicitar-se d'haver obtingut uns resultats per sobre d'aquells que va obtenir Miquel Iceta en les eleccions al Parlament de setembre, un dels objectius que s'havia marcat, i del gir a l'esquerra aconseguit aquest 20-D, però va reconèixer que l'aportació de la seva candidatura, i la del socialisme català com a històric graner electoral en les victòries del PSOE en les eleccions generals, ha estat per sota del que era necessari. "El resultat no és el que volíem", va admetre Chacón, acompanyada pel primer secretari socialista, que no va agafar la paraula.

Chacón venia d'obtenir 922.547 vots i un 26,66% dels sufragis en els comicis del 2011, els primers en què el PSC va deixar de ser la primera força catalana en les generals i va baixar del milió de vots, i la seva candidatura ha obtingut, amb el 99,7% escrutat, 587.000 vots, un 15,70% de l'electorat català. En diputats, els 25 del 2008 i els 14 del 2011 s'han quedat en 8. Pel que fa a l'estricta valoració de la collita electoral, Chacón va destacar que aquests resultats superin en tres punts i en 60.000 vots els del setembre, encara que també és cert que el retrocés socialista respecte a Guanyem en les municipals s'ha estès de Barcelona a altres ciutats del cinturó.

ENTRE ELS 500.000 I ELS 600.000 VOTS

La candidata s'havia posat com a objectiu, en clau catalana, mantenir-se per sobre de la línia de flotació de partit, superior als 500.000 vots, sòl electoral que es va obtenir en les últimes europees, en les municipals i en les autonòmiques del mes de setembre (523.283 sufragis va obtenir Iceta). De fet, aquestes semblen haver-se consolidat com les noves dimensions del PSC, independentment del tipus d'eleccions a què concorri, en el nou context generat per l'ofensiva del sobiranisme a partir del 2012, una vegada escindida l'ala nacionalista, erosionada la base electoral per les forces polítiques emergents i compactat (en l'aspecte polític al davant de l'independentisme, que no necessàriament en l'aspecte personal) el partit.

No obstant, una cosa és el manteniment de les posicions del PSC al tauler polític català (i el fet que hagi mantingut representació en les quatre circumscripcions i la diferència amb el PP, fites que va celebrar la candidata) i una altra la seva aportació a la consecució dels resultats electorals del conjunt del socialisme espanyol. "És fonamental que tinguem un extraordinari resultat aquí", va dir Pedro Sánchez al seu míting de final de campanya a Barcelona. Chacón no ha pogut brindar aquest resultat a Sánchez.

LA VALORACIÓ

Notícies relacionades

Segons la candidata socialista, el resultat de les generals "dibuixa un nou escenari polític a Espanya, un escenari amb més pluralisme i en què el centre de gravetat de l'opinió pública s'ha traslladat cap a l'esquerra"."Hem contribuït a posar més difícil la continuïtat de Rajoy. Però el resultat no és el que volíem", va admetre l'exministra.

A l'hora de gestionar aquests resultats, Chacón es va comprometre a "defensar els interessos" dels seus votants i a mantenir la proposta del PSC d'"aconseguir una sortida dialogada per a Catalunya i la resta d'Espanya a través d'una reforma de la Constitució en clau federal".