El jutge imputa l'alcalde de Tarragona en el 'cas Inipro'
La resolució assenyala que Ballesteros (PSC) va firmar pagaments de 214.000 euros a una empresa contractada per un ens municipal malgrat set advertències contràries
L’alcalde de Tarragona, Fèlix Ballesteros, durant la sessió d’investidura del juny passat, en què va guanyar amb els vots del PSC. /
L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), ha sigut cridat a declarar en qualitat d'imputat pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona que investiga l'anomenat 'cas Inipro', en què s'investiguen presumptes delictes de malversació, tràfic d'influències, prevaricació i alteració de preus de subhastes. En la resolució que s'ha donat a conèixer aquest divendres, el jutge considera que Ballesteros va autoritzar pagaments de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) a l'empresa Inipro per un total de 214.000 euros malgrat que havia rebut fins a set advertències d'irregularitat. Ballesteros ha explicat en una conferència de premsa que és el primer interessat a aclarir la situació i que col·laborarà amb la Justícia.
Ballesteros ha sigut cridat a declarar el dia 26 de gener en qualitat d'investigat (segons la nova terminologia aprovada en la reforma de la llei d'enjudiciament criminal). En les mateixes circumstàncies, també hauran de declarar deu persones més, entre les quals hi ha l'exregidora de Serveis Socials Victòria Pelegrín; l'exgerent de l'IMSS Antonio Muñoz, i Alejandro Caballero, treballador d'Inipro i dirigent de les joventuts socialistes del PSC de Tarragona.
DENÚNCIA DE LA CUP
Els fets que s'investiguen es remunten a una denúncia presentada per la CUP de Tarragona el 2013, abans que aconseguís en les últimes eleccions municipals tenir representació al consistori. La interlocutòria judicial també requereix a l'ajuntament que remeti la relació de treballs realitzats per Inipro entre el 2010 i el 2012, mentre que a l'empresa li reclama una memòria detallada dels treballs realitzats durant el mateix període.
El jutge explica que l'IMSS de Tarragona va invitar el 2010 tres empreses (Inipro, Itinere i Gallet Associats) per concursar en l'adjudicació de serveis per a l'atenció a immigrants. Curiosament, les tres empreses estan relacionades entre si i, amb això, s'hauria incorregut en les primeres irregularitats. "Inipro i Itinere van presentar dos projectes tan iguals que fins i tot tenien les mateixes faltes d'ortografia", ha explicat Laia Estrada, actual portaveu municipal de la CUP i firmant de la denúncia presentada el 2013.
COL·LABORAR AMB LA JUSTÍCIA
Notícies relacionadesEl primer contracte entre l'IMSS i Inipro es va firmar el 2010 per valor de 61.000 euros, però seguidament es van fer dues pròrrogues, presumptament de forma irregular, mitjançant les quals l'empresa va facturar un total de 275.000 euros. El jutge també dubta de la necessitat de la feina encomanada a Inipro (fomentar l'associacionisme entre els immigrants) i que realment es portés a terme, ja que de les 15 associacions d'immigrants documentades el 2015, 12 ja existien el 2010, detalla el jutge.
Ballesteros s'ha mostrat tranquil i ha insistit que la seva actuació s'ha mantingut sempre dins de la legalitat. "Sóc el primer interessat a aclarir les ombres que planen sobre la meva gestió", ha dit l'alcalde, que ha explicat que va firmar les factures d'Inipro per decret perquè existia la certificació tècnica que s'havien fet els treballs. No fer els pagaments, malgrat que no s'havia seguit el procediment legal de contractació, hauria produït "un enriquiment injust" per part de l'Administració, ha precisat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"