Sánchez rep el suport dels sindicats per sumar Podem i C's

CCOO i UGT consideren que Iglesias hauria d'abandonar el veto a Rivera i seure a negociar

El líder socialista es reunirà dimarts amb ERC i DL per mostrar el seu rebuig a l'independentisme

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa
Mercedes Jansa

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Ara que Pedro Sánchez busca suports per a la seva investidura com a president del Govern, els col·laboradors del líder socialista insisteixen a dir que en "quatre dies" s'ha reunit amb més sectors que Mariano Rajoy en “quatre anys”. El secretari general del PSOE no només se cita amb els partits amb els quals aspira a sumar, sinó també amb diversos col·lectius (entre d'altres, culturals, educatius, sanitaris i ecologistes, amb els quals s'ha compromès a recuperar el Ministeri de Medi Ambient) per donar a conèixer la seva proposta per arribar a l'Executiu. Aquest dimecres ha mantingut dues reunions molt significatius. Sánchez va rebre primer el suport dels dos principals sindicats, CCOO i UGT, per sumar amb Ciutadans i Podem. Després, es va reunir amb els líders de les patronals CEOE i CEPIME, que van assegurar no tenir “por” d'un Govern del qual formi part la força de Pablo Iglesias.

“Hi ha 15 milions de persones que han votat canvi i els partits han de posar-se d'acord”, va dir el secretari general d'UGT, Cándido Méndez, després de la seva reunió amb Sánchez. El seu homòleg a CCOO, Ignacio Fernández Toxo, es va expressar en termes similars, ja que la repetició d'eleccions, va dir, és un escenari “indesitjable”.

La direcció socialista atorga gran importància a aquests missatges. Els sindicats van evitar parlar de sigles per a aquest “acord”, però la xifra de votants esmentada per Méndez, 15 milions, és la que dóna la suma del PSOE, Podem, els seus satèl·lits territorials, Ciutadans i IU. És a dir, l'amalgama que busquen els socialistes, que també volen el suport del PNB, partit amb el qual s'han reunit aquest dimecres.

L'IMPULS

Les declaracions de les centrals, assenyalen a la cúpula socialista, suposen un nou aval al seu full de ruta, i serveixen per empènyer Iglesias a sumar-se a aquesta hipotètica entesa, malgrat que el líder de Podem ha dit que no negociarà amb el PSOE fins que aquest no abandoni Ciutadans, partit que considera incompatible amb el seu ideari.

Però hi ha factors que conviden a pensar, segons el PSOE, que aquesta actitud està en procés de revisió. Iglesias va intercanviar diversos missatges amb Sánchez dimarts passat perquè els diputats de Podem fossin recol·locats al Congrés (un objectiu que va aconseguir, ja que havien sigut situats al galliner de l'hemicicle), i tots dos van quedar a parlar més a fons pròximament. Va ser un inici de desglaç, al qual se suma les lloances del partit morat al programa de govern proposat pel PSOE, que accentua el seu perfil d'esquerres.

“Encara que sembla que aquesta via està bloquejada, ben aviat no ho estarà”, ha assenyalat aquest dimecres el líder d'En Comú PodemXavier Domènech, en referència a les relacions de Podem amb els socialistes. Domènech ha evitat fonamentar el seu optimisme, i ha insistit a dir que el referèndum a Catalunya sobre la independència segueix sent una prioritat, però també ha argumentat que la proposta territorial del PSOE està feta en termes tan “vagues” (es limita a comprometre's a “desenvolupar el concepte d'Estat federal”) que permet “arribar molt lluny”.

Aquest referèndum serà una de les qüestions centrals de dues cites, en principi més tenses, que Sánchez portarà a terme dimarts que ve. El líder socialista es reunirà a la Cambra baixa amb ERC i Democràcia i Llibertat. L'abstenció d'aquestes dues formacions pot ser indispensable si el PSOE aconsegueix el suport de Podem però no de Ciutadans. Tot i així, la posició oficial segueix sent que Sánchez no demanarà cap suport a l'independentisme i que es limitarà a traslladar que “no està d'acord” amb els seus plantejaments.    

EL REGLAMENT DE LA CONSULTA

També Aitor Esteban, del PNB, va dir estar “disposat a facilitar la governabilitat”, si bé els nacionalistes bascos volen més compromís de Sánchez amb el “autogovern” d'Euskadi.

Notícies relacionades

La direcció socialista, mentrestant, aprovarà dijous el reglament de la consulta que efectuarà a la seva militància si finalment hi ha un acord de govern. El mecanisme permet a Sánchez sostreure's en bona part del control dels principals barons del partit, que continuen mirant amb desconfiança el secretari general. La intenció de Sánchez passa, en principi, per celebrar el debat d'investidura en la primera setmana de març (necessitaria majoria absoluta per arribar a la Moncloa en una primera votació, però només majoria simple en una segona, 48 hores després), així que la data que el PSOE estudia com a més probable per celebrar aquest referèndum intern és el cap de setmana del 27 i 28 de febrer.