El Cercle demana a Rajoy i Sánchez que s'entenguin per governar
Antón Costas ha transmès la seva petició tant al líder del PP com al del PSOE
L'entitat creu que aquest pacte facilitaria les reformes que Espanya té pendents
jrico29860436 sitges 30 05 2015 economia politica reunion del ci160121210433
El Cercle d’Economia sempre mesura les seves paraules i moviments quan es tracta de posicionar-se respecte dels convulsos temps que viu la política, sigui a Catalunya o, després del 20-D, també a Madrid. Però que sigui cautelós no vol dir que no tingui opinió ni que l'amagui. És per això que el seu president, Antón Costas, ha comunicat tant a Mariano Rajoy com a Pedro Sánchez l'interès que té el Cercle perquè el PP i el PSOE arribin a un acord per garantir la governabilitat d'Espanya. I, així, la seva estabilitat política i econòmica.
Costas va estar dimecres amb el president en funcions i aquest dijous amb el líder del PSOE. Per aquesta entitat, integrada tant per empresaris i acadèmics com executius i polítics, no es tracta ni tan sols d'emular la gran coalició alemanya, sinó que les dues forces es comprometin a assegurar l'estabilitat de l'Executiu central sense haver de dependre d'altres, és a dir Podem.
El principal 'lobby' empresarial català El principal 'lobby' empresarial català insta populars i socialistes a assegurar l'estabilitat del futur Executiu
El diagnòstic que fa el principal 'lobby' econòmic de Catalunya és el següent: si Sánchez aconseguís ser president però amb el peatge de dependre durant la legislatura dels vots del grup de Pablo Iglesias i dels nacionalistes i independentistes catalans i bascos, el PP optaria per una oposició dura que impediria, per exemple, abordar una reforma de la Constitució que ajudi a frenar un auge del secessionisme. S'ha de recordar que sense el suport dels populars és impossible aprovar una revisió en profunditat de la Carta Magna. A això Costas hi afegeix l'imperatiu de disposar d'un Executiu estable que afronti les reformes que encara necessita l'economia, just quan Brussel·les exigeix a Espanya un ajust addicional de 10.000 milions d'euros per complir l'objectiu de dèficit.
EL 'FACTOR PODEM'
Un altre col·lectiu, el Cercle d'Empresaris, aquest amb seu a Madrid, ha alertat que arribat el cas, si es configurés un Govern PP-PSOE amb la col·laboració externa de Ciutadans, l'únic que s'aconseguiria seria donar ales a Podem. El seu president, Javier Vega de Seoane, va expressar el temor que un gran acord acabés malament. “Si fracassa aquest Govern, ¿qui hi hauria a l'oposició?”, es va preguntar dimarts en declaracions a Antena 3.
Rajoy se sotmetrà al debat d'investidura per buscar la reelecció, tot i no disposar del suport necessari
Però no sembla que Rajoy tingui gaires opcions d'aconseguir-ho. Fia les possibilitats d'un acord amb el PSOE al fet que aconsegueixi convèncer-lo amb les propostes que ofereixi en el seu discurs davant el Congrés. I aquesta és una probabilitat que Sánchez ha descartat per activa i per passiva. Només Ciutadans, que cada dia que passa aclareix menys la seva posició, es planteja facilitar (però no recolzar) Rajoy. Per tant, tot i així, el president en funcions necessitaria els socialistes per repetir en el càrrec. A més, l'opció que renunciï a favor d'un altre dirigent popular, descartada pel mateix Rajoy, no acovardirà el líder socialista ja que, si ell no pot, serà Sánchez qui intentarà ser president.
EL REPTE CATALÀ
En plena campanya de les últimes autonòmiques, el Cercle va fer pública una nota en què insistia a rebutjar la via independentista però, en canvi, obria la porta a la celebració d'una consulta “legal i pactada” (una opció que, ara com ara, segueixen rebutjant tant el PP com el PSOE).
I en la campanya més recent de les generals, la visita de Francesc Homs, llavors candidat de Democràcia i Llibertat i home fort del Govern d'Artur Mas, va ser del tot menys plàcida. En aquella trobada, Costas li va preguntar a Homs si aniria a Madrid a comunicar només “frustracions” o també “propostes”, cosa a què l'ara ja cap de files convergent al Congrés li va respondre que el seu paper seria defensar un Estat propi.
Tant CDC com el PNB han expressat públicament, i també en les seves respectives reunions amb Felip VI, que no pensen facilitar la investidura de Rajoy (a la vegada que han avisat que el seu suport a Sánchez no serà de franc).
En el cas de Podem, la condició per ajudar el líder socialista a arribar a la Moncloa és que s'avingui a impulsar un referèndum. Ja no proclamen que la consulta --l'alternativa a una ruptura que també beneeix el Cercle-- sigui “una línia vermella”, però Iglesias i, sobretot, els seus socis de Barcelona En Comú segueixen exigint-la com a requisit.
Així que, vist el desconcert que encara impedeix entreveure qui acabarà sent president del Govern, l'anhel del Cercle pot ser que quedi en això: un desig.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia