Aquests són els 17 acusats del 'cas Nóos'
Tots ells, entre aquest dimarts i el dia 26 de febrer, declararan davant el tribunal que ha de decidir si són culpables o innocents
lpuig32372323 gra022 palma de mallorca 11 01 2016 las diecioc160209132807 /
El tribunal constituït a Palma pel cas Nóos prendrà declaració a 17 imputats, després de l’absolució d’un d’ells (Miguel Tejeiro, cunyat de Diego Torres), de manera successiva segons l’ordre establert, que col·loca la germana del Rei l’última de la llista. A més de la infanta i Iñaki Urdangarin, entre els acusats hi ha ex alts càrrecs dels governs autonòmics de les Balears i el País Valencià i antics membres de l’Institut Nóos. Aquests són els 17 acusats, respectant l’ordre de declaració proposat pel ministeri fiscal:
JOSÉ LUIS ‘PEPOTE’ BALLESTER
L’exdirector general d’Esports del Govern balear s’enfronta a una pena de dos anys. Ballester va ser campió olímpic de vela als Jocs Olímpics d’Atlanta del 1996 i era amic personal dels que van ser ducs de Palma. Ell va facilitar el contacte entre l’Institut Nóos i l’Administració balear. Com la majoria dels imputats, està acusat de quatre delictes diferents: prevaricació, malversació, frau i tràfic d’influències. Es preveu que, per la seva col·laboració en la investigació del cas, evitarà la pena de presó.
GONZALO BERNAL
Va ser gerent de la Fundació Illesport i se l’acusa dels mateixos delictes que a Ballester per la presumpta contractació irregular de l’Institut Nóos. La fiscalia, l’Advocacia de les Balears i Manos Limpias sol·liciten per a ell entre vuit i 11 anys.
JUAN CARLOS ALIA
Exdirector de l’Institut Balear de Turisme (Ibatur), podria ser empresonat entre quatre i 11 anys. Se l’acusa de prevaricació, malversació, frau i tràfic d’influències per haver encarregat a l’Institut Nóos l’organització de dos fòrums.
MIGUEL ÁNGEL BONET
Va ser cap del departament jurídic de l’Ibatur i actualment compleix una condemna de dos anys de presó pel cas Ibatur. S’enfronta a entre cinc anys i mig i 13 pels mateixos quatre delictes que la resta dels acusats.
JAUME MATAS
Va ser president de l’Executiu i del PP balear i, entre els anys 2000 i 2003, ministre de Medi Ambient. Després de complir una pena de nou mesos de presó l’any passat per una altra causa, podria ser condemnat ara a 11 anys si no es concreta cap tracte per atenuar la pena.
MARCO ANTONIO TEJEIRO
És el cunyat de Diego Torres i comptable de l’entitat. També va arribar a un acord amb la fiscalia, pel qual va acusar Urdangarín i Torres de crear una xarxa corrupta a canvi de reduir la pena de presó sol·licitada a dos anys. Manos Limpias en demana 11 anys.
JORGE VELA
Entre sis i 11 anys de presó pot ser la pena imposada a l’exdirector gerent de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València (CACSA) i exdirector de l’Institut Valencià de Finances, també per prevaricació, malversació, frau i tràfic d’influències.
ELISA MALDONADO
Va ser la directora de gestió de CACSA i la condemna màxima que se li pot imposar pels quatre delictes és també d’11 anys. En la seva primera declaració policial, va assegurar que Vela li havia ordenat arreglar un informe per donar aparença de legalitat a la contractació de l’Institut Nóos. No obstant, se’n va retractar davant el jutge.
JOSÉ MANUEL AGUILAR
Un altre dels acusats de la branca valenciana del cas és el que va ser director de CACSA, que afronta de sis a 11 anys de presó. Suposadament va autoritzar cofinançar el fòrum promogut per l’Institut Nóos juntament amb l’entitat pública municipal València Turisme Convention Bureau.
LUIS LOBÓN
L’exsecretari autonòmic d’esdeveniments de la Comunitat Valenciana podria ser condemnat a entre vuit i 11 anys. Se l’acusa dels quatre delictes per contractar Nóos per organitzar els fòrums Valencia Summit i impulsar la candidatura de València per ser seu d’uns Jocs Europeus.
MERCEDES COGHEN
La presumpta donació de 120.000 euros a la FDCIS, l’entitat hereva de l’Institut Nóos, per part de la que va ser consellera delegada de la candidatura de Madrid per organitzar els Jocs del 2016, li pot costar de sis anys i mig a nou de presó.
ANA MARÍA TEJEIRO
És la dona de Diego Torres i responsable de personal de l’Institut Nóos. La fiscalia sol·licita dos anys de presó per a ella, mentre que Manos Limpias en demana 19 anys i mig. La seva defensa ha argumentat reiteradament la diferència de tracte que ha rebut respecte a la infanta Cristina, encara que la seva implicació a l’entitat sense ànim de lucre era molt més gran.
DIEGO TORRES
Va presidir l’Institut Nóos juntament amb Iñaki Urdangarin i està imputat per un total de 24 delictes de nou tipus diferents: prevaricació, malversació, frau, tràfic d’influències, delicte contra la Hisenda Pública, falsedat, estafa, falsificació i blanqueig de capitals. Per tot plegat, les acusacions demanen per a ell entre 16 i 22 anys i mig de presó.
IÑAKI URDANGARIN
El cunyat del Rei és l’imputat que s’enfronta a una pena de presó més llarga: entre 19 i 26 anys i mig. El marit de la infanta Cristina va cometre presumptament un total de 25 delictes.
ALFONSO GRAU
Va ser tinent d’alcalde de l’Ajuntament de València i se l’acusa de contractar de manera irregular l’Institut Nóos a través de la Fundació Turisme València Convention Bureau, que ell mateix presidia. Pot ser condemnat a un màxim d’11 anys de presó.
SALVADOR TRINXET
El sindicat Manos Limpias l’acusa de blanqueig de capitals durant la seva etapa com a assessor fiscal col·laborador en la creació de la xarxa d’empreses vinculades a Nóos i que presumptament haurien servit perquè els principals imputats evadissin diners al fisc. S’enfronta a tres anys de reclusió.
Notícies relacionadesCRISTINA DE BORBÓ
Malgrat els esforços de la Fiscalia Anticorrupció i de l’Advocacia de l’Estat, que només en demanen responsabilitat civil, l’Audiència va decidir no concedir-li la doctrina Botín. Per això ha començat la vista oral asseguda al banc dels acusats. Manos Limpias l’acusa de cooperar en dos delictes contra la Hisenda Pública presumptament portats a terme entre els anys 2007 i 2008. El sindicat en sol·licita vuit anys de presó i una multa de dos milions.