Junqueras se centrarà a retallar la despesa de la Generalitat

El titular d'Economia posa el focus en la millora de l'eficiència de l'administració

Obre la porta a nous tributs, però obre el dubte a mantenir els de successions i patrimoni en conjunt

El vicepresident del Govern i conseller de Economia, Oriol Junqueras, avança que en els pròxims dies es concretaran les reunions amb els grups parlamentaris per parlar dels pressupostos.   / R. CUGAT / VÍDEO: ACN

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Oriol Junqueras aplicarà la 'fórmula Sant Vicenç', el model de gestió que ell va usar al seu municipi per reduir el deute. Almenys això és el que s'extreu de la seva compareixença en la comissió d'Economia i Hisenda del Parlament. El vicepresident és el primer conseller que desfila per la Cambra catalana per explicar els seus objectius. Sembla que Junqueras posarà especial èmfasi a reduir la despesa de l'administració i millorar la seva eficiència i eficàcia. L'altra possible opció, la d'augmentar els ingressos, via la creació de nous tributs o l'elevació dels ja existents semblen quedar en un segon pla.

Valgui com a exemple la dissertació que ha fet Junqueras sobre l'impost de successions i el de patrimoni. Sense entrar al detall, com en la resta de l'explicació, el vicepresident ha deixat en l'aire la conveniència de mantenir tots dos impostos. "Hi ha qui creu que això, la doble fiscalitat, per patrimoni i, quan arriba el traspàs del titular, per successió és injust". L'oposició ha recriminat al titular d'Economia que justament ara, amb l'escassetat d'ingressos que hi ha s'atreveixi, precisament, a sembrar aquest tipus de dubtes. Sobre nous tributs, s'ha limitat a apuntar els mediambientals que s'inclouen en el projecte de llei sobre el canvi climàtic, que ja ha iniciat la seva tramitació parlamentària.

¿I com pretén millorar l'eficiència de l'administració, reduint costos? Primer, amb un pla de reducció de la despesa per a totes les conselleries. La concentració a la Zona Franca de part de l'administració catalana, un campus que reunirà 3.000 empleats que permetrà reduir costos en immobles i donarà sentit, ha dit Junqueras, " a la convenient posada en marxa de la L-10 del metro", anticipant així que l'anunciada negociació amb l'alcaldessa Ada Colau té perspectives de completar-se amb èxit. També millorant i ampliant la central de compres de l'administració, que en l'actual mou uns 150 milions d'euros.

Més exemples. El cobrament dels impostos de la Generalitat, actualment, ha asseverat, en mans dels registradors de la propietat, si es passa a realitzar via la xarxa pròpia (Junqueras vol ampliar les quatre oficines actuals de l'Agència Tributària Catalana a més de 50 i fins a un total de 140 punts d'atenció als ciutadans) suposaria un estalvi d'entre 22 i 24 milions d'euros.

Com a alcalde, Junqueras va rebre el 2011 un deute de 24 milions que va deixar en 4,8 quatre anys després. D'aquests 24, 14 eren a curt termini, que van ser retornats completament. La reducció del deute va permetre a l'alcalde alliberar fons per pagar més polítiques socials. Evidentment la magnitud de les xifres i les institucions no tenen res a veure, encara que Junqueras ja ha avisat que la forma actual de procedir, per la qual la Generalitat s'endeuta per pagar la seva despesa corrent, és difícilment assumible.

REUNIONS AMB TOTS ELS GRUPS

Notícies relacionades

La compareixença ha tingut la inevitable al·lusió als pals a les rodes catalanes que, segons els sobiranistes, posa el Govern del PP. "El Banc Central Europeu facilita diners al 0,05% a l'Estat espanyol i aquest, via FLA (Fons de Liquiditat Autonòmic), a la Generalitat al 0,834%, 16 vegades més" ha criticat el també líder d'ERC.

Pel que fa als pressupostos, que haurà de negociar amb la CUP, poca o cap aportació per part de Junqueras, més enllà de la necessitat d'aprovar uns nous comptes i que es reunirà amb els grups per sondejar nous suports. L'aspiració dels republicans és convèncer Catalunya Sí que es Pot, encara que el primer 'round' viscut, el de la pròrroga tècnica dels comptes del 2015, no dóna molt marge a l'esperança.