EL JUDICI DEL 'CAS NÓOS'
El primer penedit del 'cas Nóos' inculpa Urdangarin i Matas
'Pepote' Ballester declara que tenia "l'ordre de contractar" l'empresa del cunyat del Rei
Les declaracions de la vista oral continuaran dimecres amb l'interrogatori a Gonzalo Bernal
abertran32721558 gra103 palma de mallorca 09 02 2016 la infanta 160209101201 /
El primer dia de la vista oral del ‘cas Nóos’ s'ha acabat aquest dimarts 9 de febrer sense sorpreses. La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin s'han assegut una vegada més al banc dels acusats; el primer penedit, José Luis ‘Pepote’ Ballester, ha inculpat en la seva declaració el cunyat del Rei i l'expresident de les Balears Jaume Matas; i s'ha confirmat l'absolució d'un dels imputats, Miguel Tejeiro.
L'expectació per la segona sessió del judici ha sigut menor, però això no s'ha traduït en una relaxació de les normes de seguretat. La tanda d'interrogatoris ha començat amb la declaració de 'Pepote' Ballester, exdirector general d'Esports del Govern Balear i amic personal dels que van ser Ducs de Palma. Ballester va ser el primer a arribar a un acord de col·laboració amb la Fiscalia Anticorrupció. I així ho ha demostrat aquest dimarts en la seva declaració, que ha durat poc més de cinc hores. Ballester ha carregat contra Urdangarín i Matas, de qui ha dit que “van coincidir en moltes ocasions sense la meva presència” i als quals ha culpat directament de la xarxa corrupta.
Segons ha declarat, la contractació de Nóos per part de l'administració balear es va fer sense cap tipus de concurs públic previ: “Teníem l'ordre de contractar l'empresa d'Urdangarin”. Ballester ha afegit que aquestes directrius venien del president Matas i que “qualsevol decisió necessitava el seu vistiplau”. Tant és així, que el primer acusat a declarar ha assegurat que l'exmandatari balear li va arribar a dir "paga, la meva preocupació és guanyar les eleccions diumenge" al Consolat de Mar, la seu del Govern Balear.
Pel que fa a la seva implicació en la trama, ha dit que “jo no era funcionari públic, no era la meva missió revisar convenis i actes” i que “no era rellevant per a mi quines empreses portessin a terme els projectes”. L'expresident balear ha seguit la intervenció de Ballester amb molta atenció, assegut just darrere de l'acusat i prenent nota de les seves afirmacions.
Tal com ha explicat l'exdirector general, el 2009 va iniciar les converses per col·laborar amb la justícia i "aclarir els fets", arran de la seva detenció pel 'cas Palma Arena', del qual deriva el procés actual. Davant les preguntes del Fiscal Anticorrupció, Pedro Horrach, Ballester ha recordat que una leucèmia que se li va detectar el 2010 va encoratjar el ritme de la cooperació, encara que aquesta s'ha mantingut, i que "saquejar les arques públiques mai va ser la meva intenció".
Gonzalo Bernal, exdirector de la Fundació Illesport i pròxim acusat a declarar, ha sigut un altre dels assenyalats per 'Pepote' Ballester. Segons ell, Bernal s'ocupava de redactar les actes de reunions mai celebrades de la junta directiva "inexistent" de l'entitat. És precisament a través d'aquesta fundació que el govern autonòmic va contractar l'Institut Nóos per gestionar el patrocini d'un equip ciclista (fins llavors Banesto). Ballester ha confessat que la reunió on es va acordar aquest primer negoci amb Urdangarin va ser al palau Marivent de Palma, on estiueja la Família Reial, "després d'un partit de pàdel".
POCA EXPECTACIÓ PER LA INFANTA CRISTINA
A les 8.50 hores arribaven Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin a l'Escola Balear de l'Administració Pública (EBAP) de Palma, a pocs metres de la presó de Mallorca i on se celebra el judici pel ‘cas Nóos’. Una vegada a la sala de vistes, on aquesta vegada no s'ha permès l'entrada a mitjans gràfics, tots dos s'han assegut a l'última fila dels acusats. Juntament amb els altres imputats, han escoltat atentament les paraules de Ballester, que també acusava Urdangarin d'haver reclamat pagaments al Govern quan ja no formava part de l'Institut Nóos.
Notícies relacionadesJust un minut després de la Infanta i Urdangarin ha entrat a l'edifici Virginia López Negrete, l'advocada de Manos Limpias, que és l'única acusació que manté la seva sol·licitud de condemna per a la germana del Rei. Negrete s'ha mostrat satisfeta a l'arribar per la decisió del tribunal de no aplicar la ‘doctrina Botín’ a Cristina de Borbó: “El 29 de gener va ser un dia molt important per a la justícia espanyola. Gràcies a Déu, una ciutadana com és la infanta està asseguda aquí i sent enjudiciada per un delicte que presumptament ha comès”.
Un públic format per 11 persones (de 36 cadires disponibles) i 15 periodistes han assistit a l'interrogatori del primer acusat, dintre de la sala de vistes. Només unes quantes persones amb banderes republicanes han rebut els imputats fora de l'edifici de l'EBAP. L'atenció dels mitjans de comunicació també ha sigut menor que al gener, quan es van establir les qüestions prèvies i es va produir per primera vegada la imatge d'un membre de la Família Reial assegut al banc dels acusats.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors