LA NOVA LEGISLATURA

Sánchez obre les negociacions per governar "des de la moderació"

L'aspirant a la investidura creu que la ronda "comença bé" al mostrar-se proclius a l'acord CC, IU i Compromís

El líder del PSOE delegarà el debat sobre els detalls del pacte en un equip de la seva confiança amb perfil mesurat

undefined32653491 madrid 03 02 2016 rueda de prensa del secretario g160203212614

undefined32653491 madrid 03 02 2016 rueda de prensa del secretario g160203212614 / Juan Manuel Prats

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Durant el discurs que va pronunciar aquest dimecres davant els diputats i senadors del PSOE, gairebé idèntic al del dia anterior després de ser proposat com a candidat a la Presidència del Govern pel Rei, Pedro Sánchez va dir: “Vull llançar un missatge de confiança. Espanya es pot governar des de la moderació i el diàleg, impulsant polítiques progressistes”. Va ser al migdia, just abans que el líder socialista arrenqués les negociacions per intentar formar Executiu. Els primers contactes els portarà a terme el secretari general, només amb les forces que espera que recolzin la seva investidura, en ordre de menor a major (es va reunir amb Coalició Canària, Nova Canàries, IU i Compromís; dijous ho farà amb Albert Rivera, de Ciutadans, i el divendres amb Pablo Iglesias, de Podem), però la lletra menuda serà traçada per un equip de sis dirigents socialistes. Tots de la seva màxima confiança, amb àmplia experiència i moderats, per utilitzar l'expressió del mateix Sánchez.

Per exemple, Jordi Sevilla, exministre d'Administracions Públiques, coordinador de la reforma fiscal del PSOE i persona  més pròxima a les tesis econòmiques de Ciutadans que a les de Podem. O José Enrique Serrano, que va ser cap de gabinet tant de Felipe González com de José Luis Rodríguez Zapatero. O Rodolfo Ares, exconseller d'Interior del Govern basc i un dels urdidors de l'acord entre el PSOE i el PP que va convertir Patxi López en el primer 'lehendakari' no nacionalista. Juntament amb ells, tindran també un paper rellevant Meritxell Batet, catalana que va ocupar el número dos de les llistes socialistes per Madrid i va coordinar juntament amb Serrano el programa electoral a les generals, i María Luisa Carcedo, secretària de Benestar Social del partit. Al capdavant de tots ells estarà Antonio Hernando, portaveu parlamentari.

CITES DE PODEM I L'INDEPENDENTISME

Aquest equip començarà a negociar la setmana de ve, després de les primeres cites de Sánchez amb els líders dels grups que aspira convèncer per a un vot a favor (amb el PNB, per problemes d'agenda, es reunirà aquest dissabte), deixant per a més tard les converses tant amb el PP com amb ERC i Democràcia i Llibertat (DL). Les relacions amb l'independentisme són un tema espinós al PSOE, els principals barons dels quals segueixen creient que si Sánchez no aconsegueix el suport de Podem i Ciutadans i depèn de l'abstenció de republicans i convergents, hauria de renunciar a ser cap de l'Executiu, un compromís que el secretari general rebutja assumir. Però és Podem qui ha iniciat el contacte amb els separatistes: Iglesias, de manera informal, i el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que aquest dimecres es va reunir amb el seu homòleg a DL, Francesc Homs.      

Un eventual avanç del partit lila amb l'independentisme podria deixar en mal lloc Sánchez, i avivar el foc orgànic dins del PSOE, però la direcció del partit considera que l'escenari actual baixarà la tensió amb els líders territorials, almenys fins que la seva investidura tiri endavant o fracassi. “Això comença bé”, va dir el secretari general al vespre, després de les seves reunions amb Coalició Canària, IU i Compromís, que van mostrar, amb diferents matisos, la seva disposició a l'acord.

EL 'PLA B'

Les negociacions, tot i així, s'anticipen complicades. La cúpula socialista segueix sense veure bona actitud en Podem, al contrari que en Ciutadans. Sánchez, que també va demanar a Rajoy que comparegui al Congrés abans del Consell Europeu de mitjans de febrer per pactar la posició que defensarà a Brussel·les el Govern en funcions, es bolcarà a aconseguir el suport de tots dos, però observa en Iglesias “desplantes, arrogància i propostes inassumibles”. Cada vegada s'especula més sobre un 'pla B', que passaria per rebre el suport del partit taronja i intentar que el PP i/o Podem s'abstinguessin. Un i altre ja han anticipat que mai farien aquest pas, sobretot els populars, però alguns socialistes ja comencen a sostenir que la hipòtesi no és absurda, sempre que se'n vagi Rajoy, “ja que els poders econòmics no volen un Govern de Podem i pressionarien per facilitar l'estabilitat”.

Notícies relacionades

El perfil moderat de la comissió negociadora facilita aquesta possibilitat i Ciutadans comença a remar en un sentit similar. El seu portaveu parlamentari, Juan Carlos Girauta, va advertir que “el poble i la Història” jutjaran el PP si prioritza els seus interessos i refusa abstenir-se juntament amb el partit taronja per permetre la investidura de Sánchez, empenyent el PSOE a formar un Executiu de coalició amb Podem.    

La probabilitat d'un PP afavorint un govern socialista malgrat haver sigut amb diferència el partit més votat el passat 20 de desembre pot semblar absurda, però en aquesta legislatura plena d'incògnites s'estan donant anòmales sintonies. Podem es va aliar amb els populars aquest dimecres a la Mesa del Congrés per forçar que la sessió d'investidura de Sánchez fos d'aquí 15 dies, argumentant que un mes, com vol el líder socialista, és un termini “excessiu”. La proposta va tenir escàs recorregut. La data de la investidura no es vota, sinó que correspon fixar-la al president del Congrés, Patxi López. Així que en principi serà en 30 dies, i pel camí, segons un col·laborador del secretari general, “veurem de tot”.