PSOE presta senadors a Democràcia i Llibertat i ERC perquè puguin tenir grup propi
Els socialistes han cedit també un lloc a la Mesa de la Cambra Alta al PNB
L'equip de Sánchez, que va aconseguir la presidència del Congrés gràcies a un pacte amb C's, crea nexes d'unió a la recerca de la investidura
undefined32398408 gra328 madrid 13 01 2016 el portavoz del psoe 160114185923 /
El PSOE ha decidit 'prestar' senadors a ERC i Democràcia i Llibertat perquè puguin tenir grup propi a la Cambra Alta, a fi que puguin arribar als 10 parlamentaris que exigeix el reglament per aconseguir-ho. Així, els dos socialistes que han firmat en la sol·licitud presentada pels republicans catalans al Senat són l'expresident balear Josep Antich i l'exportaveu adjunt a l'ajuntament de Castelló, Josep Lluis Grau. Pel que fa a Democràcia i Llibertat, compliran el seu objectiu amb la col·laboració de socialista Ricardo Varela i el càntabre Miguel Ángel González Vega, informa Ep.
A més, el partit de Pedro Sánchez ha propiciat que els penabistes tinguin també un lloc a la Mesa d'aquesta Cambra al cedir-li un lloc, després d'haver intentat el mateix al Congrés i haver-se trobat amb l'oposició de populars i Ciutadans. "Això és la democràcia, cal aprendre a negociar i a arribar a acords", ha dit aquest dimecres el portaveu del PSOE al Senat, Oscar López, per justificar la decisió sobre la Mesa que no va agradar gens a Podem, que aspirava a tenir una mica més de poder en l'òrgan de decisió de la Cambra Alta.
PODEM ES MOLESTA
Els podemistes interpreten aquest tipus de moviments en clau de negociacions d'una futur i hipotètic intent d'investidura de Sánchez, encara que adverteixen una vegada i una altra de les conseqüències d'anar tancant portes a l'organització lila si busquen un acostament. Els socialistes, de moment, eludeixen públicament donar una interpretació política als gestos que van tenint amb molts dels altres grups de l'oposició (el suport o abstenció dels quals seria efectivament transcendental si intenta un govern alternatiu al de Mariano Rajoy) i es limiten a emmarcar-ho dins de la cortesia parlamentària.
El préstec de senadors dels grups majoritaris als petits és, efectivament, una tradició al Senat. El PSOE fa anys que manté aquest costum i, en l'onzena legislatura, cedirà parlamentaris a ERC i Democràcia i Llibertat. Aquests senadors pertanyeran al nou grup fins que aquest es constitueix. Immediatament després tornen al seu lloc d'origen, en aquest cas, el grup socialista. El reglament permet aquesta opció.
EL DRET A L'AUTODETERMINACIÓ
Notícies relacionadesPel que fa a les mesures a defensar, qui ha sigut elegit portaveu d'ERC al Senat, Santiago Vidal, ha revelat que el seu grup té intenció de presentar dues propostes immediates, concretament dues mocions: una per introduir el dret d'autodeterminació a la Constitució i una altra per dissoldre la Cambra Alta.
Sobre la primera, ha admès que té "poques possibilitats" de tirar endavant, però ERC desitja almenys provocar el debat amb una moció. Pel que fa al Senat, Vidal entén que s'ha convertit "en Cambra de certificació" del que decideix el Congrés i que, segons el seu parer, no té sentit la seva continuïtat.
Democràcia i Llibertat Senat PP - Partit Popular PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Eva Tortajada: "En la seva primera etapa de vida, els fills necessiten sentir-se segurs"
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"
- El rècord d’11 triples d’Obst destrossa el Barcelona