LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ
Alfonso Rus queda en llibertat provisional i haurà de dipositar una fiança de dos milions
La investigació del 'cas Imelsa' apunta a finançament il·legal del PP valencià
La portaveu del partit a l'Ajuntament de València admet donacions però nega que es tornessin en negre
El Jutjat d'Instrucció número 18 de València ha acordat aquesta passada nit la llibertat provisional per a l'expresident de la Diputació de València i del PP en aquesta província, Alfonso Rus; l'exvicepresident de la corporació provincial i exalcalde de Montcada, Juan José Medina; l'exalcalde del Genovés i excap de gabinet de Rus, Emilio Llopis; i l'exvicepresident de la Diputació i exsecretari autonòmic d'Educació, Máximo Caturla, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).
El jutge ha decretat mesures cautelars per a tots quatre, que hauran de comparèixer cada 15 dies al jutjat. A més, ha fixat fiances de dos milions per a Alfonso Rus, que s'ha acollit al dret de no declarar, i per a Máximo Caturla. En el cas de Llopis i Medina, la xifra és d'un milió d'euros per a cadascun. L'alt tribunal valencià recorda que aquestes quantitats són per garantir la responsabilitat civil en cas d'una eventual condemna.
Es tracta dels quatre principals investigats de les 24 persones que van ser detingudes dimarts passat en l'operació Taula --hi ha, a més, cinc investigats més--, en relació amb una presumpta trama de corrupció al voltant del PP valencià i de l'empresa pública Imelsa.
Els quatre exdirigents populars han sigut els últims a comparèixer davant el jutge i han posat punt final a la desfilada de polítics, empresaris i tècnics d'aquestes tres jornades a la Ciutat de la Justícia de València.
Després de comparèixer davant el jutge, els 24 detinguts en l'operació Taula mantenen la condició d'investigats --nova denominació dels imputats-- per prevaricació, malversació, suborn i tràfic d'influències. En el cas de 22 d'ells, s'han acollit al dret de no declarar.
FINANÇAMENT IL·LEGAL
La investigació contra la suposada xarxa corrupta infiltrada en diverses administracions públiques del País Valencià, sospitosa de manipular contractes i cobrar comissions il·legals a canvi d'adjudicacions fraudulentes, comença a apuntar cap al presumpte finançament il·legal del PP valencià.
Segons el diari 'El País', el jutge del 'cas Imelsa' investiga per suposat finançament il·legal i blanqueig el PP local, provincial i autonòmic de València. El magistrat creu que els seus membres van cobrar comissions del 3% "de forma generalitzada" i que part dels diners es van destinar al partit. Diverses informacions donen per fet que el jutge cridarà a declarar 50 membres del PP a l'Ajuntament de València que haurien aportat al partit donacions de 1.000 euros. Unes donacions que després s'haurien tornat amb diner negre de les presumptes comissions que cobraven a les empreses beneficiades per la manipulació de contractes. Cap d'aquestes citacions judicials afecta l'exalcaldessa Rita Barberá perquè, al ser ara senadora i estar aforada, només el Tribunal Suprem pot dirigir accions penals contra ella.
CINC DELICTES
Arran de la batuda de la Guàrdia Civil d'aquest dimarts, diverses persones de l'entorn de Barberá estan imputades per prevaricació, malversació, tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals. Entre elles, la secretària popular a l'Ajuntament de València Mari Carmen García Fuster, amb poders sobre els comptes del PP local, i per a qui el fiscal demanava presó. El jutge la va deixar en llibertat sota fiança de 150.000 euros. Un altre dels imputats és Alfonso Novo, actual número u del PP a València, apartat temporalment com a portaveu i de la presidència local.
L'exconsellera autonòmica Maria Àngels Ramón Llin, portaveu en substitució de Novo, s'ha estrenat aquest dijous admetent que tots els membres del grup municipal van aportar al partit 1.000 euros per a la campanya electoral del 2015. Encara que, al ser preguntada sobre si aquests diners els eren retornats en bitllets, ha assegurat que a ella ni se li han tornat ni en tenia "constància".
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme