LES NEGOCIACIONS POSTELECTORALS

Rivera obvia el contracte únic i ja no demana abaixar impostos

Ciutadans no incorpora aquestes mesures en el seu document per negociar amb Sánchez

La proposta que els socialistes presentaran dilluns inclou ofertes d'altres grups

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El rebuig de Pedro Sánchez a excloure Ciutadans de la negociació d'investidura, com li exigeix Pablo Iglesias per poder arribar a un acord amb Podem, s'ha fet evident amb la reunió posterior de les delegacions del PSOE i el partit taronja al Congrés. "Quan he vist que ens deixaven entrar a l'habitació he comprovat que no ens excloïen”, ha afirmat el diputat de Ciutadans José Manuel Villegas amb ironia. Ha arribat a la cita, amb els seus companys, amb un document sota el braç que amagava una sorpresa: no apareixien negre sobre blanc ni el contracte únic ni una rebaixa fiscal com a condicions prèvies.

Segons ha explicat Villegas a la premsa, això no significa que renunciïn a aquest tipus de contractació, afegint que "evidentment" que ho reclamaran en la taula de negociació, però no serà una línia vermella en cap cas. Tampoc exigeixen en el seu text una rebaixa d'impostos com sí que feien en campanya i es conformen a sol·licitar que no s'apugin. "El nostre plantejament és que se simplifiquin els impostos, eliminar deduccions i abaixar tipus, però s'haurà de veure a quins acords es pot arribar i a quins no", ha afegit.

Ciutadans sí que reclama, entre altres coses, un "compromís previ" de "neteja d'imputats en llistes i càrrecs" en el capítol de corrupció (cosa que en algun cas podria afectar la situació d'alguns socialistes); una llei electoral "justa i proporcional" i, ja en terreny de la reforma constitucional, "culminar l'organització territorial de l'Estat" i la supressió del Senat. Aquestes últimes mesures, encara que el PSOE cedís i les acceptés, no serien possibles sense la complicitat del PP.

VEURE'S AMB EL PP

Per la seva banda, el portaveu dels socialistes, Antonio Hernando, ha sortit a la palestra a apuntar que només havia llegit per sobre el document --dividit en els eixos: economia; ocupació i polítiques socials; regeneració; Europa i reforma constitucional-- però que, en principi, veia possibilitats de "grans coincidències en el que han de ser els continguts de l'acord".

Notícies relacionades

"Tindrem diferències i obstacles, però segur que són superables amb bona voluntat", ha afegit Hernando, que, com també ha fet Villegas, ha assegurat que ha constatat una "voluntat real i sincera" de les dues parts per arribar a bon port. Ciutadans, de fet, ha dit que està disposat a impulsar un Govern reformista que desbloquegi la situació en què es troba Espanya, si bé incidint que, per fer-ho, consideren necessari que els populars també es comprometin en l'operació, i que intentaran asseure's també amb ells. Això sí, el partit taronja ha rebaixat la reclamació que van arribar a fer-li a Mariano Rajoy aquesta setmana directament perquè s'abstingués davant la investidura de Sánchez.

Les delegacions socialistes i 'taronja' tenen previst seguir negociant dilluns sobre el document ja entregat per Ciutadans i un segon que el PSOE els farà arribar a ells i a altres grups polítics, incloent-hi Podem, i que ja inclourà mesures que els partits han anat proposant a Sánchez --que aquest dissabte es veu amb el PNB-- en la primera ronda de contactes per ser investit.