PRESUMPTE CAS DE CORRUPCIÓ
L'Audiència Nacional imputa per blanqueig de capitals l'expresident Pujol i la seva dona
El jutge considera que l'exmandatari català és el titular real d'un compte obert a Andorra
Les resolucions destaquen que existeixen ingressos sospitosos en els comptes de la família al país veí
Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, en una foto d’arxiu. /
El jutge de la Audiència Nacional, José de la Mata, ha citat a declarar en qualitat d'imputats (amb el canvi legal ara se'ls anomena investigats) l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Soley, i la seva dona, Marta Ferrusola, per un delicte de blanqueig de capitals. El matrimoni serà interrogat el 10 de febrer i, l'endemà farà el mateix amb el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, que ja va prestar al seu dia declaració arran de la denúncia de la seva exnòvia, Victoria Álvarez. El magistrat investiga els negocis de la família de l'exmandatari català i la fortuna que tenia oculta a Andorra, després de la inhibició acordada per un jutjat de Barcelona.
El jutge De la Mata ha dictat un total de 13 actes en la causa en què investigava Jordi, Pere i Josep Pujol Ferrusola en els quals, al llarg de més de 200 pàgines, acorda una bateria de diligències i mesures amb què impulsar les indagacions i, entre les quals hi ha la citació com a investigats per un delicte de blanqueig de capitals continuat de Jordi Pujol Soley i Marta Ferrusola Lladós.
En l'acte que acorda aquesta mesura, el magistrat relata que Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironès,són titulars a Andorra d'una sèrie de comptes corrents l'existència dels quals van negar i que la investigació han posat al descobert. Incideix a dir que “la resta de la família” Pujol-Ferrusola també han resultat ser titulars de comptes bancaris en aquell país.
DINERS D'EMPRESARIS
Segons l'acte, els comptes de Jorid Pujol júnior i la seva exdona presenten abonaments d'origen desconegut “que no poden assimilar-se a una activitat legal” i abonaments per transferència o traspassos que en alguns casos han sigut identificats amb persones que desenvolupen una tasca empresarial entroncada amb el sector públic a Catalunya.
Part d'aquells fons, argumenta el jutge, han sigut distribuïts pel primogènit entre tots els seus germans i la seva mare, en quantitats iguals o similars i generalment en moments coincidents amb ingressos d'origen desconegut verificats en els comptes corrents d'aquell, “de la qual cosa tampoc consta acreditada cap raó, distribució que es va fer a comptes bancaris “de tots i cadascun d'ells en la mateixa entitat bancària andorrana”.
“Aquestes operacions tornen a revelar l'existència d'un patró de comportament reiterat durant anys pels membres de la família, que apunten nous elements bàsics d'una organització els perfils definitius dels quals (…) estan encara sota investigació i pendent de qualificar”.
INGRESSOS SOSPITOSOS
El jutge sosté que s'ha pogut descobrir que després que es produís un ingrés sospitós, Jordi Pujol Ferrusola ordenava que es realitzessin traspassos als seus comptes d'Andorra als seus germans Oleguer, Oriol, Josep, Pere, Mireia i Marta, moviments que beneficiaven també el compte de la seva mare Marta Ferrusola, “també beneficiària d'alguns d'aquells repartiments”.
El togat detalla que els membres de la família Pujol-Ferrusola han disposat d'importants quantitats de diners a través de comptes bancaris oberts a Andorra, en els quals figuren com a titulars cadascun dels germans i Marta Ferrusola, sent Jordi Pujol Soley beneficiari real últim d'un altre dels comptes. Aquests fons es rebien en molts casos en efectiu (d'aquesta manera es dotaven d'un primer nivell d'opacitat) en comptes oberts en una jurisdicció estrangera, l'existència dels quals s'ha negat reiteradament i s'ha tractat de mantenir oculta.
TITULAR REAL D'UN COMPTE
En el cas de l'expresident, explica el magistrat, és titular real dels fons existents al compte 63810 de la Banca Reig que van ser ingressats en efectiu i dels quals va disposar fins a finals del 2010, amb “idèntica intenció d'ocultació, utilitzant persona interposada i ocultant també el seu origen”, patrimoni que no consta que justifiqui amb els ingrés ordinaris que hagués obtingut per raó del càrrec públic que va ostentar durant 23 anys com a president de la Generalitat. A més, en l'acte s'esmenta que no consta la realitat del llegat hereditari esmentat en el comunicat que va fer públic el juliol del 2014.
El jutge afirma que, d'acord amb la investigació, “no consta cap negoci jurídic” que justifiqui els increments patrimonials. “Al contrari, existeixen operacions financeres anòmales i moviments financers que, per tractar-se d'efectiu, posen de manifest operacions estranyes a les pràctiques comercials ordinàries”, destaca.
A més, adverteix que existeixen nombrosos contractes aparentment simulats, sense causa real, sense contingut i sense entregables contrastables, per justificar els ingressos de grans quantitats de diners, i s'han facilitat explicacions contradictòries. “En definitiva, no existeixen negocis lícits que justifiquin aquest increment patrimonial o les transmissions dineràries”, al·lega.
Segons ressenya el jutge, moltes de les empreses que van subscriure aquests contractes tenen en comú que han sigut i són adjudicataris de contractes de serveis i obres públiques, així com que existia un acord “entre les parts” per atribuir a Jordi Pujol Ferrusola el rol de gestor i distribuïdor dels recursos entre els germans i la mare, així com que ha quedat acreditada l'existència de “complexos entramats societaris en diferents jurisdiccions, gestionats per testaferros, sense objecte social i activitat societària aparent”. De la Mata destaca "la distribució d'enormes quantitats de diners entre membres de la família/organització, sense causa aparent, amb causes improbables o amb explicacions i/o coartades no justificades mínimament”.
LA COMPETÈNCIA
En un altre dels actes dictats s'accepta per connexitat la competència de la causa que investigava la jutge d'instrucció 31 de Barcelona contra diversos dels membres de la família Pujol i la seva acumulació a la causa que instruïa De la Mata, si bé no s'ha sol·licitat de moment la remissió dels originals al no ser ferma la resolució per estar a l'espera de la resolució dels recursos. En aquesta resolució, el magistrat afirma l'existència d'indicis que “els membres de les família Pujol-Ferrusola han vingut orquestrant durant anys una estratègia compartida i coordinada per desenvolupar diferents negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los i distribuir-los entre tots d'acord amb criteris establerts per aconseguir el rentat dels actius aconseguits”.
Notícies relacionadesEn les resolucions restants el jutge acorda una bateria de diligències, entre elles, la citació de nou de Jordi Pujol Ferrusola, a petició pròpia, per a l'11 de febrer o la declaració de diversos testimonis. A més, es rebutja el sobreseïment sol·licitat per A.G.K. i l'empresari Carles Vilarrubí i es resolen tots els recursos platejats per les defenses respecte de les diferents mesures cautelars adoptades, així com de les entrades i registres practicats.
Josep Pujol Ferrusola Pere Pujol Ferrusola Marta Ferrusola Cas Pujol Jordi Pujol Ferrusola Corrupció Jordi Pujol
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia