LES NEGOCIACIONS POSTELECTORALS

Rajoy rebutja abstenir-se amb Sánchez com demana Ciutadans

El president crea alerta econòmica davant un Executiu d'esquerres i el seu ministre d'Exteriors posa en dubte el seu compromís davant el gihadisme

El líder popular reacciona davant l'escàndol a València, suggereix que no hi haurà tracte de favor amb Barberá i proclama: "Això s'ha acabat"

undefined32661359 madrid 04 02 2016 politica reunion del grupo popul160204134254

undefined32661359 madrid 04 02 2016 politica reunion del grupo popul160204134254 / Agustin CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Aigües tèrboles al PP. A l'encàrrec de govern a Pedro Sánchez s'hi suma un greu cas de corrupció a València -que apunta directament a l'exalcaldessa Rita Barberá- i la celebració d'un judici que, en aquests dies, retorna a la actualitat Luis Bárcenas. Davant d'aquest panorama, Rajoy va improvisar aquest dijous una reunió amb el seus diputats per insuflar ànim. "És probable que en pròximes dates vegem coses, passem per situacions difícils", va augurar, sense precisar més detalls. Això sí, es va esforçar a transmetre seguretat al garantir que malgrat l'esforç de Ciutadans, no s'abstindrà per facilitar l'ascens de Sánchez sense Podem.

La seva negativa a permetre un govern socialista va ser avançada pels seus col·laboradors. No obstant, va adquirir especial rellevància al ser confirmada per Rajoy al Parlament, just on a la mateixa hora es reunien Sánchez i Albert Rivera per acostar postures sobre la investidura. “Votarem 'no' a la investidura de Sánchez. Tant si ve recolzat per Podem i independentistes com si es presenta amb els seus 90 diputats i altres volen donar-li suport. Però amb 130 escons tampoc es governa”, va advertir al·ludint a Ciutadans, que té 40 butaques a l'hemicicle. Rajoy va emfatitzar que la seva posició és la d'“un partit de govern” amb unes aspiracions que no passen com les d'altres [un altre cop Rivera] per ser “partit frontissa”.

ALERTA ECONÒMICA I TERRORISTA

Va fer referència a l'últim CIS –manté els populars com a primera força- per arengar els seus i defensar la seva oferta de coalició amb PSOE i C's, que els socialistes rebutgen. Segons el seu parer, la seva proposta és "la més raonable" i donaria certesa. Va afegir que les previsions econòmiques que arriben de Europa, optimistes, poden córrer risc amb un Executiu d'esquerres apuntalat per secessionistes. “Hi ha iniciatives empresarials que es tornen cauteloses i estan pendents de què fem”, va etzibar.

Mentrestant, el seu titular d'Exteriors, José Manuel García Margallo, insistia al Marroc –va iniciar aquesta campanya a Itàlia- que un pacte entre socialistes i podemistes podria posar en risc el compromís d'Espanya amb la lluita antigihadista. La teoria va fer enfadar el cap del PSOE, que exigirà la compareixença de Margallo per aquest assumpte.

Notícies relacionades

Aquestes alarmes no van ser l'única controvèrsia amb els socialistes: Rajoy va anunciar també que prepararà nou recurs al Constitucional contra la tramitació de lleis catalanes de desconnexió. Això va encendre el líder del PSOE, que va exigir coordinació, encara que comparteixi el fons. Així mateix Sánchez va unir forces amb Rivera per forçar que també es consensuï la posició espanyola abans de la pròxima cimera de la UE.

"AQUÍ JA NO ES PASSA PER CAP"

Va dedicar l'última part de la seva intervenció a la corrupció. I es va referir a l'últim escàndol que els afecta a València, el 'cas Imelsa', que amenaça d'endur-se per davant l'exalcaldessa Rita Barberá. Després d'asseverar que hi haurà gestora per al grup municipal, va advertir que no hi haurà contemplacions a l'hora de prendre mesures contra càrrecs del PP siguin els que siguin. "Tothom sigui qui sigui, des del president del PP fins al militant més modest tindrà el mateix tracte. Això s'ha acabat i aquí ja no es passa per cap", va acabar dient.