Sánchez encara les seves reunions més tenses

El candidat socialista preveu citar-se amb Rajoy i els independentistes per mostrar-los el seu rebuig

Els negociadors del PSOE inicien les trobades amb els grups després del 'no' de Podem al pacte

 

  / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

La negociació de veritat comença ara. Pedro Sánchez, candidat a la presidència del Govern després de ser proposat pel Rei, s'enfronta a una setmana clau per arribar a la Moncloa, un objectiu que va dir que havia començat “molt bé” amb les seves converses amb els grups minoritaris i amb Ciutadans, però que es va torçar divendres passat, a l'exigir Pablo Iglesias que renunciés al partit taronja si volia pactar amb Podem. La comissió negociadora dels socialistes (formada per sis persones de la màxima confiança del secretari general, totes de nodrida experiència i perfil moderat) inicia aquest dilluns les reunions amb les forces a les quals vol demanar el seu suport, i a primera hora del matí els enviarà a totes un document amb el programa que anhela impulsar des de l'Executiu. Amb Ciutadans va tenir una primera reunió divendres, en què es va posar sobre la taula un document de prioritats de l'equip d'Albert Rivera i es va constatar “voluntat d'acord”. Però al mateix temps Sánchez tindrà reunions molt més tenses amb els que es mantenen aliens, per voluntat pròpia o no, a totes aquestes negociacions: Mariano Rajoy i els independentistes catalans. Bildu n'ha sigut exclosa.

El rol d'ERC i Democràcia i Llibertat (DLl) en la investidura pot ser clau. “Jo no vaig a buscar el seu suport”, repeteix el candidat gairebé diàriament. No obstant, si els socialistes no obtenen el vot a favor de Podem i Ciutadans, o el ‘sí’ del primer i l'abstenció del segon (les dues possibilitats semblen en aquest moment molt llunyanes), necessitarien de la participació dels separatistes, ja que el PP ha deixat clar que en cap cas facilitarà un Govern que no estigui liderat per les seves sigles, amb què va obtenir 123 diputats, 33 més que el PSOE.

UNA HIPÒTESI INCÒMODA

La possibilitat posa els cabells de punta als principals barons del PSOE, que creuen que un Govern establert sobre aquestes bases estaria molt condicionat per enfrontar-se al procés independentista i desconfien, a més, de la presumpta voluntat de Sánchez de no oferir res a republicans i convergents a canvi de la seva abstenció. El simple préstec transitori de senadors socialistes perquè ERC i DLl tinguessin grup propi a la Cambra alta va tornar a avivar un foc intern que ara, a causa de les negociacions per arribar a l'Executiu, ha baixat.

El candidat socialista vol reunir-se amb els secessionistes els pròxims dies, però “només”, ha anunciat, per dir-los que no està “d'acord” amb els seus objectius. Aquestes trobades tindran lloc en un moment en què, després de diverses setmanes de quietud, el Parlament ha tornat a pitjar l'accelerador de la independència, iniciant els tràmits per redactar les tres lleis previstes en la declaració de ruptura pactada per Junts pel Sí i la CUP el 9 de novembre passat: transitorietat jurídica, seguretat social i hisenda.

ENFRONTAMENT EN ASCENS

La manera com el Govern ha donat resposta al procés separatista les últimes setmanes ha elevat encara més la tensió entre Rajoy i Sánchez, ja que el primer ha decidit recórrer davant el Constitucional la Conselleria d'Exteriors i la comissió d'estudis del Procés Constituent sense haver-ho consultat amb el cap dels socialistes. També s'ha anunciat, sense avís previ al PSOE, que està en estudi un altre possible recurs contra la tramitació de lleis de “desconnexió”. Això ha acabat la paciència de Sánchez, que exigeix conèixer amb anterioritat els passos en aquesta matèria perquè l'Executiu està en funcions i ell en pot prendre el relleu. Els populars, que no pensen donar treva a l'aspirant a la investidura, al·leguen en defensa seva que qui ha posat en perill el pacte antisobiranista és qui no va dubtar a prestar senadors als secessionistes perquè tinguessin grup al Senat.

Notícies relacionades

La reunió dels líders del PP i el PSOE, si es produeix, serà molt tensa. Però no és segur que tingui lloc. Sánchez ha dit que trucarà a Rajoy i que li demanarà que se citin al Congrés dels Diputats, no a la Moncloa, però tampoc ha mostrat un gran interès a concretar una reunió de la qual també recela el president en funcions.

Mentrestant, l'equip negociador dels socialistes començarà les reunions amb els grups que s'han mostrat proclius a l'acord per intentar consensuar un programa de govern. La intenció del PSOE és que el procés vagi “tan ràpid com sigui possible” i a partir de dilluns volen citar-se, entre altres, amb Ciutadans, el PNB, IU i Compromís. Podem no figura en aquesta ronda al considerar-se incompatible amb el partit de Rivera. Així que els comptes de Sánchez per aconseguir ser investit a finals d'aquest mes (el debat al Congrés encara no té data) continuen sense sortir. Almenys de moment. Davant el probable escenari que Iglesias no reconsideri la seva posició, titllada d'“excloent” pel líder socialista, el PSOE ja ha començat la batalla del relat. Si es repeteixen les eleccions, es dedicarà a endossar la responsabilitat a la força morada.  

Pedro Sánchez inicia la setmana amb una intensa agenda amb què pretén donar a conèixer la seva proposta de programa de govern a col·lectius socials de tots els àmbits amb l'objectiu de compartir el programa i recollir-ne les aportacions. En total, informen fonts del PSOE, celebrarà més de 20 trobades amb joves emprenedors, alumnes, professors i comunitat educativa i associacions de lluita contra la violència de gènere, entre altres.