El poder judicial elegeix a un crític amb l'independentisme per presidir el TSJC
Jesús María Barrientos augura tensions amb el Parlament i el president de la Generalitat
abertran32579318 jesus maria barrientos candidato a presidente del 160128141232
El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l'òrgan de govern dels jutges, ha elegit com a nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'actual president de la secció Vuitena de l'Audiència de Barcelona, Jesús Maria Barrientos, de la centrista associació Francisco de Vitoria i molt crític amb l'independentisme.
Barrientos ha obtingut 12 vots davant els 9 aconseguits per l'anterior president del tribunal, Miguel Ángel Gimeno, de la progressista Jutges per a la Democràcia, i els obtinguts per Fernando Lacaba, de la conservadora Associació de la Magistratura i president de l'Audiència de Girona. La importància del nomenament es deriva del procés judicial contra l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, per presumpta desobediència pel procés participatiu del 9 de novembre del 2014.
En la seva compareixença per exposar el seu pla de govern, el 12 de gener, Barrientos es va referir al procés sobiranista català. Ja en el seu projecte de treball, el magistrat preveu "serioses dificultats en el manteniment de les vies normals de les relacions institucionals tant amb la presidència del Parlament com amb la presidència de la Generalitat" si persisteixen a tirar endavant el procés sobiranista, "en la mesura que ha de suposar una ruptura amb la legalitat constitucional i la desobediència de les resolucions que puguin procedir dels òrgans constitucionals", entre els tribunals.
El nou president del TSJC considera que "si es verifiqués aquest escenari polític de ruptura" les relacions del TSJC amb l'Administració autonòmica estarien condicionades per "criteris d'excepcionalitat propis de cada moment per ajustar-se estrictament a les imposades per la legalitat vigent". El candidat va reconèixer davant el CGPJ que en la declaració rupturista aprovada el 9 de novembre pel Parlament s'"anuncia en termes directes una desconnexió" i, en la seva opinió, el que s'acorda és "una desobediència però sense usar aquest terme". Per això, al seu entendre, "en aquest escenari previsible de ruptura" les relacions amb el Govern o el Parlament serien delicades".
ELS ALTRES CANDIDATS
Notícies relacionadesNi Gimeno ni Lacaba es van referir d'entrada al procés sobiranista en la seva exposició, però van ser preguntats pel ponent del CGPJ al final de la seva compareixença. Gimeno va afirmar que "no vol contemplar una desconnexió" i va recordar que el poder judicial no ha de convertir-se en "actor polític", sinó que ha de centrar-se a aplicar la llei i en la "defensa de la constitucionalitat". Lacaba, per la seva part, també va rebutjar una possible ruptura. "El principi de compliment de la llei i de la Constitució i de submissió dels poders legislatius i executius per part de l'Executiu català a l'empara de la llei poden donar-ho per descomptat mentre persones com els meus companys que han passat per aquí i jo siguem presidents i tinguem càrrecs governatius", va dir.
El nou president del TSJC va iniciar la seva trajectòria com a jutge el maig de 1985 a Astorga (Lleó). Va arribar a Barcelona el 1985, on va ocupar un jutjat de districte. Va recalar a l'Audiència de Barcelona el 1988. És president de la secció Vuitena i membre de la Sala de Govern del TSJC. Ha sigut professor universitari i consultor de la Unió Europea.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia