El PP manté la majoria absoluta al Senat
El repartiment provincial frena l'entrada dels partits emergents a la Cambra alta
El sistema d'elecció dels membres del Senat, amb el mateix nombre de representants en totes les províncies amb independència de la seva població, ha frenat en sec la progressió de les forces emergents i ha perpetuat el tradicional bipartidisme. El Partit Popular manté la majoria absoluta que ja tenia a la Cambra alta, encara que amb menys comoditat, i el PSOE repeteix pràcticament els seus resultats del 2011. Per contra, Podem i els seus afins hi entren amb 15 senadors, i Ciutadans ni s'estrena. A Catalunya, gran ascens d'ERC, que passarà de 0 a 5 senadors, retrocés de Democràcia i Llibertat i desastre del PSC.
Els escollits a Catalunya
TARRAGONA ERC-CATSÍ: Miquel Aubà i Fleix i Josep Rufà i Gràcia. DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT: Carles Pellicer Punyed. EN COMÚ PODEM: Celia Cánovas Essar
El Senat elegia 208 de sus 266 membres, ja que els restants 58 són designats per les comunitats autònomes en funció de la seva població i de la composició del seu Parlament.
Notícies relacionadesEl PP guanya en totes les comunitats autònomes excepte a Catalunya, el País Basc, Extremadura i Andalusia. En algunes, a més, ho fa de forma aclaparadora, com a Castella-Lleó i Castella-la Manxa, on obté 27 i 16 senadors, respectivament, davant els 9 i 5 del PSOE. En total, n'aconsegueix 122, davant els 136 de les eleccions del 2011, cosa que li permetrà bloquejar qualsevol decisió que prengui el Congrés en contra de la seva voluntat. Els únics revessos els recull a Extremadura, on els socialistes recuperen el liderat, i al País Basc, on perd dos dels tres senadors que tenia, sempre a Àlaba.
El PSOE salva els mobles i obté fins i tot un senador més que el 2011 (49 davant 48), però pateix una dolorosa derrota a Catalunya, on perd els seus set representants. Pel que fa a Podem, tercera força, s'estrena amb 15 senadors, quatre a Catalunya i quatre al País Basc. Finalment, bon resultat del PNB, que a més de vèncer novament a Biscaia es col·loca en primera posició a Guipúscoa.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa