Sánchez esbossa el seu programa de govern per intentar arribar a la Moncloa
El líder socialista demanarà dimecres al Congrés la derogació de la reforma laboral i la LOMCE, així com la pujada del salari mínim
"Els ciutadans volen canvi i el construirem", reclama als parlamentaris del PSOE
undefined32386372 madrid 12 01 2016 pedro s nchez secretario gen160112130928
Pedro Sánchez pitja l'accelerador. El líder del PSOE té moltes dificultats (tant aritmètiques com internes a la seva pròpia organització) per aconseguir arribar a la Moncloa amb els seus 90 diputats, però cada dia aclareix una mica més quines són les seves intencions per aconseguir aquest objectiu. Si dilluns va explicar que el seu full de ruta passa per pactar amb Podem i Ciutadans (el partit va trigar poc a dir-li que no), aquest dimarts, durant la primera reunió dels parlamentaris socialistes, el secretari general ha esbossat tot un programa de govern.
És Mariano Rajoy qui com a guanyador de les eleccions ha d'intentar ara la seva investidura, però la concreció del pla de Sánchez serà molt ràpida. Dimecres, dia en què es constitueix el Congrés dels Diputats, Sánchez registrarà 15 iniciatives legislatives. En teoria, tot i que l'Executiu està en funcions, es poden tramitar, però no aprovar. En qualsevol cas, l'anunci d'aquest dimarts és sobretot simbòlic, un gest per mostrar que té un projecte per a Espanya.
EL CATÀLEG DE PROPOSTES
Les 15 iniciatives suposen una esmena a l'obra del PP durant l'última legislatura i tenen un pronunciat calat social. Són aquestes: derogar la reforma laboral i aprovar un nou estatut dels treballadors; apujar el salari mínim a 1.000 euros en vuit anys; anul·lar la LOMCE i posar en marxa un nou acord educatiu; pacte contra la violència de gènere; recuperar el caràcter universal de la salut; aprovar un "ingrés mínim vital" per a les famílies més necessitades; reformar el sistema de vot pregat; reconstruir el pacte de Toledo sobre les pensions; garantir la neutralitat de RTVE; aprovar d'una reforma fiscal; desenvolupar el vigent "acord per la ciència"; modificar la llei d'enjudiciament criminal del PP; aprovar una llei contra la pobresa energètica; prohibir els indults per delictes relacionats amb la corrupció i, per últim, reformar el reglament del Congrés per obrir la Cambra baixa a la societat.
"Intentarem construir el canvi, un canvi progressista per a un Govern progressista, que és el que han votat els espanyols", ha assenyalat Sánchez als diputats, eurodiputats i senadors del PSOE, reunits al Congrés. "Els espanyols van dir el 20 de desembre que volien canvi. El 70% no va votar al PP, que el 2011 havia tingut majoria absoluta. El segon missatge és que el canvi ha de ser progressista, d'esquerres", ha continuat el líder socialista, en una interpretació dels resultats que ha sigut contestada pels barons del seu partit, que dubten que les urnes certifiquessin un gir a l'esquerra.
"Aquí és on el PSOE cobra tot el seu protagonisme. Som l'únic partit que té aquesta capacitat de diàleg. Tots els ulls es dirigeixen a nosaltres. No confrontarem, convocarem. No tenyirem l'espai polític de línies vermelles", ha argumentat el secretari general, deixant de banda que el PSOE va aprovar a finals de l'any passat un document en què exigia a Podem la seva renúncia al referèndum a Catalunya sobre la independència abans d'asseure's a negociar. La posició de Sánchez després del pacte entre Junts pel Sí i la CUP segueix sent la que tenia abans. "Volem el dret a decidir, però de tots. Que tots els espanyols votin. No volem fractures, sinó liderar un nou acord", ha dit. És a dir, una reforma de la Constitució en un sentit federal, que entre altres coses hauria, segons la proposta del PSOE, de reconèixer fets diferencials, blindar competències autonòmiques i transformar el Senat.
'NO' A LA GRAN COALICIÓ
El pas endavant fet per l'independentisme català tampoc altera, a ulls de Sánchez, el seu ferri rebuig a una gran coalició amb el PP, tot i que el PSOE està rebent fortes pressions en aquest sentit. "Seria un gran frau als espanyols. Votarem ‘no’ a Rajoy i ‘no’ al PP", ha insistit, en referència a la possibilitat que els populars presentin un candidat diferent del cap de l'Executiu en funcions. "L'argument de la fortalesa davant de l'independentisme és equívoc. El PP va comptar amb 186 diputats l'última legislatura i no va frenar l'independentisme. El va alimentar. Una política de fronts seria un error. El que buscarem és serenitat, fermesa legal i diàleg", ha afegit el líder socialista.
Notícies relacionadesEl mateix Sánchez és conscient, segons el seu entorn, que té molt complicat aconseguir un acord com el que proposa per arribar al Govern. Però subratlla que ho ha d'intentar. Primer, perquè potser ho aconseguirà. Segon, perquè no s'estengui la sensació que si es repeteixen eleccions és per culpa del PSOE. Tercer, perquè el seu nucli dur considera que pel camí pot desgastar Podem, que va estar a prop de superar el PSOE el 20 de desembre, si el partit de Pablo Iglesias no cedeix en la seva pretensió de celebrar una consulta vinculant a Catalunya. I quart, perquè la seva insistència en un "pacte progressista" també li proporciona el favor de la militància socialista, indispensable si hi ha nous comicis i ell s'ha d'enfrontar en unes primàries a un altre dirigent del partit (es continua parlant de la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz) per repetir com a aspirant a la Moncloa.
"Aquesta és una legislatura difícil, complexa i apassionant", ha dit Sánchez davant els seus parlamentaris.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista