'CAS IMELSA'
Un altre cop contra la corrupció a València acorrala Rita Barberá
Detingut l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus en una batuda amb 24 arrestos
Registrades les dependències del PP a l'Ajuntament de València per una suposada trama de comissions
Una operació coordinada pel jutjat d'instrucció número 18 de València, en col·laboració amb la Fiscalia Anticorrupció, s'ha saldat aquest dimarts amb 24 detencions relacionades amb el 'cas Imelsa', un trama de corrupció infiltrada en ajuntaments, a la Diputació de València i a la Generalitat Valenciana, que tenia com a objectiu percebre comissions il·legals a canvi d'adjudicacions. El principal arrestat ha sigut Alfonso Rus, l'expresident de la Diputació de València a qui el PP va fulminar al difondre's una gravació en la qual comptava bitllets suposadament procedents de comissions il·legals. Però la batuda ha afectat també l'entorn de l'exalcaldessa de València Rita Barberá.
S'han practicat 33 registres a tot el País Valencià i la Guàrdia Civil ha embargat 150 vehicles d'alta gamma i ha bloquejat 252 comptes corrents. Entre les dependències registrades destaquen els despatxos del grup municipal del PP a l'Ajuntament de València, cosa que evidencia que l'escàndol implica l'espina dorsal del que va ser el PP valencià durant l'etapa de Francisco Camps. S'investiguen delictes de prevaricació, malversació, tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals.
Per part de l'ajuntament han sigut detingudes María José Alcón, exregidora de Cultura i dona de l'exvicealcalde Alfonso Grau, processat en el 'cas Nóos', i Carmen García, secretària del grup municipal del PP. També ha sigut arrestada la cúpula de Rus a la diputació: els exvicepresidents Máximo Caturla (que era el responsable de l'empresa pública de construcció de col·legis CIEGSA, dependent de la Generalitat Valenciana) i Juan José Medina i l'excap de gabinet de Rus i fins ara assessor popular a la diputació Emilio Llopis.
MÉS IMPUTATS
En la causa estan imputats, a més, Alfonso Novo, portaveu del PP a l'Ajuntament de València i successor de Barberá, i l'assessor municipal Luis Salom, conegut per registrar la marca Guanyem Barcelona per impedir que rn pogués fer ús el partit d'Ada Colau.
La investigació es va iniciar arran d'una denúncia per presumpta gestió irregular a l'empresa Imelsa, que depèn de la diputació, el gerent de la qual era Marcos Benavent. De Benavent són les gravacions en les quals se sentia Rus comptar diners, que provindrien d'un suborn, i que van ser la punta de l'iceberg del cas i el detonant per a la seva retirada de la política.
SUSPENSIÓ DE MILITÀNCIA
El comitè nacional de drets i garanties del PP, a instàncies del partit a la Comunidad Valenciana, ha ordenat la suspensió de militància dels detinguts en l'operació. El PPCV ha enviat un comunicat hores abans de conèixer-se aquesta decisió explicant que havia reclamat obrir contra els arrestats un expedient disciplinari, així com el seu suspensió cautelar de militància. La dirección nacional ha recordat que Alfonso Rus ja estava suspès de militància des del mes de maig passat, després de fer-se pública la gravació en la que suposadament comptava bitllets.
Tant el partit a València com a la direcció nacional han assegurat que es mostraran contundents davant de "qualsevol tipus de corrupció", apel·lant, no obstant, a la presumpció d'innocència.
EMPRESA PANTALLA
El cas es remunta a l'any 2014, quan Anticorrupció va obrir una investigació arran d'una denúncia d'EUPV en la qual s'al·ludia a una presumpta trama de corrupció a l'empresa Imelsa. En concret, s'acusava l'exgerent d'aquesta societat, Marcos Benavent, de crear una empresa pantalla, Berceo Mantenimientos, que facturava cinc mercantils més que al seu torn cobraven a Imelsa per treballs que presumiblement no es realitzaven. D'aquí ve que s'haurien desviat diferents comissions, perjudicant les arques públiques.
En el moment de la denúncia, la formació d'EUPV ja va indicar que li resultava difícil pensar que Alfonso Rus no sabés res de les actuacions de Benavent, ja que havia nascut, havia crescut i s'havia enriquit sota el paraigua" de l'exalcalde de Xàtiva.
COMPTANT BITLLETS
Al cap de pocs mesos es van fer públiques unes gravacions en les quals presumptament es podia sentir Rus comptant bitllets del cobrament de comissionscomptant bitllets, punt que sempre ha negat. En concret, se sentia com suposadament deia: "Un, dos, 2.000, 3.000... i 12.000 euros. Dos milions de peles".
Aquest suposat cobrament de comissions, en aquest cas durant els anys 2005 i 2006 vinculats amb la Mostra de València, també va esquitxar Alcón. Las gravacions de Rus li van costar el càrrec tant a la Diputació --va estar des del 2007 fins al maig del 2015-- com al PP, partit en el qual ocupava des del 2004 el càrrec de president de la província de València --va ser suspès de militància quan el president del PPCV era Alberto Fabra, també llavors president de la Generalitat--.
MAL "A MOLTA GENT"
En ple escàndol, Benavent va ser citat el maig del 2015 pel jutjat per declarar com a imputat per les presumptes irregularitats a l'entitat que dirigia, i al sortir, en declaracions als mitjans de comunicació, va reconèixer que es va endur "de tot" de la Diputació --encara que pensava tornar-ho, segons va dir-- i va advertir que col·laboraria amb la justícia i que faria mal "a molta gent" explicant la veritat. "Sortirà merda a manta", va expressar.
En aquesta mateixa compareixença pública va justificar que s'havia emportat diners de la corporació provincial perquè era un "jonqui dels diners", va descriure la seva relació amb Rus de "confiança professional" i va afegir que no compartia "moltes coses" ni amb ell ni amb el PP o amb la forma de governar "a tots els nivells".
Notícies relacionadesDesprés d'aquestes declaracions als mitjans, Benavent ha hagut d'anar en algunes ocasions a Fiscalia Anticorrupció per col·laborar amb la investigació, en una causa que s'ha dividit en diferents peces i en la qual s'han estudiat contractes amb diferents empreses relacionats, entre altres, amb plans d'inversió de camps i gespa artificial, de piscines cobertes i camps de pàdel.
Arran de la diferent documentació i discos durs que Benavent ha anat entregant davant el fiscal encarregat del cas, agents de la Unitat Central Operativa (UCO) s'han anat personant a les instal·lacions d'Imelsa per comprovar que les còpies informàtiques es corresponien realment amb els discos durs originals. Aquests mateixos agents es van personar al consistori valencià per requisar diverses capses de documentació corresponents a l'etapa d'Alcón com a regidora de Cultura.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín