Els partits se centren a buscar un inquilí per a la Moncloa després de constituir les Corts
Rajoy torna a allargar la mà a PSOE i C's per saltar d'un acord al Congrés a un altre de govern "per quatre anys"
Sánchez demana a Podem que aparqui el "partidisme" i negociï mentre Iglesias parla de "traïció" dels socialistes i d'allunyament del pacte
Primer acord de la tan incerta com políticament emocionant onzena legislatura que avui s'estrena a les Corts. Res estava escrit el 20-D, però després de setmanes i setmanes de negociació (¡negociacions i pactes, aquests vocables desairats en quatre anys de majoria absoluta!) el socialista Patxi López ja és president del Congrés, gràcies als vots del PSOE i Ciutadans, i l'abstenció del PP. I, per cert, ja ha advertit que no té intenció de moure's de la seva nova butaca sigui qui sigui el pròxim president d'Espanya. Missatge per a Albert Rivera, que pretenia que el 'contracte' del socialista basc amb el Parlament tingués lletra menuda.
El popular Pío García-Escudero repeteix al Senat, però la cosa té menys mèrit perquè els populars hi tenen majoria absoluta. A més, la presidència de López passarà a la història de la democràcia recent. Per primera vegada a Espanya, un partit que no ha guanyat les eleccions generals aconsegueix imposar el nom i cognoms de qui es convertirà en la tercera autoritat de l'Estat. És clar que falta veure quant temps ocuparà aquest solemne càrrec en una etapa que comença oficialment avui, però a la qual ningú s'atreveix encara a posar data de caducitat.
Tot dependrà de si ses senyories aconsegueixen ara el ‘triple mortal’: tirar endavant una investidura perquè, a més de presidents a les Corts, hi hagi algú al capdavant de l'Executiu.¿Serà Mariano Rajoy?, ¿ho aconseguirà des de l'oposició el socialista Pedro Sánchez?, ¿sorgirà un altre nom a última hora seguint l'exemple català?, ¿els ciutadans tornaran a les urnes? Aquesta serà la incògnita que s'intentarà resoldre a partir d'avui i el tema principal i favorit de conversa -juntament amb la polèmica decisió de la diputada de Podem Carolina Bescansa de portar el seu bebè a l'hemicicle- als passadissos del Parlament. A més, aquells que semblen tenir més possibilitats de viure a la Moncloa no es van privar de fer declaracions (dotzenes) sobre la governabilitat.
MARGALLO, L'OPTIMISTA
Mariano Rajoy, president en funcions i candidat a la reelecció, ha confirmat que a partir d'ara es disposa a explorar les possibilitats d'un Govern “d'ampli suport parlamentari” amb el PSOE i Ciutadans, amb l'objectiu d'esgotar els quatre anys de legislatura i descartant l'opció d'un Executiu “provisional”.
De fet, els populars s'han afanyat aquest matí a recalcar que el pacte de Ciutadans amb socialistes i conservadors al voltant de la presidència de López i el repartiment de cadires a la Mesa de la Cambra és un bon precedent per augurar que, ben aviat, arribarà un acord similar per administrar el país. El més optimista ha sigut sens dubte el ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, que ha atorgat “un 95% de probabilitat” que el seu cap arribi a un acord amb Sánchez i Rivera.
CIUTADANS ACONSELLA GOVERN EN MINORIA
Per raons evidents, també Podem va voler afegir aquest matí llenya a aquest foc, després d'haver-se quedat per desig propi fora de l'acord de les Meses del Congrés i el Senat i de no haver aconseguit, almenys de moment, que les seves plataformes a Catalunya, València i Galícia tinguessin grups propis. Segons Pablo Iglesias, el socialista Sánchez “ha traït” els seus votants a l'aliar-se amb el PP i C’s per amarrar “una butaca” per a Patxi López, i alhora ha allunyat les possibilitats de pactar amb l'organització lila un Govern. “El PSOE ha dit ‘no’ a entendre's amb Podem. Això és així”, ha recalcat a la Cadena Ser. Més tard, als passadissos, ha revelat que Sánchez els demana que esperin a una reforma del reglament (que podria entrar en vigor aquesta mateixa legislatura) per aconseguir el seu objectiu i s'ha declarat a l'espera, encara que des de la desconfiança.
Sánchez tampoc s'ha quedat callat. Li ha aconsellat a Iglesias que no "primi" els seus interessos partidistes ni les seves "contradiccions internes" per sobre de la possibilitat d'un Executiu progressista, i l'ha alertat que tard o d'hora haurà de triar entre ell o Rajoy. L'opció que es convoquin unes altres generals per bloqueig institucional ha preferit 'oblidar-la' en aquesta ocasió.
Notícies relacionadesFalta veure si ‘la sang arriba al riu’ entre socialistes i podemistes. De moment, amb qui més durament s'ha enfrontat aquest matí Iglesias ha sigut amb el cap de Ciutadans, Albert Rivera, a qui ha criticat que hagi impulsat pactes amb el PP, “el partit de la corrupció”. “No torneu a dir que sou la nova política perquè sou un bastó del PP”, ha dit.
Rivera ha replicat al seu interlocutor, i li ha atribuït estar tens per no haver aconseguit tenir quatre grups i quatre portaveus, com volia. Pel que fa als pactes de governabilitat que han d'arribar (o no), el cap dels taronges ha incidit que estaria disposat a estudiar suport a un govern en minoria des de l'oposició, ja sigui del PP o del PSOE, sempre que aquest Executiu sigui d'un grup que busqui acords amb uns i amb altres i no “d'onze partits polítics, entre ells independentistes, sense cap projecte comú”, ha dit en clara al·lusió als socialistes.
Ara li toca al Rei
Investidura Ciutadans Congrés Eleccions generals PP - Partit Popular PSOE Pablo Iglesias Albert Rivera Partits Polítics Govern Pedro Sánchez Podem Mariano Rajoy
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Eva Tortajada: "En la seva primera etapa de vida, els fills necessiten sentir-se segurs"
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- La guerra d’Ucraïna silencia el gulag bielorús sota el jou de Lukaixenko