CANVI DE LEGISLACIÓ
Els ajuntaments de ciutats més habitades guanyen en transparència
Només el 8% dels consistoris catalans publiquen la declaració patrimonial dels seus regidors, segons l'estudi d'Oriol Rua i Francesc Ponsa

Ada Colau amb Joan Ribó, Pedro Santisteve, Joan Subirats i Vicenç Villatoro, aquest dimecres a Barcelona /
A partir del primer de gener del 2016 l'administració local haurà d'aplicar mesures de transparència per imperatiu legal. Un estudi d'Oriol Rua, Francesc Ponsa i Marta Casals conclou que la meitat dels ajuntaments catalans (el 52%) no disposen de portal de transparència, més del 60% dels consistoris no publiquen la retribució del seu alcalde i regidors i només el 8% difon la declaració patrimonial dels seus càrrecs electes.
Entre els deu ajuntaments més transparents de Catalunya, segons l'estudi de XUT Consulting, 8 estan governats per l'esquerra i només 2 per CiU, els de Sant Cugat del Vallès i Girona. Sant Feliu i el Prat de Llobregat, d'ICV, figuren entre els consistoris catalans més transparents, mentre que els socialistes governen Cornellà i Sant Boi de Llobregat i Lleida, al 'top 10' del rànquing. L'ajuntament més gran amb alcalde d'ERC, Sabadell, figura al cim del rànquing, on coincideix amb els dos consistoris més potents en mans de les 'forces del canvi': Barcelona i Badalona.
MÉS PRESSUPOST, MÉS TRANSPARÈNCIA
La conclusió de Rua i Ponsa al seu estudi és que la dimensió de l'ajuntament i el seu pressupost condicionen més la transparència que el color polític. De fet, tots els consistoris de més de ciutats de més de 100.000 habitants disposen de portals de transparència, però només l'1,2% dels ajuntaments catalans tenen un apartat a la web municipal d'avaluació de les seves polítiques. Les localitats de menys de 20.000 habitants estan governades de manera menys transparent, ja que només un 18% dels seus consistoris disposen d'aquests portals.
POCA PROXIMITAT DIGITAL
El treball de XUT Consulting també arriba a altres conclusions, com que només el 40% dels ajuntaments tenen visibles els correus electrònics dels seus alcaldes i regidors, així com que el 75% permeten consultar el pressupost per internet, encara que només el 15% usen eines de visualització de dades que permeten a la ciutadania comprendre millor aquesta informació.
Les bústies de suggeriments 'on line' figuren en un 60% de les webs municipals analitzades. En l'era de la participació digital, l'administració local catalana està encotillada: només el 12% dels ajuntaments disposen de plataformes de petició d'informació, i només el 80% ofereix les dades en un format que permet reutilitzar-les.
Els informes d'auditoria financera brillen per la seva absència a les webs municipals, ja que només el 10% d'ajuntaments els pengen a les seves pàgines digitals. L'assignatura pendent són els portals d'avaluació municipal: un discretíssim 1,2% de consistoris analitzats en disposen a les seves webs.
- Famosos Antonio Orozco, durant un avançament del seu documental: "Estava a casa creient literalment que m'anava a morir"
- Funcionaris La Generalitat convocarà una oferta d’ocupació pública de més de 7.000 places
- Avenços mèdics El Clínic remet la meitat de casos de càncer sense opcions
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- La resposta La Lliga recorrerà de manera immediata la decisió del CSD sobre Dani Olmo i Pau Víctor
- Tribunals El TSJC permet a un pare personar-se per impedir l’eutanàsia del seu fill
- Ametller i l'empordanesa Arnall s’uneixen per "impulsar" el negoci de les carnisseries
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- ACTUALITAT BLAUGRANA El CSD dona la raó al Barça i permet que Dani Olmo i Pau Víctor acabin la temporada