Taules entre el 'Sí' i el 'No' a Mas en l'assemblea de la CUP
Els partidaris i detractors d'investir el líder convergent empaten a 1.515 en la tercera votació
CDC reacciona amb empipament i algunes veus reclamen noves eleccions per "dignitat"
Aspecte de la pista d’atletisme coberta de Sabadell, amb els assemblearis de la CUP, aquest diumenge. /
Entre una mala pel·lícula de suspens i bon sainet. Més a prop de Cuéntame que de Borgen. Quan Artur Mas va assenyalar, fa mesos, que s’entrava en la zona desconeguda no es referia, sens dubte, al fet que un diumenge en plenes festes de Nadal, un partit antisistema pogués arribar a tenir el poder d’aixecar o abaixar el seu polze sobre el seu propi cap. I que, per reblar encara més el clau de la incredulitat, les dues faccions en què s’ha partit la CUP, a favor i en contra d’investir el president en funcions, empatessin ahir a Sabadell. Segueix sent o Mas o març, però ara es va a la pròrroga i, presumiblement, als penals.
«És una decisió política» va dir una portaveu de la CUP després de cantar, en l’assemblea extraordinària, l’empat, en la tercera votació, a 1.515 vots. I serà el consell polític (ampliat en aquesta ocasió al grup parlamentari) el que xutarà el penal decisiu, dissabte que ve. Abans hi haurà noves assemblees territorials per seguir debatent la qüestió.
Al donar-se a conèixer el resultat final, l’empat, fonts de la direcció de CDC i de la Generalitat van reaccionar enfadats. Les frases i epítets, alguns d’irreproduïbles, seguien un fil conductor: el de la falta de serietat dels anticapitalistes. «Circ», «broma», «festival» van ser alguns dels comentaris en calent en les files convergents ahir.
REUNIÓ
La direcció de Junts pel Sí es reuneix avui per avaluar la situació, però existeix una qüestió immediata: convocar o no un debat d’investidura. Si la CUP optava pel sí, la intenció era celebrar les sessions dimarts i dijous. En vista que tot segueix endarrerint-se, la celebració de noves eleccions, per «dignitat», segons un destacat convergent, és una possibilitat, deixant que el calendari avanci fins que el 10 de gener es convoquin automàticament els nous comicis.
La decisió, doncs, queda en mans del consell polític de la CUP, format per una seixantena de representants de les assemblees territorials, als quals aquesta vegada se sumaran membres del grup d’acció parlamentari, les entitats de la Crida Constituent amb la qual la força anticapitalista va concórrer a les eleccions.
«L’aritmètica en aquest procés és diabòlica; ja es va veure el que va passar el 27-S» va afirmar el diputat Antonio Baños que va defensar el funcionament assembleari de la CUP: «No ens espanta que les decisions les prenguin 3.000 persones perquè estem desgraciadament molt acostumats que les prenguin tres».
PROPOSTA
Notícies relacionadesLa també diputada Anna Gabriel va tornar a emplaçar Junts pel Sí perquè aprofitin aquesta pròrroga inesperada per portar a terme algun moviment i presentar un altre candidat a la presidència de la Generalitat. Vist l’emopipament a la coalició, no s’espera cap canvi. No seria molt dir que s’està com s’estava, o pitjor, i que el temps transita inexorablement fins al límit del 10 de gener.
La igualtat entre blocs va ser la nota predominant de la jornada. Pel que fa a les intervencions, es van poder escoltar epítets adreçats a Mas i CDC com ara «cadàver polític» i també «la burgesia capitalista». A la paret del recinte, l’organització va tapar una pintada que deia «Fins mai Mas». En les intervencions, crítiques a Podem i també partidaris de l’aliança amb la força lila. També hi ha hagut qui ha recorregut com qui diu al discurs de coaching. No s’ho van creure del tot, ni uns ni altres. Ara, a la pròrroga.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista