el pols sobiranista
El resultat del 20-D, vist des del 'sí' i el 'no' a la independència
Arguments i gràfics d'un bloc i l'altre per analitzar el desenllaç de les eleccions generals
ilustracion-analisis-elecciones-independencia
Ja se sap que la política converteix en màxima el refrany. Els números donen un sol resultat de les eleccions generals a Catalunya, però el color és molt diferent segons el caire ideològic amb què s'interpreta. Un bloc i l'altre, independentistes i contraris a la independència, poden trobar arguments per defensar les seves tesis. Vet aquí algunes dades que poden servir per a les converses de Nadal.
EL 20-D, DES DE L'ÒPTICA INDEPENDENTISTA
Menys participació. En les eleccions al Parlament del 27-S, la participació va arribar al 74,95%, mentre que en els comicis generals del 20-D va ser del 70,98%. Va anar menys gent a les urnes, especialment a les dues demarcacions on els independentistes obtenen més bons percentatges de vots: Girona (67,41% de participació) i Lleida (66,72%). En concret, diumenge passat van anar a votar 355.869 catalans menys que fa tres mesos.
Més vot independentista que mai. Aquestes han sigut les primeres eleccions generals en què Convergència, en aquesta ocasió amb la marca Democràcia i Llibertat (DL), ha defensat la independència de Catalunya. La candidatura que encapçalava Francesc Homs va sumar en aquests últims comicis 565.501 vots i ERC, 599.289. És a dir, 1.164.790 paperetes que representen de llarg la xifra més alta que ha obtingut mai la defensa de la secessió en els comicis a les Corts espanyoles.
Diputats independentistes
CDC i ERC tenien 13 diputats al Congrés (10 + 3) en la legislatura anterior. Els altres sis parlamentaris dels 16 que va aconseguir CiU en les eleccions generals del 2011 se'ls va quedar Unió quan es va trencar la federació nacionalista. Ara, republicans i convergents tenen 17 escons (9 + 8) obertament independentistes. A més, ERC ha batut el rècord de vuit escons del 2004, quan Josep-Lluís Carod-Rovira va ser el cap de cartell.
L'absència de la CUP. La CUP, que en les eleccions catalanes del 27 de setembre va obtenir 337.794 vots (el 8,21% del total) i 10 diputats al Parlament, no es va presentar a les eleccions generals, de manera que l'independentisme va perdre suport per aquest flanc. A més, els dirigents de la força anticapitalista van fer una crida a l'abstenció el 20-D. Hi ha un percentatge de catalans que no van anar a votar perquè ja han desconnectat d'Espanya.
El paper d'En Comú Podem. Encara que En Comú Podem no és partidària de la ‘independència exprés’, sí que defensa el dret a decidir. Així mateix, entre els votants d'aquesta força de l'esquerra alternativa també hi ha un percentatge d'independentistes. Segons un sondeig del GESOP publicat per aquest diari el primer dia de campanya, el 31,9% dels catalans que van recolzar la CUP el 27-S tenien previst apostar per En Comú Podem en les eleccions generals.
EL 20-D, SEGONS L'ÒPTICA NO INDEPENDENTISTA
Derrota independentista en vots i escons. Dels 47 diputats que s'elegien a Catalunya en les eleccions generals, només 17 són de partits independentistes. Aquestes forces, a més, van perdre en vots. ERC i la marca de Convergència van sumar 1.164.790 paperetes. El PSC, Ciutadans i el PPC van aconseguir 18 escons i 1.495.810 vots (331.020 més). Si s'hi afegeix En Comú Podem (en tant que contrari a la ‘secessió exprés’), Unió, UPD i Vox, l'avantatge respecte d'ERC+CDC és superior als 1,3 milions.
Junts pel Sí, a la baixa. En les eleccions del 27-S, ERC, Convergència i els seus altres socis de Junts pel Sí van obtenir 1.628.714 vots (el 39,59% del total). En els comicis generals han baixat a 1.164.790 paperetes i el 31,06%. Pel camí s'hi han deixat 463.924 suports i 8,53 punts percentuals. El PSC, Ciutadans i el PPC junts també han perdut uns 100.000 sufragis entre unes votacions i altres, molts d'ells per anar a En Comú Podem, però han mantingut el percentatge de vot en el 39%.
El PSC, a prop d'ERC i patacada convergent. ERC ha sigut la segona més votada el 20-D a Catalunya, però només ha superat el PSC en 10.268 paperetes. Pel que fa a CDC, la patacada ha sigut considerable. Quarta a Catalunya amb vuit diputats i sisena a la província de Barcelona, ha perdut gairebé la meitat de suports 450.190) respecte dels que va obtenir CiU el 2011, quan va guanyar. Cert. Aleshores anava amb Unió, però les eleccions han demostrat que aquest partit estava sobrerepresentat. A més, CDC hi va concórrer amb Demòcrates de Catalunya, escissió de la força democristiana.
Notícies relacionadesEl paper d'En Comú Podem. El bloc independentista subratlla ara que no es pot parlar d'En Comú Podem com a contrari a la independència. En canvi, a Ada Colau li van dir de totAda Colau per parlar de Madrid com a “capital” i “aliada de Catalunya”. Tampoc Pablo Iglesias es va salvar dels atacs després de dir que recolza el referèndum però que hi faria campanya perquè Catalunya continués a Espanya.
Escòcia, mirall trencat. El Partit Nacionalista Escocès (SNP) va arrasar en les eleccions al Parlament del Regne Unit del mes de maig. Va aconseguir 56 dels 59 escons en disputa a Escòcia, res a veure amb les xifres del sobiranisme català el 20-D. Es pot dir que el sistema electoral de tipus majoritari (el més votat es queda l'escó ) que regeix al Regne Unit va facilitar aquesta situació, però també és veritat que la llei electoral espanyola va afavorir els sobiranistes el 20-D i el 27-S.
En Comú Podem Democràcia i Llibertat Ciutadans Convergència Unió Eleccions generals PPC PSC PSC Independència de Catalunya