Carmena, Colau i Iglesias critiquen l'empresonament dels titellaires
L'alcaldessa de Madrid lamenta el "rigor excessiu" i la de Barcelona critica l'Audiència Nacional, "aquest tribunal d'excepció que ens ve del franquisme"
Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid, ha comparegut per donar explicacions sobre l’espectacle de titelles que es va programar durant les festes de Carnaval de la ciutat i que va acabar amb dos empresonats per enaltiment del terrorisme. /
L'empresonament dels dos titellaires segueix portant cua. "Que en un país democràtic algú pugui estar a la presó per una obra de teatre a mi em sembla un despropòsit, em sembla molt greu. És com ficar a la presó Dario Fo", ha sentenciat Pablo Iglesias a la Cadena SER, abans de qualificar d'"impecable" l'actuació de l'Ajuntament de Madrid. L'alcaldessa madrilenya, Manuela Carmena, ha criticat en roda de premsa la "severitat" i el "rigor excessiu" de les mesures judicials contra els dos actors de la companyia Títeres desde Abajo, en presó incondicional per enaltiment del terrorisme.
En l'espectacle, de contingut per a adults però que es va programar per a un públic infantil, un policia col·locava un cartell de Gora Alka-ETA per incriminar un dels personatges, en una sàtira d'un muntatge policial que alguns han volgut veure com una apologia del terrorisme. L'exjutge, que ha reconegut "el perjudici que ha causat a l'Ajuntament" per un muntatge "absolutament inadequat" per a nens, considera que "la severitat de les mesures del jutjat d'instrucció han tingut un rigor excessiu". "Ens movem en el marc de la ficció i, encara que l'obra sigui absolutament inadequada per als nens, en el marc d'una societat adulta que un personatge de ficció digui aquestes coses forma part del dret d'expressió”, ha afegit Carmena.
No han sigut les úniques veus que s'han posicionat en contra de la decisió judicial. Ada Colau, que ja va escriure dissabte un post al seu Facebook en què criticava l'actuació judicial, s'hi ha tornat a posicionar en contra aquest dilluns en una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', en un cas que, per a ella, és una nova mostra de la instrumentalització política de la justícia. "El Partit Popular i, desgraciadament, alguns jutges de l'Audiència Nacional, aquest tribunal d'excepció que ens ve del franquisme, sembla que volen utilitzar qualsevol polèmica que es produeix. Però em sembla una utilització de l'estat de dret i de les víctimes del terrorisme, que, sobretot, ofèn les víctimes, és clar que estem tots amb les víctimes del terrorisme".
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"