L''argumentari' de la CUP
Les tesis a favor i en contra de Mas apareixen nítidament enfrontades
Els textos interns revelen tacticisme i combinen autobombo amb autocrítica
fmasreal32240100 barcelona 23 12 2015 rueda de prensa de xavi grn151224141027
El document de 55 pàgines que la CUP distribueix a les seves bases amb arguments favorables i contraris a la investidura d'Artur Mas de cara a la decisiva assemblea de diumenge a Sabadell inclou nombrosos arguments tàctics, judicis 'sumaríssims' als adversaris, frases autocomplaents però també dosis d'autocrítica severa.
La introducció inclou retrets directes a l'independentisme majoritari per defensar posicions de “classe” i negar-se a aplicar mesures que no requereixen diners o qüestions referides a les privatitzacions. La CUP acusa CDC de practicar el 2010 una operació partidista per deixar enrere ERC. “Posava les bases del que li està passant ara: que no té amb qui pactar”. I acusa JxSí d'haver fracassat en les eleccions del 27-S "ja que CDC no era pròpiament independentista ni ERC era pròpiament d'esquerres no van poder lligar bé els ingredients”.
La CUP se situa a si mateixa “correctament a l'encreuament de camins entre independència i canvi social” però es lamenta de no disposar d'experiència suficient “a nivell de masses”per crear “la Unitat Popular que demana el moment de ruptura”. El llenguatge és en certs moments gairebé bèl·lic com quan s'afirma que s'han vist obligats a maniobrar “en el terreny minat de l'enemic -la investidura-”.
CONVERTIR-SE EN UNA 'ERC BIS'
En canvi, no investir Mas impediria aplicar les propostes de JxSí. “Unes eleccions anticipades no permetrien tornar a cap negociació amb avantatge perquè la recomposició de l'independentisme hegemònic es faria pensant a mantenir la CUP fora de qualsevol taula de converses” i fins i tot l'independentisme majoritari podria buscar acords amb Podem i el PSC.
A partir d'aquí, una sèrie de documents amb arguments contundents a favor i en contra de Mas. Per exemple, Alternativa d’Esquerres, Corrent Roig i Lluita Internacionalista creuen que Mas és “el polític 'business friendly' que simbolitza les retallades, les privatitzacions, la corrupció i la repressió de les lluites socials”, i per això investir-lo convertiria la CUP en una “ERC bis”. En canvi, Poble Lliure aposta per l'acord perquè “és el pitjor escenari tant per a una CDC debilitada com per l'espai d'En Comú Podem, ja que torna a posar l'independentisme d'esquerres en la centralitat política”. “Aconseguim un bon acord per a la ruptura i accelerem la implosió de l'Estat espanyol”, diu.
Notícies relacionadesUn altre dels documents destaca aquesta tesi i argumenta que si hi ha noves eleccions es produiria una desmobilització popular. El text fa una crida a aprofitar la debilitat de CDC perquè “no controla el bloc independentista”. Per tot això treuen pit: “la capacitat per condicionar de la CUP és gairebé absoluta. Només falta la voluntat per poder assumir aquesta responsabilitat”.
CRÍTIQUES A L'ASSEMBLEA DE MANRESA
Aquest document és contundent respecte al veto a Mas, que s'ha convertit en “un dogma” amb conseqüències negatives com tensar l'independentisme i convertir-lo en "màrtir i garant del procés a una persona”. Aquest text acaba criticant durament la votació de l'assemblea de Manresa perquè no es va prioritzar el millor escenari ni els objectius. Considera “millorable” el sistema de votació d'aquesta reunió “sense tàctica definida clara”.
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Eva Tortajada: "En la seva primera etapa de vida, els fills necessiten sentir-se segurs"
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"
- El rècord d’11 triples d’Obst destrossa el Barcelona