Catalunya passa una altra pantalla
Duran és l'última víctima del procés mentre s'obren pas nous lideratges
icoy32429870 lleida 16 1 2016 foto colgada por angel ros en160116162342
L'11 de juny del 2014, Pere Navarro anunciava la dimissió com a líder del PSC. Va ser la primera ‘víctima’ del procés. A partir d'aquí en van caure més. Joan Herrera (ICV) va abandonar la primera línia i té previst dedicar-se a l'advocacia. Alicia Sánchez-Camacho, esquitxada pel ‘cas Camarga’ i amb unes expectatives electorals pèssimes, no va repetir com a candidata del PPC a les autonòmiques i ha iniciat una nova vida a Madrid (molt ben remunerada com a secretària de la Mesa del Congrés). L'etapa d'Antonio Baños en la política, amb el propòsit de treballar com a cap de files de la CUP al Parlament, per accelerar el trànsit cap a la independència, ha sigut tan curta com traumàtica. Com a colofó (i quin colofó) en una setmana han presentat la seva renúncia Artur Mas i Josep Antoni Duran Lleida. Al primer li agradaria tornar, el segon se'n va de veritat. Ironies del destí, qui els havia de dir, a ells i a nosaltres, que Mas i Duran acabarien tirant la tovallola la mateixa setmana.
En argot sobiranista, Catalunya ha saltat de pantalla, i han emergit nous lideratges. D'entrada, el del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que haurà de fer-se valer tenint en compte la llarga ombra de Mas i la no menys allargada d'Oriol Junqueras, que té la vicepresidència com a plataforma electoral, i ho sap.
Puigdemont haurà de fer-se valer entre la llarga ombra d'Artur Mas i la no menys allargada d'Oriol Junqueras
Al front de les esquerres, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha aconseguit convertir-se en un referent fins al punt que el seu cognom ha donat nom a un moviment: el ‘colauisme’. Ideològicament situada als seus antípodes, una altra dona, Inés Arrimadas (Ciutadans), haurà de demostrar si, més enllà del càrrec, exerceix realment de cap de l'oposició al Parlament. I caldrà estar atents a Anna Gabriel, que tot i els intents de Convergència per apartar-la, serà un dels referents de la CUP a la Cambra catalana.
¿REFORMA CONSTITUCIONAL O CARTA MAGNA PRÒPIA?
Notícies relacionadesEl primer repte del nou Govern és garantir la cohesió interna. Els seus integrants confien que l'escarment del tripartit serveixi de vacuna, i tant a CDC com a ERC esperen que la figura de Puigdemont ajudi a aplacar les desavinences. Almenys, no existeix la desconfiança reconeguda entre Junqueras i Mas. El tarannà de Neus Munté i Raül Romeva també pot contribuir a la pau interna. Per si un cas, el president en la seva primera reunió els va recordar que les deliberacions del Consell Executiu són secretes i que confia en la lleialtat de tots els seus consellers.
Puigdemont, home de discursos breus, ha enviat un missatge clar: vol la independència però sap que encara no està al seu abast. I per aconseguir-la aspira a convèncer votants situats en el flanc de l'esquerra. Si el nou inquilí de La Moncloa és Pedro Sánchez -amb col·laboració de C's i Podem-, el conflicte pot perdre tensió. És clar que d'aquí a solucionar-lo hi ha un bon tros. Tant si és una reforma constitucional (que ha de comptar amb el suport del PP) com una Constitució catalana, l'última paraula serà dels electors.
Carles Puigdemont Josep Antoni Duran Lleida Joan Herrera Ada Colau Pedro Sánchez Artur Mas Independència de Catalunya